02.05.2017 Uzkyl Soruları

serocub

Küpeşteci
Denizci
1-Klasik nispi kerteriz sorularından bir tanesi
2-Radar plotlama sorusu (manevra kağıdı kulllanılacak)
3-Farklı iki pozizyon var. west te bulunanın vardiya saati var east pozisyonda bulunanın LMT nedir diye soruluyor
4-Lateral B sistem Sancak şamadıra Şekil renk ve tepeliği
5-Büyük daire meafe-rota (Tablo kullanılacak)
6-Navtex Özel mesaj grubu harfleri (elektronik seyir grubu sorularından)
7-Arpa radar görüntü sorusu (Arpa radar da bir görüntü var, şıklarda north up true motion felan yazıyordu, ben yanlış işaretledim heralde, şekilden bir şey çıkaramadım)
8-Mars gezegeni düzeltimiş Ho sorusu (Mevsimsel düzeltme var dikkat!)
9-Hc Ho, hangisi büyükse uzaktır felan sorusu
10-Gyro hatası sorusu
11-Departure sorusu -rota ve mesafe isteniyor. (formül ve matematiksel işlem-hesap makinası- gerektirir).
12-GHA sorusu (soru bankalarında olan standart sorulardan biriydi)
13-En keskin sonuç veren parakete (elektronik seyir grubu sorularından)
14-Gelgit sorusu (Tablo kullanımı gerektirir)
15-Fenerlerin karakteristiği ve görünme mesafesi sorusu. (Haritadaki değer hangisidir? - hesabi, -coğrafik, nominal, ...)
16-Ege Denizi Lodos rüzgarı esiyor, akıntı şiddeti ve yönü (Formül ve hesap gerektirir)
17-Radyö yön bulucu telsiz istasyonu harita kısaltması (Harita bilgisi ve Elektronik seyir grubu sorusu)
18- Otot pilot F.U. ünitesi devreye alınması ve çıkartılması (elektronik seyir grubu sorularından)
19-Cumulatif list sorusu (Genel Harita bilgisi ve harita düzeltmeleri bilgisi)
20- GPS uyduları sorusu ,ufkun kaç derece üzerinde kaç uydu vardır gibi bir soruydu (elektronik seyir grubu sorularından)

Özet : Arkadaşlar bir de forumlarda internette gezen onur sevincler.pdf seyir çalışma dokumanı var. Seyir dersi çalışan her vardiya zabiti bu dokümana ulaşmıştır. Buradaki gelgit çözümleri Dover kanal çözümleri tarafındaki çözümler yanlıştır. oradaki çözümler direk NEAP TIDE olan kısımlardan yapılmaktadır. İşin aslı: Spring Tide ve Neap Tide Ayın Dolunay, ilk dördün, son dordün zamanları ile alâkalı yani tarih ve güne bakmak gereken bir durumdur. Bu konuda internette ingilizce olarak navigation ve tides diye aratırsanız yeterince kaynak vardır. Elektronik seyir grubunda MEPEG (Milli eğtim bakanlığı ders modülleri -internette mevcut-)ve Nusret belirdi'nin kitapları mevcuttur. Sınava ikinci karşılaştığım sıkıntı ise zaman kullanımı ile ilgiliydi, normalde 40 dakika olan süre, seyir sınavlarında tablo ve hesap yapılması nedeniyle yetmeyebiliyor. Zamanım az kaldığı için radar plotlama sorusunu cetvelle çizip yaptığım halde sınavdan çıkıpta baktığımda yanlış cevap şıkkını işaretlemişim. Herkese başarılar dilerim.

Moderatör tarafından düzenlendi:
Ilgili almanak sayfasinin sag alt kosesinde zaman denklemi var.verilen saat gece yarisina yakinsa 00 olani ogleye yakinsa 12 olani al verilen saatle topla.

Geri