Arkadaslar sorular baya degismis farkli farkli sorular geldi. kitaptaki sorularin siklarini, iceriklerini, sekillerini degistirerek vermisler. 85 ile gectim. 3 yanlisim acaba hangisi diye dusunuyorum
SORULAR
1-Kuvvetle yurutulen teknenin tanimi?
+Makinasini kullanan tekne
2-karaya oturan geminin(boyu 50 mtr den kisa mi uzun idi hatirlamiyorum) gunduz ve gece verecegi isaret?
+basta ve kicta beyaz demir feneri(sorunun 50 mtr den uzun diye dusunuyorum suan), 3 adet kirmizi heryonden gorunen fenere, gunduz 3 adet kure (ben 2 adet kure demistim. Bir yanlis buradan)
3-Vardiya zabitinin liman vardiyasinda yapmamasi gereken veya liman vardiyasi gorevi degildir gibi soru vardi?
+Giris cikislari kontrol
+Balast operasyonu yapmak
+Gelen kumanya malzeme almak istiflemek(cevap bu galiba ama emin degilim)
+Operasyon kayitlarini jurnale yazmak
+Gemiyi seyre hazirlamak, rota cizmek, kalkis oncesi testleri vs yapmak(ben bunu isaretledim ama emin degilim. zabit bu isleri limanda yapar ama liman vardiyasinda yapmaz diye dusundum)
4-20mtr den buyuk, Ustte kirmizi altta yesil fener olan, borda fenerleri gemi nedir gibi soru vardir?
+yelkenli uzerinde yol olan dedim
5-12/20 metre arasi gemilerin fenerlerinin menzilleri soruldu?
+3 mil silyon, 2 mil borda pupa yedek sari fener vs(dogru cevap)
+3 mil silyon, 2 mil borda pupa yedek ve 1 milden sari fener vs (dikkat)
6-geminin emniyetli seyrinden genel olarak kim sorumludur gibi bir soru?
+gemi kaptani
7-100metreden kucuk geminin demirde verecegi ses isareti
+1 dk, 5 sn kampana ve 1 kisa, 1 uzun, 1 kisa kendini belli etmek icin
+3 kampana vurus, 5 sn kampana, 3 kampana vurus(ben bunu yaptim simdi farkina vardim kara oturmus ile karistirdim
8-yedeklenen bir gemiyi gecme niyetin var nasil gecersin gibi soru?
+iskeleden gecmek icin 2 uzun 2 kisa, sancaktan gecmek icin 2 uzun 1 kisa, gectikten sonra diger gemi anladi ise 1kisa, 1 uzun, 1kisa, 1uzun, anlamadi ise 5 kisa
+diger siklar usteki sikkin kombinasyonlari idi
9-demir vardiyasinda zabit ne yapmaz veya sorumlugu degildir gibi bir soru?
+gece fenerleri kontrol etmek
+gorus duserse kaptana haber vermek
+geminin etrafini gozlemlemek
+kaptanin soyledigi sekilde geminin makinasini hazir etmek
+ambar sintinelerini duzenli kontrol etmek veya iskandil almak (benim cevap)
10-dar kanal, trafik ayrim duzeni 9,10,11,13 vs kurallar haricinde, balikci kime yol vermez sorusu?
+kumanda altinda olmayan tekne
+manevrasi kisitli
+yelkenli(benim cevap emin degilim)
+yedek ceken gemi
+bu sikki hatirlamiyorum ama su cekimi yuksek gemi olabilir
11-dar kanal, trafik ayrim duzeni 9,10,11,13 vs kurallar haricinde, kuvvetle yurutulen gemi kime yol vermez sorusu?
+manevrasi kisitli
+deniz ucagi (benim cevap)
+yedek ceken gemi, balikci, yelkenli gibi siklar vardi
12-gece hem yelken hemde makinasi ile seyreden yelkenlinin gece fenerleri?
+bordo, silyon, pupa feneri
13-dalgic isleri ile ugrasan tekne haricinde kac metreden kucuk tekneler fener vs gostermez gibi soru?
+12metre
14-sekil verilmis soyleki , pruvadan bakiyorsunuz= uste beyaz / altinda beyaz, kirmizi, beyaz / ekrana bakarken solunuzda yesil borda feneri (yani geminin sancagi), 2 tane kirmizi fener(engelli taraf) / ekrana bakarken saginizda kirmizi borda feneri (yani geminin iskelesi), 2 adet yesil fener(neta taraf) bu hangi gemidir demisler?
+50metreden kucuk, manevrasi kisitli, seyreden, sancagi engelli, iskelesi neta, tarama ve su alti isleri ile ugrasan tekne
15-bir tane sekil verilmis = B gemisi tam doguya gidiyor ( sekilde oyle gozukuyor yani), A gemisi B gemisinin kic omuzlugu tarafinda ve A gemisi (045 e dogru gidiyor (sekilde oyle gozukuyor). Soru ise A gemisi B gemisine yetisip yetismedigini veya ayriki gecis yaptigindan suphe ediyor. A gemisinin manevrasi dusuncesi nasil olmalidir?
+Aykiri gecis kuralina gore manevra yapmalidir
+yetisen tekne kuralina gore manevra yapmalidir (dogru cevap-benim diger yanlis sorum bu)
+yetisilen tekne kuralina gore manevra yapmalidir
+her iki teknede kendi yukumluklerine gore manevra yapacak gibi sikti(benim cevap)
+hatirlamiyorum
16-sekil vardi = 4 beyaz fener/ kirmizi, beyaz, kirmizi fener/ sancak iskele borda feneri hangi gemidir
+yedek ceken 50mtrden buyuk, yedek boyu 200metreden buyuk, manevrasi kisitli olan gemi tanimi
Diger sorulari hatirlamiyorum. benden size tavsiye sekilleri, sorulari kitaptan vs birebir ezberlemeyin, ufak bir sekil veya tanim veya sik degisikligi yapilmistir
SORULAR
1-Kuvvetle yurutulen teknenin tanimi?
+Makinasini kullanan tekne
2-karaya oturan geminin(boyu 50 mtr den kisa mi uzun idi hatirlamiyorum) gunduz ve gece verecegi isaret?
+basta ve kicta beyaz demir feneri(sorunun 50 mtr den uzun diye dusunuyorum suan), 3 adet kirmizi heryonden gorunen fenere, gunduz 3 adet kure (ben 2 adet kure demistim. Bir yanlis buradan)
3-Vardiya zabitinin liman vardiyasinda yapmamasi gereken veya liman vardiyasi gorevi degildir gibi soru vardi?
+Giris cikislari kontrol
+Balast operasyonu yapmak
+Gelen kumanya malzeme almak istiflemek(cevap bu galiba ama emin degilim)
+Operasyon kayitlarini jurnale yazmak
+Gemiyi seyre hazirlamak, rota cizmek, kalkis oncesi testleri vs yapmak(ben bunu isaretledim ama emin degilim. zabit bu isleri limanda yapar ama liman vardiyasinda yapmaz diye dusundum)
4-20mtr den buyuk, Ustte kirmizi altta yesil fener olan, borda fenerleri gemi nedir gibi soru vardir?
+yelkenli uzerinde yol olan dedim
5-12/20 metre arasi gemilerin fenerlerinin menzilleri soruldu?
+3 mil silyon, 2 mil borda pupa yedek sari fener vs(dogru cevap)
+3 mil silyon, 2 mil borda pupa yedek ve 1 milden sari fener vs (dikkat)
6-geminin emniyetli seyrinden genel olarak kim sorumludur gibi bir soru?
+gemi kaptani
7-100metreden kucuk geminin demirde verecegi ses isareti
+1 dk, 5 sn kampana ve 1 kisa, 1 uzun, 1 kisa kendini belli etmek icin
+3 kampana vurus, 5 sn kampana, 3 kampana vurus(ben bunu yaptim simdi farkina vardim kara oturmus ile karistirdim
8-yedeklenen bir gemiyi gecme niyetin var nasil gecersin gibi soru?
+iskeleden gecmek icin 2 uzun 2 kisa, sancaktan gecmek icin 2 uzun 1 kisa, gectikten sonra diger gemi anladi ise 1kisa, 1 uzun, 1kisa, 1uzun, anlamadi ise 5 kisa
+diger siklar usteki sikkin kombinasyonlari idi
9-demir vardiyasinda zabit ne yapmaz veya sorumlugu degildir gibi bir soru?
+gece fenerleri kontrol etmek
+gorus duserse kaptana haber vermek
+geminin etrafini gozlemlemek
+kaptanin soyledigi sekilde geminin makinasini hazir etmek
+ambar sintinelerini duzenli kontrol etmek veya iskandil almak (benim cevap)
10-dar kanal, trafik ayrim duzeni 9,10,11,13 vs kurallar haricinde, balikci kime yol vermez sorusu?
+manevrasi kisitli
+yelkenli(benim cevap emin degilim)
+yedek ceken gemi
11-dar kanal, trafik ayrim duzeni 9,10,11,13 vs kurallar haricinde, kuvvetle yurutulen gemi kime yol vermez sorusu?
+manevrasi kisitli
+deniz ucagi (benim cevap)
+yedek ceken gemi, balikci, yelkenli gibi siklar vardi
12-gece hem yelken hemde makinasi ile seyreden yelkenlinin gece fenerleri?
+bordo, silyon, pupa feneri
13-dalgic isleri ile ugrasan tekne haricinde kac metreden kucuk tekneler fener vs gostermez gibi soru?
+12metre
14-sekil verilmis soyleki , pruvadan bakiyorsunuz= uste beyaz / altinda beyaz, kirmizi, beyaz / ekrana bakarken solunuzda yesil borda feneri (yani geminin sancagi), 2 tane kirmizi fener(engelli taraf) / ekrana bakarken saginizda kirmizi borda feneri (yani geminin iskelesi), 2 adet yesil fener(neta taraf) bu hangi gemidir demisler?
+50metreden kucuk, manevrasi kisitli, seyreden, sancagi engelli, iskelesi neta, tarama ve su alti isleri ile ugrasan tekne
15-bir tane sekil verilmis = B gemisi tam doguya gidiyor ( sekilde oyle gozukuyor yani), A gemisi B gemisinin kic omuzlugu tarafinda ve A gemisi (045 e dogru gidiyor (sekilde oyle gozukuyor). Soru ise A gemisi B gemisine yetisip yetismedigini veya ayriki gecis yaptigindan suphe ediyor. A gemisinin manevrasi dusuncesi nasil olmalidir?
+Aykiri gecis kuralina gore manevra yapmalidir
+yetisen tekne kuralina gore manevra yapmalidir (dogru cevap-benim diger yanlis sorum bu)
+yetisilen tekne kuralina gore manevra yapmalidir
+her iki teknede kendi yukumluklerine gore manevra yapacak gibi sikti(benim cevap)
+hatirlamiyorum
16-sekil vardi = 4 beyaz fener/ kirmizi, beyaz, kirmizi fener/ sancak iskele borda feneri hangi gemidir
+yedek ceken 50mtrden buyuk, yedek boyu 200metreden buyuk, manevrasi kisitli olan gemi tanimi
Diger sorulari hatirlamiyorum. benden size tavsiye sekilleri, sorulari kitaptan vs birebir ezberlemeyin, ufak bir sekil veya tanim veya sik degisikligi yapilmistir
Son düzenleme: