AIS (Automatic Identification System)
OTS (Otomatik Tanımlama Sistemi)
OTS (Otomatik Tanımlama Sistemi)
AIS, Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization IMO) tarafından 1997 yılında yayımlanan bazı performans tavsiyeleri belgesi ile uluslararası geçerlik kazanan bir sisteme dönüşmüştür. Günümüzde konvansiyonel AIS sistemi, VHF deniz bandında çalışan bir transponder sistemidir. Bu sistem geminin adı, çağrı işareti, mevkisi, o anki rotası, eni-boyu, tipi, draftı, tehlikeli yük varsa cinsi gibi verileri diğer gemilere veya sahile otomatik olarak iletmektedir.
U.S. Costguard Navigasyon Merkezi AIS sisteminin çalışma prensibini şu şekilde açıklamıştır; Her AIS sistemi bir VHF verici, iki VHF TDMA alıcı ve standart deniz elektroniği arayüzleri (IEC 61162/NMEA 0183) üzerinden bağlantı sağlanmış ekran ve algılayıcıları içerir. Zamanlama ve pozisyon bilgileri genellikle entegre ya da dışarıdan takılan bir küresel konumlandırma sistemi (GPS) alıcısı tarafından çıkarılır. AIS tarafından gönderilen diğer bilgiler ise AIS cihazına önceden girilmiş statik bilgiler ile gemi üzerindeki cihazlardan elde edilen dinamik bilgilerden oluşmaktadır. AIS transponder cihazı normalde otomatik ve sürekli modda çalışmaktadır. Veri iletimi için HDLC paket protokolü kullanılarak 25 veya 12.5 kHz kanalları üzerinde 9.6 kb GMSK FM modülasyonu kullanılmaktadır. Normal şartlarda yalnızca bir radyo kanalı yetmesine karşın, etkileşimi engellemek için her istasyon iki radyo kanalı üzerinden veri alıp göndermektedir. Böylelikle, yoğun trafik durumunda dahi iletişim bütünlüğü sağlanmaktadır. Konvansiyonel AIS de her istasyon kendi iletim zaman aralığını (slot), veri trafiği geçmişi ve diğer istasyonlar tarafından gelecek eylem bilgisinden yararlanarak belirler. Bir AIS transponder cihazı, pozisyonunu ve diğer bilgilerini içeren mesajlarını 60 saniyenin 2250 parçaya bölünmesiyle oluşan zaman aralıklarına yerleştirir. Tüm AIS istasyonları, kendilerini sürekli olarak senkronize ederek aynı zaman aralığında çakışmayı engellerler. Zaman aralığı seçimi, AIS istasyonu tarafından tanımlanmış bir aralıkta rastgele yapılmaktadır
AIS Transponder cihazlarında TDMA (Time Division Multiple Access – Zaman Bölümlü Çoklu Erişim) olarak adlandırılan mesaj yayınlama tekniğinin türevleri kullanılmaktadır. Gemilerden yayınlanan tüm AIS Mesajlarının kıyıdan toplanarak izlenmesini sağlayan AIS Kıyı İstasyonlarında ise - FATDMA (Fixed Access Time Division Multiple Access) sistemi kullanılmaktadır. Bu şekilde AIS Kıyı İstasyonlarında, gerektiğinde uygun mesaj aralığı (slot) beklemeksizin, kendilerine sabit olarak tahsis edilmiş mesaj aralıklarını kullanarak kıyıdan gemiye (shore-to-ship) AIS Mesajlaşmasını gerçekleştirmektedir.
IMO ‘nun AIS tavsiye kararları, AIS Sisteminin deniz taşıtlarının seyirlerine yardımcı olmayı, çevre korunmayı ve Deniz Taşıtları Trafik Servisleri (Vessel Traffic Services - VTS) Sistemi ile tümleşmeyi amaçlayan bazı işlevlerin sağlanmasını kapsamaktadır. Bu işlevler başlıca, gemiden - gemiye (ship-to-ship) ve gemiden-karaya (ship-to-shore) aşağıdaki temel bilgilerin otomatik olarak üretilmesi ve iletilmesi esasına dayandırılmaktadır:
Bir AIS transponder cihazı, bulundurulduğu deniz taşıtının dinamik koşullarına bağlı olarak ilgili AIS Mesajlarını otomatik olarak üretir ve yayınlar.
AIS Kullanım Amaçları
- Uygun şekilde donatılmış kıyı istasyonlarına, gemilere bilgi sağlamak,
- Otomatik olarak bilgi almak
- Gemileri izlemek ve takip etmek
- Kıyı uygulamaları için veri alış-verişinde bulunmak
- Tanımlanan alan içerisindeki gemi trafiğinin olabilecek en yüksek güvenli ve verimlilik içerisinde gerçekleşmesini sağlamak