AIS - Otomatik Tanımlama Sistemi

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
AIS (Automatic Identification System)
OTS (Otomatik Tanımlama Sistemi)

AIS, Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization IMO) tarafından 1997 yılında yayımlanan bazı performans tavsiyeleri belgesi ile uluslararası geçerlik kazanan bir sisteme dönüşmüştür. Günümüzde konvansiyonel AIS sistemi, VHF deniz bandında çalışan bir transponder sistemidir. Bu sistem geminin adı, çağrı işareti, mevkisi, o anki rotası, eni-boyu, tipi, draftı, tehlikeli yük varsa cinsi gibi verileri diğer gemilere veya sahile otomatik olarak iletmektedir.

ZNAS010.180.jpg


U.S. Costguard Navigasyon Merkezi AIS sisteminin çalışma prensibini şu şekilde açıklamıştır; Her AIS sistemi bir VHF verici, iki VHF TDMA alıcı ve standart deniz elektroniği arayüzleri (IEC 61162/NMEA 0183) üzerinden bağlantı sağlanmış ekran ve algılayıcıları içerir. Zamanlama ve pozisyon bilgileri genellikle entegre ya da dışarıdan takılan bir küresel konumlandırma sistemi (GPS) alıcısı tarafından çıkarılır. AIS tarafından gönderilen diğer bilgiler ise AIS cihazına önceden girilmiş statik bilgiler ile gemi üzerindeki cihazlardan elde edilen dinamik bilgilerden oluşmaktadır. AIS transponder cihazı normalde otomatik ve sürekli modda çalışmaktadır. Veri iletimi için HDLC paket protokolü kullanılarak 25 veya 12.5 kHz kanalları üzerinde 9.6 kb GMSK FM modülasyonu kullanılmaktadır. Normal şartlarda yalnızca bir radyo kanalı yetmesine karşın, etkileşimi engellemek için her istasyon iki radyo kanalı üzerinden veri alıp göndermektedir. Böylelikle, yoğun trafik durumunda dahi iletişim bütünlüğü sağlanmaktadır. Konvansiyonel AIS de her istasyon kendi iletim zaman aralığını (slot), veri trafiği geçmişi ve diğer istasyonlar tarafından gelecek eylem bilgisinden yararlanarak belirler. Bir AIS transponder cihazı, pozisyonunu ve diğer bilgilerini içeren mesajlarını 60 saniyenin 2250 parçaya bölünmesiyle oluşan zaman aralıklarına yerleştirir. Tüm AIS istasyonları, kendilerini sürekli olarak senkronize ederek aynı zaman aralığında çakışmayı engellerler. Zaman aralığı seçimi, AIS istasyonu tarafından tanımlanmış bir aralıkta rastgele yapılmaktadır

AIS Transponder cihazlarında TDMA (Time Division Multiple Access – Zaman Bölümlü Çoklu Erişim) olarak adlandırılan mesaj yayınlama tekniğinin türevleri kullanılmaktadır. Gemilerden yayınlanan tüm AIS Mesajlarının kıyıdan toplanarak izlenmesini sağlayan AIS Kıyı İstasyonlarında ise - FATDMA (Fixed Access Time Division Multiple Access) sistemi kullanılmaktadır. Bu şekilde AIS Kıyı İstasyonlarında, gerektiğinde uygun mesaj aralığı (slot) beklemeksizin, kendilerine sabit olarak tahsis edilmiş mesaj aralıklarını kullanarak kıyıdan gemiye (shore-to-ship) AIS Mesajlaşmasını gerçekleştirmektedir.

IMO ‘nun AIS tavsiye kararları, AIS Sisteminin deniz taşıtlarının seyirlerine yardımcı olmayı, çevre korunmayı ve Deniz Taşıtları Trafik Servisleri (Vessel Traffic Services - VTS) Sistemi ile tümleşmeyi amaçlayan bazı işlevlerin sağlanmasını kapsamaktadır. Bu işlevler başlıca, gemiden - gemiye (ship-to-ship) ve gemiden-karaya (ship-to-shore) aşağıdaki temel bilgilerin otomatik olarak üretilmesi ve iletilmesi esasına dayandırılmaktadır:

Bir AIS transponder cihazı, bulundurulduğu deniz taşıtının dinamik koşullarına bağlı olarak ilgili AIS Mesajlarını otomatik olarak üretir ve yayınlar.

AIS Kullanım Amaçları

  • Uygun şekilde donatılmış kıyı istasyonlarına, gemilere bilgi sağlamak,
  • Otomatik olarak bilgi almak
  • Gemileri izlemek ve takip etmek
  • Kıyı uygulamaları için veri alış-verişinde bulunmak
  • Tanımlanan alan içerisindeki gemi trafiğinin olabilecek en yüksek güvenli ve verimlilik içerisinde gerçekleşmesini sağlamak
 
(OTS/AIS) Otomatik Tanımlama Sistemi ve Cihazları
Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS/AIS)


Otomatik Tanımlama Sistemleri, IMO tarafından seyir emniyeti ve deniz güvenliğini artırmak maksadıyla zorunlu tutulmuştur. Otomatik Tanımlama Sistemleri genel olarak iki kategoriye ayrılır. Bunlardan biri Class A sistemleridir ki, uluslar arası seyir yapan tüm gemiler tarafından kullanılması zorunlu sistemlerdir. Class B tipi sistemler kabotaj hakkı bulunan sularda seyir yapacak gemilerde kullanılmaktadır. Sistemler, bahsettiğimiz ana amacına ilaveten, Arama ve kurtarma faaliyetlerine katkıda bulunmak, Deniz kazalarını önleyebilmek ve deniz kazalarına acil müdahaleyi sağlayabilmek amaçlarına da sahiptir. Ayrıca Türk tipi Class B tipi cihazlar, ÖTV indirilmiş yakıtın usulsüz kullanımını, yasadışı göçü ve balıkçı gemilerinin yabancı kara sularında yaptıkları ihlalleri ve avlanmaları önleyebilmek amacına hizmet edeceklerdir.

Denizcilik Müsteşarlığınca yayınlanan tebliğ gereği, Sınıf B cihazı takması zorunlu gemiler Boğazlar ve Marmara’da boyu 10 metreden büyük tekneleri tanımlarken, diğer bölgelerde boyu 15 metreyi geçen gemiler olarak tanımlanmıştır.

IDC, halen Class A ve Class B cihazı üretmektedir. Sınıf A sistemleri, IMO ve IEC kurallarına uygun ve BSH sertifikası ile üretilmekte ve satılmaktadır.

IDC, Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan Harp Gemileri Otomatik Tanımlama Sistemlerini (WAIS) geliştirmek üzere çalışmaktadır. Bu konudaki ilk ürünler hazırlanmış olup, muayene safhasındadır. Bu sistem, Class A sistemlerine ilave olarak kriptolama ve sahte eko yaratma özelliğine sahiptir.

IDC-AIS Class B CS cihazı, Denizcilik müsteşarlığınca yayınlanan 11 Eylül 2007 tarihli tebliğe, IMO ve IEC kurallarına uygun olarak, seyir güvenliği, arama kurtarma, ÖTV’siz yakıt denetim gibi işlevlere sahiptir. Kontaksız akıllı kart ile tüm seyir verilerinin kaydedilmesi, uzaktan kontrollü otomatik güç değişimi dâhil PS alıcısı, yakıt deposu sensör girişi(NMEA) ve DSC kanalı ile işlevsel bir cihazdır. Kimlik ve diğer gerekli statik veriler ile dinamik olarak konumu bildirerek, sahil istasyonlarına çevremizdeki denizlerde herhangi belirlenmiş bir alanda konumsal farkındalık sağlar. IDC-AIS Class B CS, SOLAS uyumlu ve BSH sertifikalıdır.

Class B Cihazımız, CSTDMA (Carrier Sense Time Division Multiple Access) teknolojisi ile üretilmiştir. Geminin konum, kimlik, yakıt bilgilerinin iletir ve alır, yakıt tüketimini yaklaşık olarak hesaplar ve akıllı kart üzerine her yarım saatte bir düzenli olarak yazar. Kaza, arıza, emniyet, güvenlik ve sağlık problemleri gibi özel durumlarda bilgilendirme mesajlarını gönderir. Kıyı istasyonları tarafından yayınlanabilecek bilgilendirme, trafik organizasyonu uygulamaları, yasak bölgeler, kısıtlı bölgelere giriş-çıkış gibi bildirimleri alır, istenen kuralları uygular, kuralların ihlali durumunda ilgili mesajları üretir ve yayınlar. 2W ve 12.5W VHF verici gücünde yayın özelliğine sahiptir. Çıkış gücü ayarı uzaktan kontrol edilebilir ve istendiğinde kıyı istasyonu tarafından tanımlanan bölgeler içinde otomatik olarak değişir.

IDC-AIS Class B CS cihazı, geminin grafik sistemine ve/veya ARPA radarına bir arayüzle bağlanabilir.

IDC-AIS Class B CS cihazı, Transponder, ve Kontaksız Akıllı Kart Birimi’nden oluşur. Ancak sistemde opsiyonel olarak 7” ölçüsünde grafik ekran bulunmaktadır

Bu cihazın, karasularımızda seyir yapan tüm ticari, yat ve balıkçı gemileri tarafından beğeni ile kullanılacağını değerlendiriyoruz.
idcaisclassbcs22.jpg



IDC- AIS CLASS B CS CİHAZI
img3962y.jpg
IDC-AIS SINIF B CS CİHAZI
IDC-AIS Sınıf B cihazı, Denizcilik müsteşarlığınca yayınlanan 11 Eylül 2007 tarihli tebliğe, IMO ve IEC kurallarına uygun olarak, seyir güvenliği, arama kurtarma, ÖTV’siz yakıt denetim gibi işlevlere sahiptir. Kontaksız kart ile tüm seyir verilerinin kaydedilmesi, uzaktan kontrollü otomatik güç değişimi dâhil PS alıcısı, yakıt deposu sensör girişi(NMEA) ve DSC kanalı ile işlevsel bir cihazdır. Kimlik ve diğer gerekli statik veriler ile dinamik olarak konumu bildirerek, sahil istasyonlarına çevremizdeki denizlerde herhangi belirlenmiş bir alanda konumsal farkındalık sağlar. SOLAS uyumlu,CE ve BSH sertifikalıdır.

IDC-AIS CLASS B CSVE IDC-AIS CLASS A,HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK İÇİN
 
Geri
Üst