Baylar seyir sınavına girmemiş arkadaşların gözünü korkutmak istemem ama kesinlikle konu çalışıp girin.Ben sınav dan geçtim fakat çok zorlandım.Yeni sorular dan çok çıktı ve çıkan soruları ne forum da ne de başka bir yerde gördüm.O nedenle tam olarak hazırlanmadan kesinlikle girmeyin,hedeflerinizi bir ay ertelemeyin derim ben.Anyway;hatırladığım soruları paylaşıyım...
1-)Bir soru da ''Resimde ki sextant üzerindeki değeri okuyunuz''diyordu.Zaten sextantı kullandıysanız,bu soruyu hemen yapacaksınızdır.Cevap 49* 47* dakikaydı sanırım.''E''şıkkı olduğundan eminim ama.
2-)Güneş doğum zamanını ''GMT'' olarak istiyordu.Hemen yaparsınız.Yaparsınız ama şıklarda ki cevaplar yanlış.İsterseniz şikayet edin.Ben etmedim en yakın değeri aldım.Cevap ''B'' şıkkıydı.16:25:22 olması lazım.Sizin bulacağınız 16:27:22 gibi bişey olacak.Bir de ''D'' şıkkında 16:22:22 gibi bir değer var onu almayın derim ben.
3-)Bir radar ekranı verilmiş: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting bakabilirsiniz.Sorduğu şu;radarınız hangi ''motion''dadır ve vektörlerin durmu ''True''or''Relative''.Şekilden de görüldüğü gibi ''course''pruvamız da o nedenle;course up.Ben vektörlere relative dedim.Bizim ''data''mız sabit diğer ''data''lar hareket etmekte.Yoruma açık tabi.''B''şıkkını işaretledim ben.Course up'la başlayan iki şık var.Direk atlamayın okuyun derim ben.
4-)Bir soru da ''LAN time''ı bulunuz diyordu.Ben açıkcası o konulara çalışmadım.Okuldan hatırladıklarımla birşeyler yaptım.Soruda üst meridyenden geçiş zamanını soruyordu.O nedenle ''00'' değil ''12'' değeri alınacak.Şıklardan ''B'' ve ''D'' şıkları aynıydı.Yanlış hatırlamıyorsam;12:08:00'di.İstenilen günde;meridyen geçiş zamanı 11:57'di.Diğer şıklar ise 11:57'den düşüktü.Ben ''12''değerini yani 03m16s gibi bişeydi, 11:57'iye ekledim.En yakın şıklar da;aynı olan ''B''ve''D'' şıklarıydı.
5-)275) Akıntı koşulları altında seyreden bir geminin suya göre ortalama ilerleme sürati
aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir ?
a) SET
b) SOA
c) DRİFT
d) SMG
e) S
Sorusu eskilerdendi.''B''şıkkı olacak.
6-)New Haven Harbor Entrance (3016) bölgesinde 5 KASIM 1999 saat 07:00 ZT daki gel-git
akıntısının yönü ve şiddeti nedir? (Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Akıntı Cetvelleri
kullanılarak çözülecektir.)
a) 152°, 0,5 knot
b) 319°, 1,02 knot
c) 152°, 1,2 knot
d) 319°, 2,5 knot
e) 112°, 2,7 knot
Sorusu geldi.Burada cevap''B''şıkkı olacak.
7-)Aşağıdakilerden hangisi bilinen bir parakete türü değildir ?
a-)Pervaneli parakete
b-)Havalı parakete
c-)Akustik parakete
d-)Basınçlı parakete
e-)Elektromanyetik parakete
Burada cevap''B''şıkkı olacak.
Bir soru da ''departure''sorulmuş.Dep=D.long*cosmLat formülü ile hemen cevabı bulucaksınız.Yanlış hatırlamıyorsam;''B'' şıkkı olacak.142.3 bulacaksınız,en yakın değer şıklarda 143.
9-)Rotası 070° olan A gemisinin vardiya zabiti, B gemisini İSKELE 40°de kerteriz etmektedir. B
gemisi vardiya zabiti ise A gemisini iskele 110° de kerteriz etdiğine göre, B gemisinin rotası
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Rota 210° dir
b) Rota 250° dir
c) Rota 320° dir
d) Rota 310° dir
e) Rota 350° dir
Burada cevap ''C''şıkkı olacak.
10-)Asağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) AIS sistemi ile gemiden gemiye, gemiden kıyaya ve kıyadan gemiye bilgi gönderimi sağlanabilir
b) AIS, sadece VTS sisteminin bulundugu alanlarda kullanılır
c) 300 grt ve üzeri uluslararası seyir yapan tüm gemilerde AIS bulundurma zorunlulugu vardir
d) AIS sistemi bilgileri 161,975 Mhz frekansından aktarılmaktadır
e) AIS iki kanallı (87B-88B) bir VHF alıcısıdır
Burada cevap;''B''şıkkı olacak.
11-)Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,
b) Yalnız seyir (seyrisefer) uyarılarını alır ve kayıt eder,
c) Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,***
d) Sinoptik harita verir,
e) Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir
Burada cevap;''C'' şıkkı olacak.
12-)Oto-Pilotta aşağıdaki kontrol düğmelerinden hangisi akıntı veya rüzgar düşürmesini önlemek
için kullanılır?
a) RUDDER
b) COUNT RUDDER
c) WEATHER
d)PERM-HELM
e) RUDDER LIMIT
Burada cevap;''D''şıkkı olacak.
Bunlar şimdilik hatırladıklarım.Aklıma geldikçe paylaşırım.Sınav sonrası direk paylaşım yapmadığım için unuttuklarım oldu.Hepinize başarılar.Allah yar ve yardımcınız olsun.
1-)Bir soru da ''Resimde ki sextant üzerindeki değeri okuyunuz''diyordu.Zaten sextantı kullandıysanız,bu soruyu hemen yapacaksınızdır.Cevap 49* 47* dakikaydı sanırım.''E''şıkkı olduğundan eminim ama.
2-)Güneş doğum zamanını ''GMT'' olarak istiyordu.Hemen yaparsınız.Yaparsınız ama şıklarda ki cevaplar yanlış.İsterseniz şikayet edin.Ben etmedim en yakın değeri aldım.Cevap ''B'' şıkkıydı.16:25:22 olması lazım.Sizin bulacağınız 16:27:22 gibi bişey olacak.Bir de ''D'' şıkkında 16:22:22 gibi bir değer var onu almayın derim ben.
3-)Bir radar ekranı verilmiş: ImageShack® - Online Photo and Video Hosting bakabilirsiniz.Sorduğu şu;radarınız hangi ''motion''dadır ve vektörlerin durmu ''True''or''Relative''.Şekilden de görüldüğü gibi ''course''pruvamız da o nedenle;course up.Ben vektörlere relative dedim.Bizim ''data''mız sabit diğer ''data''lar hareket etmekte.Yoruma açık tabi.''B''şıkkını işaretledim ben.Course up'la başlayan iki şık var.Direk atlamayın okuyun derim ben.
4-)Bir soru da ''LAN time''ı bulunuz diyordu.Ben açıkcası o konulara çalışmadım.Okuldan hatırladıklarımla birşeyler yaptım.Soruda üst meridyenden geçiş zamanını soruyordu.O nedenle ''00'' değil ''12'' değeri alınacak.Şıklardan ''B'' ve ''D'' şıkları aynıydı.Yanlış hatırlamıyorsam;12:08:00'di.İstenilen günde;meridyen geçiş zamanı 11:57'di.Diğer şıklar ise 11:57'den düşüktü.Ben ''12''değerini yani 03m16s gibi bişeydi, 11:57'iye ekledim.En yakın şıklar da;aynı olan ''B''ve''D'' şıklarıydı.
5-)275) Akıntı koşulları altında seyreden bir geminin suya göre ortalama ilerleme sürati
aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir ?
a) SET
b) SOA
c) DRİFT
d) SMG
e) S
Sorusu eskilerdendi.''B''şıkkı olacak.
6-)New Haven Harbor Entrance (3016) bölgesinde 5 KASIM 1999 saat 07:00 ZT daki gel-git
akıntısının yönü ve şiddeti nedir? (Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Akıntı Cetvelleri
kullanılarak çözülecektir.)
a) 152°, 0,5 knot
b) 319°, 1,02 knot
c) 152°, 1,2 knot
d) 319°, 2,5 knot
e) 112°, 2,7 knot
Sorusu geldi.Burada cevap''B''şıkkı olacak.
7-)Aşağıdakilerden hangisi bilinen bir parakete türü değildir ?
a-)Pervaneli parakete
b-)Havalı parakete
c-)Akustik parakete
d-)Basınçlı parakete
e-)Elektromanyetik parakete
Burada cevap''B''şıkkı olacak.
Bir soru da ''departure''sorulmuş.Dep=D.long*cosmLat formülü ile hemen cevabı bulucaksınız.Yanlış hatırlamıyorsam;''B'' şıkkı olacak.142.3 bulacaksınız,en yakın değer şıklarda 143.
9-)Rotası 070° olan A gemisinin vardiya zabiti, B gemisini İSKELE 40°de kerteriz etmektedir. B
gemisi vardiya zabiti ise A gemisini iskele 110° de kerteriz etdiğine göre, B gemisinin rotası
aşağıdakilerden hangisidir?
a) Rota 210° dir
b) Rota 250° dir
c) Rota 320° dir
d) Rota 310° dir
e) Rota 350° dir
Burada cevap ''C''şıkkı olacak.
10-)Asağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) AIS sistemi ile gemiden gemiye, gemiden kıyaya ve kıyadan gemiye bilgi gönderimi sağlanabilir
b) AIS, sadece VTS sisteminin bulundugu alanlarda kullanılır
c) 300 grt ve üzeri uluslararası seyir yapan tüm gemilerde AIS bulundurma zorunlulugu vardir
d) AIS sistemi bilgileri 161,975 Mhz frekansından aktarılmaktadır
e) AIS iki kanallı (87B-88B) bir VHF alıcısıdır
Burada cevap;''B''şıkkı olacak.
11-)Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,
b) Yalnız seyir (seyrisefer) uyarılarını alır ve kayıt eder,
c) Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,***
d) Sinoptik harita verir,
e) Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir
Burada cevap;''C'' şıkkı olacak.
12-)Oto-Pilotta aşağıdaki kontrol düğmelerinden hangisi akıntı veya rüzgar düşürmesini önlemek
için kullanılır?
a) RUDDER
b) COUNT RUDDER
c) WEATHER
d)PERM-HELM
e) RUDDER LIMIT
Burada cevap;''D''şıkkı olacak.
Bunlar şimdilik hatırladıklarım.Aklıma geldikçe paylaşırım.Sınav sonrası direk paylaşım yapmadığım için unuttuklarım oldu.Hepinize başarılar.Allah yar ve yardımcınız olsun.