1- şekilli soru . pupadan görünüş, üstt yeşil altta beyaz fener ,ve bu fenerlerin aşağıda pupa feneri ni gösteren gemi hangisidir.?
a) boyu 50m uzun trol çeken balikçı gemisi
b) boyu 50m uzun ağlarını toplayan baklıçı gemisi
c) boyu 50m uzun ağlarını atmakta olan baklıçı gemisi
d)boyu 50m uzun kuvvetle yürütülen balikçı gemisi
e)......bu şıkkı hatırlamıyorum.
2- köprüüstünde vardiya tutan zabitsiniz.makineniz stopda bekliyorsunuz. ileri yol verdiğinizde aşağıdakilerden hangisi değişir.?(bu tarz bir soruydu ilk defa gördüm.,hatırlayan varsa soru ve cevabı paylaşır..)
a) ileri yol verilmsiyle pivot noktası pruva yönünde ileri gider
b) ileri yol verilmesiyle pivot noktası kıça doğru kayar
c) ileri yol verilmesiyle kemere yönünde harket eder.
d).... hatırlamıyorum
e).... hatırlamıyorum.
3- liman vardiyasını emniyetli bir şekilde vardiya tutan vardiya zabiti için aşağıdakilerden hangisi doğrudur.
a) vardiyası esnasında yüklemem,boşaltma yükle alakalı işleri kontrol altında tutmak.
b) emniytli yakıt alımını yapılması
c)vardiyasındaki olayları düzgün jurnal tutmak
d) vardiyacıyı ve tuttuğu kayıt defterini kontrol etmek
e) vardiya zabiti vardiyasında gerçekleştiği tüm olaylardan kaptana karşı sorumludur.
4- dar kanalda ilerleyen 250 m uzunluğundaki gemi , sancak tarafında 5 gomina mesafede olan balıkçı gemisine gündüz hangi işareti verir.
a) 1 uzun düdük
b) 1 uzun 2 kısa düdük
c) 1 kısa 2 uzun düdük
d) 5 kısa düdük
e) .... hatırlamıyorum
5- yarı batık halde çekilen cisimlrin üzerindeki fenerlerin görünme mesafesi
a) 1mil
b) 2 mil
c) 3 mil
d) 5 mil
e) 6 mil
6- manevrası kısıtlı tekne gündüz hangi şekli gösterir.
a) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür 2 siyah küre
b) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür 1 siyah küre
c) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür üstte siyah küre, ortada beyaz eşknar dörtgen, altta siyah küre
d) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür üstte siyah küre, ortada siyah eşknar dörtgen, altta siyah küre.
e) dikey bir doğru üzerinde heryrden görünür 1 silindir.
7- dalgıç işleri ile uğraşan tekneler haricinde boyları kaçmetreden küçük tekneler , kumanda altında olmayan ve manevrası kısıtlı olan teknelerin çekmeleri gereken fener ve şekilleri göstermeye mecbur değildir.
a) 12 m
b) 11 m
c) 8 m
d) 7 m
e) 10 m
8- gemide çalişan personel haftalık en fazla kaç saaat çalişir.
a- 66 ssat
b- 70 saat
c- 77 saat
d- hatırlamıyorum
e- hatırlamıyorum
9- kuvvetle yürütülen iki geminin aykırı geçiş durumunda yapması gereken hangisi doğrudur.
( soru bankasındaki cevaplara yakın cevaplar fakat kelimelerle oynanmiş , dikkatli okursanız hata yapmazsınız.)
10-yedek ve yedeklenen teknelerle ilgili fener sorusu vardı.
11- dçt kural 1-b ye göre kıyı devleti aşağıdakilerden hangisine müdahale edebilir .
-demiryeri - göller- iç sular
12- gemilerde gerektiğinde birleşik düdük sistemi monte edilebilir. min. kaç m uzunluğundaki gemilere birleşik düdük monte dilir.
a- 70m b- 80 m c- 90m d-100m e-107 m
aklıma geldikçe ekleme yapacağım.
sorulardan 4 tane soruyu hiç bir yerde görmemiştim. hiç bir form ve kitaplarda yoktu.galiba yeni eklediler...
a) boyu 50m uzun trol çeken balikçı gemisi
b) boyu 50m uzun ağlarını toplayan baklıçı gemisi
c) boyu 50m uzun ağlarını atmakta olan baklıçı gemisi
d)boyu 50m uzun kuvvetle yürütülen balikçı gemisi
e)......bu şıkkı hatırlamıyorum.
2- köprüüstünde vardiya tutan zabitsiniz.makineniz stopda bekliyorsunuz. ileri yol verdiğinizde aşağıdakilerden hangisi değişir.?(bu tarz bir soruydu ilk defa gördüm.,hatırlayan varsa soru ve cevabı paylaşır..)
a) ileri yol verilmsiyle pivot noktası pruva yönünde ileri gider
b) ileri yol verilmesiyle pivot noktası kıça doğru kayar
c) ileri yol verilmesiyle kemere yönünde harket eder.
d).... hatırlamıyorum
e).... hatırlamıyorum.
3- liman vardiyasını emniyetli bir şekilde vardiya tutan vardiya zabiti için aşağıdakilerden hangisi doğrudur.
a) vardiyası esnasında yüklemem,boşaltma yükle alakalı işleri kontrol altında tutmak.
b) emniytli yakıt alımını yapılması
c)vardiyasındaki olayları düzgün jurnal tutmak
d) vardiyacıyı ve tuttuğu kayıt defterini kontrol etmek
e) vardiya zabiti vardiyasında gerçekleştiği tüm olaylardan kaptana karşı sorumludur.
4- dar kanalda ilerleyen 250 m uzunluğundaki gemi , sancak tarafında 5 gomina mesafede olan balıkçı gemisine gündüz hangi işareti verir.
a) 1 uzun düdük
b) 1 uzun 2 kısa düdük
c) 1 kısa 2 uzun düdük
d) 5 kısa düdük
e) .... hatırlamıyorum
5- yarı batık halde çekilen cisimlrin üzerindeki fenerlerin görünme mesafesi
a) 1mil
b) 2 mil
c) 3 mil
d) 5 mil
e) 6 mil
6- manevrası kısıtlı tekne gündüz hangi şekli gösterir.
a) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür 2 siyah küre
b) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür 1 siyah küre
c) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür üstte siyah küre, ortada beyaz eşknar dörtgen, altta siyah küre
d) dikey bir doğru üzerinde heryerden görünür üstte siyah küre, ortada siyah eşknar dörtgen, altta siyah küre.
e) dikey bir doğru üzerinde heryrden görünür 1 silindir.
7- dalgıç işleri ile uğraşan tekneler haricinde boyları kaçmetreden küçük tekneler , kumanda altında olmayan ve manevrası kısıtlı olan teknelerin çekmeleri gereken fener ve şekilleri göstermeye mecbur değildir.
a) 12 m
b) 11 m
c) 8 m
d) 7 m
e) 10 m
8- gemide çalişan personel haftalık en fazla kaç saaat çalişir.
a- 66 ssat
b- 70 saat
c- 77 saat
d- hatırlamıyorum
e- hatırlamıyorum
9- kuvvetle yürütülen iki geminin aykırı geçiş durumunda yapması gereken hangisi doğrudur.
( soru bankasındaki cevaplara yakın cevaplar fakat kelimelerle oynanmiş , dikkatli okursanız hata yapmazsınız.)
10-yedek ve yedeklenen teknelerle ilgili fener sorusu vardı.
11- dçt kural 1-b ye göre kıyı devleti aşağıdakilerden hangisine müdahale edebilir .
-demiryeri - göller- iç sular
12- gemilerde gerektiğinde birleşik düdük sistemi monte edilebilir. min. kaç m uzunluğundaki gemilere birleşik düdük monte dilir.
a- 70m b- 80 m c- 90m d-100m e-107 m
aklıma geldikçe ekleme yapacağım.
sorulardan 4 tane soruyu hiç bir yerde görmemiştim. hiç bir form ve kitaplarda yoktu.galiba yeni eklediler...