03.10.2012 Ana Makine Sinavi Yeni Sorular.

• Konuyu açan Konuyu açan zabeat
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

zabeat

Küpeşteci
Denizci
arkadaşlar bugün girdim ana makine sınavına çok daha yüksek bir not bekliyordum ama 65'le ucu ucuna geçtim, neyse ki buna da şükür. sınavda karşıma çıkan yeni soruları paylaşıyorum.

1. kroshetli makinelerde karter yağını doğru analiz edebilmek için ne kadar zaman aralığında numune almak gerekir?

a)6-7
b)5-6
c)4-5
d)3-4 (ben bunu işaretledim ama muhtemelen yanlıştı, sorunun şıkları çok saçma olmuş bence)
e)2-3

2. hangisi ortak hatlı enjeksiyon sisteminin klasik dizel püskürtme sistemine göre farklılıklarından değildir?

a)yakıt basıncı 1000 bar ve üzerindedir
b)yakıt basıncını oluşturma süresi ile püskürtme zamanının farklı olması
c)bir çevrimde gerçekleşen püskürtme sayısının artması
d)her silindire ait bir pompa ve enjektör bulunması (benim cevabım buydu doğru olduğuna eminim diyebilirim)
e)püskürtme elektronik kontrolle yapılmaktadır

3. gemi ana makine enjektör soğutma suyu devresiyle ilgili hangi uygulama doğrudur?

a)enjektör soğutma suyu pompası ana makine çalışmaya başlayıp, enjektör ısındıktan sonra çalıştırılır
b)ana makine durdurulup manevra tamamlanır tamamlanmaz enjektör soğutma suyu pompası durdurulur
c)ana makine çalıştırılmadan belli bir süre önce enjektör soğutma suyu pompası devreye alınmalıdır
d)deniz suyu sıcaklığı 8 santigrat derece altına indiğinde enjektör soğutma suyu pompası durdurulur (bana bu cevap mantıklı gelmişti ama muhtemelen yanlış oldu)
e)ana makine sadece tam yol ileri çalışırken enjektör soğutma suyu pompası devreye alınmalıdır

başka yeni soru yoktu. cevaplardan emin olan varsa paylaşsın ben de merak ediyorum açıkçası. sınava girecek arkadaşlara başarılar.

1.c gemideki rutin pms işlerinden tahmin edebilirdiniz. 3 ayda bir analize yollanır. 2 ay çok kısa bir zaman olacagından 3-4 ay makuldur.
2.a normal bosch tipi pompada 1000 bar basıyor
3 numaralı soruyu bende bilmiyorum çünkü enjektör su sogutmalı makinelerde çalışma
Dım ama tahminim eger enjektörün kendi sogutma suyu pompası yok ise ki muhtemelen yoktur o zaman bu ceket suyu pompasıdır. Bu pompada rutin gemi makinasını hazırlarken oldugu gibi makinayı çalıştırmadan önce önce devreye alınması kanaatindeyim. Sadece mantık yürüttüm eger yanlış isem lutfen bilen biri yazarsa bende sevinirim. Merak ettim

1. soruda ztn aynı şeyi düşündüm ben de, 3-4 d şıkkı yanlış okumuş olabilirsiniz. ama yanlış çıktı diye tahmin ediyorum çünkü beklediğimin baya altında geldi puanım bu sorulardan şüpheliyim ama 2. soru için d şıkkından hala eminim :) 3 numaraya net bişey sölemek zor

Bahsettiği şey commonrail. Commonrailde ayrı pompa yoktur selonoidlerle her silindire verilen yakıt ortak manifoldtan timing ile verilir. Bu da bir farklılıktır. Soruda farklılıklardan degildir diyor. Ama normal dizEl makinelerdeki yakıt pompaları ister sulzer olsun ister bosch tipi 1000 bar rahat basıyor hatta fazlasını bu da ortak özellikleri oluyor. Üzgünüm ama çok eminim. Hangi yeterliliğe girdiniz bilmiyorum ama yine bu tam baş mühendislik sınavı için bir soru yani tam bana göre :)

bilmiyorum ya şaşırtmacalı geldi bana bu soru. sonuçta cr sisteminin böyle bir özelliği olmadığı için, farklılıklarından biri de olamaz mantığından gittim ben. yanlış düşünüyor da olabilirim tabi.

Hatta biraz daha bilgilendiriyim piezzo elektrik sayesinde piezzoenjektörler geçen yakıt miktarını hesaplıyıp ona göre silindire püskürtme yapar. Aslında piezzo elektrik gemilerde yok sansanız bile yeni yakıt flowmetreleri piezzo elektrik ile çalışıyor. Yeni gemilere giderseniz incelemenizde fayda var.

çok teşekür ederim arkadaslar ayın 11 ben giricem hiç çalışmadım ama bakalım sonuç ne olucak sizlerden rica etsem bana çıkmış sayısal soruların formullerini ve nasıl çözümlendiklerin anlatan bi belge gönderme şansınız varmı_? rica ediyorum arkadaslar.

1.c gemideki rutin pms işlerinden tahmin edebilirdiniz. 3 ayda bir analize yollanır. 2 ay çok kısa bir zaman olacagından 3-4 ay makuldur.
2.a normal bosch tipi pompada 1000 bar basıyor
3 numaralı soruyu bende bilmiyorum çünkü enjektör su sogutmalı makinelerde çalışma
Dım ama tahminim eger enjektörün kendi sogutma suyu pompası yok ise ki muhtemelen yoktur o zaman bu ceket suyu pompasıdır. Bu pompada rutin gemi makinasını hazırlarken oldugu gibi makinayı çalıştırmadan önce önce devreye alınması kanaatindeyim. Sadece mantık yürüttüm eger yanlış isem lutfen bilen biri yazarsa bende sevinirim. Merak ettim

üçüncü soru için: ben enjektör soğutmalı sistemde çalıştım. yürüttüğünüz mantık doğru. manevra öncesi makineyi çakmadan önce enjektör soğutmayı çalıştırmaktaydık.

ikinci soru için: soruyu iyi anlamak gerekir diye düşünüyorum. "hangisi ortak hatlı enjeksiyon sisteminin klasik dizel püskürtme sistemine göre farklılıklarından değildir?" bence a farklılıklardan birisi. çünkü klasik sistemde basınçlar 180-200 bardan 300-400 bara kadar ayarlanıyor. b c ve e de bir fark sanırım. d de ise fark klasik sistemin ortak hatlı enj. sistemine göre farkı gibi duruyor. bende olsam bunu işaretlerdim.

birinci soru için: uzun zamandır crosshead li makinede çalışmadım. açıkçası pms'leri hatırlamıyorum ama trank pistonlularda her 6 ayda bir numune gönderiyorduk. artık doğrusu nedir bilmiyorum. ama 3 ay daha makul geliyor şuan.

sanırım tersten geldim ama olsun. herkesin bir yoğurt yiyişi vardır.

eski bw ve sulzer makinalarda su soğutmalı enj. vardı.mk çalışmadan önce soğutma devreye alınır.ancak soğutma suyu sıcaklığı ceket suyu ile paralel olmalıdır.zaten bu sistemin exp.tk larında elk. veya stimli ısıtma mevcut.ısıtma olmayan exp. önceden alınıp enj. soğutma suyunun ısınması sağlanır çünkü enj. soğutma suyuna hfo karışmasıyla pompalar kazıklar,devre takozlaşır, hatt exp.full yakıttan ibaret olur.
ban kalırsa önceden devreye alınmalı olacak.selamlar

Geri