06.01.2016 ç.kale Seyir Soruları (yeni)

dentice17

Küpeşteci
Denizci
06.01.2016 tarihinde girdiğim seyir sınavında daha önceden soru bankalarında rastlamadığım 2 adet soru çıktı.

1) Seyir halinde miyar pusulanız 356'yı gösterirken bölgede bulunan 6 boforluk keşişlemeden kaynaklanan düşmeyi (leeway) önlemek maksadıyla 10 derece önleme rotası veriyorsunuz. Toplam pusula hatası( var+dev) 7E olduğuna göre hakiki rotanız nedir?

şıklar: 000 (yıldız), 003, 353, 013 ,sonuncuyu hatırlayamadım...

2) Seyir yaptığınız bölgede 170 hakiki istikametinde 2.5 kts lik bir akıntı var. haritaya göre 095 rotasına ve suya göre 12kts lik bir hızda gidebilmek için hangi rotada ilerlemelisiniz? bu rotada SOG degeriniz ne olur? (yere göre sürat)

iyi günler,

öncelikle belirtmek istediğim konu, sınavdan 100 tam not almamış bulunduğumdan aşağıda arz edeceğim cevapların ve çözüm şeklinin sistem cevapları ile uygunluğu konusunda bir kesinlik bulunmadığıdır.

soru1) C D M V T formülünden var+dev hatası 7E (+7 derece)olarak verildiğine göre miyar 356 rotasına giderken hakiki 356+7= 003'e gitmiş oluruz. SE yönünden esen keşişleme rüzgarının genel batı istikametinde oluşturacağı düşmeyi önleme maksadıyla da rotanın 10 derece doğu yönüne (sancağa) alınarak 003+010= 013 T rotasında ilerlenildiğini düşünüyorum.CEVAP: 013

soru2) COG= COURSE OVER GROUND(yere göre rota- hakiki rota)
SOG= SPEED OVER GROUND (yere göre sürat-hakiki sürat)

hakiki rota-sürat vektörü = suya göre rota-sürat vektörü + akıntının rota-sürat vektörü

bize bu soruda yukarıdaki vektör bileşenlerinin bazıları verilmiş. verilmeyen iki tanesi isteniyor.

bilindiği üzere vektörel toplam işlemi, birinci vektörün bitiş yönüne (okun ucuna) ikinci vektörün başlangıç noktasını kaydırarak, oluşan şekilde, birinci vektörün başlangıç noktasından ikinci vektörün bitiş noktasına uzanan bir doğru çizilmesi ile yapılır. şimdi bu işlemi manevra levhası üzerinde yaparsak;

a. merkezden 095 rotasına bir hat çiziyoruz. bu haritaya(yere) göre rota vektörümüz.
b. suya göre süratimiz için merkezden ( 1/2) skalasında 6 numaralı daireyi kapsayan bir çember çiziyoruz.
bu işlemleri yaptıktan sonra manevra levhasında öyle bir 12 kts hızında(uzunluğunda) suya göre rota-sürat vektörü bulacağım ki, akıntının rota-sürat vektörü ile toplamının yönü 095 rotası olacak.
bu yüzden 095 hattını, akıntının tersi yönünde (350) istikametine 2,5 nm (1/2 ölçeginde 1,25 nm) kaydırıyorum. kaydırma işlemi 095 hattı üzerinde 3-4 noktada 350 istikametine çizilen doğrular üzerinde 1.25 nm genişliğinde açılan pergelin bu iki doğrunun keşiştikleri noktalardan alınacak mesafelerin birleştirilmesi ile yapılır. bkz: http://www.tpub.com/engbas/4.htm ( figure 4-2)

işte bu kaydırılmış hattın 12 kts lik çemberi kestiği nokta suya göre rotamız (yaklaşık 088) , kestiği bu noktadan da 095 hattına çizilen doğrunun merkezden 095 hattı uzerindeki uzunluğu( yaklaşık 12.4 kts) yere göre süratimizdir. (kaydırılmış doğrunun üzeirindeki her noktanın 170 0 istikametinde 095 hattını kestiği noktaya olan mesafese 1.25 olacaktır). CEVAP:088, 12.4 KTS

kolay gelsin

soru1) C D M V T formülünden var+dev hatası 7E (+7 derece)olarak verildiğine göre miyar 356 rotasına giderken hakiki 356+7= 003'e gitmiş oluruz. SE yönünden esen keşişleme rüzgarının genel batı istikametinde oluşturacağı düşmeyi önleme maksadıyla da rotanın 10 derece doğu yönüne (sancağa) alınarak 003+010= 013 T rotasında ilerlenildiğini düşünüyorum.CEVAP: 013

ustam sancaga değilde niye iskeleye almıyoruz, 10 derece ? bende bunu anlayamadım.

ben de 23.03.2016 izmir uvz seyire girdim benzer bir soruda bana da geldi

170 hakiki kerterizinde 200 mil mesafede 19 knot süratinde tropikal fırtına, azami 12 knot sürat yapan gemi fırtınadan kaçmak için kaç rotasına gitmeli ve fırtınanın en yakın yaklaşma mesafesi nedir?

Geri