08.05.2014 Iskenderun Goss Seyir Soruları

tornado80

Küpeşteci
Denizci
1)gemi demirde iken AIS cihazının güncelleme süresi nedir? şıklar:6 dk,3 dk,3 sn,2 sn,1 sn cevabını bilen var mı?
2)aydınlık süresi karanlık süresinden fazla olan beyaz renkli 17 milden görünen 20 metre olan fener hangisidir?
3)gece 000 rotasına giderken tam pruvanızda VQ(3) 5 sn şeklinde beyaz renkli bir şamandıra gördünüz ne yaparsınız?
4)Giresun açıklarında tespit edilen 155 yönüne 1 knot şiddetindeki rüzgar akıntısını oluşturan rüzgar yönü ve hızı ne olur?
5)4 mayıs 1999 günü 42 N- 039 E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Güneş'in batış zamanını GMT olarak bulunuz.
6)Kalkış noktası 40 N-065 W, varış noktası 30 S-005 W olan büyük daire seyri problemlerini çözebilmek için kurulan üçgene ilişkin aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
7)aşağıdakilerden hangisi doğal sapmayı ifade eden cümledir?
8)21 şubat 1999 günü saat 03:00 ZT da yüzer vaziyette draftı 12 m olan bir gemi harita derinliği 10m olan PORT OF BRISTOL limanına oturmuştur.Bu gemi saat kaçta yüzmeye başlayacaktır?
9)rotası 170 olan A gemisinin vardiya zabiti, B gemisini iskele 40 da, B gemisinin vardiya zabiti ise A gemisini iskele 110 da kerteriz etmektedir.B gemisinin rotası kaçtır?
10)pruvası güneye yönelik olarak inşaa edilmiş olan bir gemi manyetik batıya seyrederken pruva pupa yönünde kazanmış olduğu mıknatısiyetin manyetik pusulayı saptırması ile ilgili olarak hangisi doğrudur?
11)120 rotasına 100 mil seyrederek 40 N-020 E mevkii arasındaki departure kaçtır?
12)aşağıdakilerden hangisi NAVTEX'in bölgelerini ifade eder?
13)önerilen okyanus geçiş rotaları aşağıdakilerin hangilerinde kullanılır?
14)bir otopilotta dümen ele alınmadan önce büyük rota değişiklikleri yapılacaksa ve otopilotun sadece pusuladan ve istenen rota devresinden gelen sinyallere bağlı olarak çalışması isteniyorsa hangisi devreden çıkartılmalıdır?
15)SMG-SOA-SOG hangi pareketeleri kullanır gibi... bir soru geldi
16)arpa radar görüntüsü vermiş gemi 270 e gidiyor çevresinde 3 tane gemi plotlanmış görüntü şekli nedir diye geldi...
17)şamandıralama yönü şekil olarak geldi ne için kullanılır diye...
18)markab yıldızından alınan, Sex Alt:20 14',3, IC:+2.5' ve göz yüksekliği 9m olduğuna göre, düzeltilmiş yükseklik (Ho) nedir?
19)ZD=-4 olan bir saat diliminde ve 32 N enleminde ki mevkiide ZT=14:00:00 iken LMT=14:15:00 ise bu mevkiin boylamı nedir?
20)çok uzun bir soruydu o yüzden hatırlayamadım ama radar plotlama sorusuydu...

2) Occ(3)W.20m.17M
3) Doğu kardinal feneri, iskelede bırakılır veya doğusundan geçilir.
14)NFU
15) GPS, İmpler Parakete, Doppler parakate diye geçiyor forumlarda.

benim bildiğim bunlar, birkaç tane daha var ama onlarda kitapta var, şuan kitap yanımda değil.

Geçtinmi?

selam ben bu soruları paylaşmak istedim ama sorulardan AIS sorusuyla, hatırlayamadığım plotlama
sorusuyla ve parekete sorularını hiç görmemiştim.O yüzden diğer soruların hemen hemen hepsi seyir fatih notundan çok iyi ezberlemiştim ama sonuç beni şok etti yani sınavdan kaldım.
şimdi ise 30 gün boyunca yine aynı hüsranı yaşamak istemiyorum o yüzden sorularla daha önce karşılaşan veya duyan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.Ama benim düşüncem seyir fatihte ki soru cevaplarında veya çözümlerinde yanlışlıklar olabilir.güncel sorularla karşılaşan arkadaşlar varsa yazmaları benim için çok iyi olur.

Kardeş geçmiş olsun, bende ilk 50 aldım sonra 55, önümüzdeki ay 3.girişim olcak, 70 almam lazım.

Fatihteki soru cevapları derken ne demek istedin tam anlaşılmadı.

Burada paylaşım yapan bütün arkadaşlara teşekkürler.
Dersi geçen foruma artık pek uğramıyor onun için cevaplar konusunda fazla bişey beklememek lazım, Paylaşım yapılıyor ona da şükür. Cevapları google'dan aramak daha mantıklı geliyor, ben kesin sonuçları öyle buluyorum.

Selametle

1.sorunun cevabı 3 dk 'dır.

AIS yayını geminin o anki durumuna göre farklı aralıklarla yapılır.
Geminin değişken bilgileri (hızı, rotası, zaman vb.) sabit duran bir gemide 3 dakikada bir yayınlanmasına karşın hareket halindeki gemiler hızlarıyla doğru orantılı 2-10 saniye arasında sıklıkla sinyal gönderirler. Geri kalan Sabit bilgiler (çağrı kodu, gemi boyutları, tahmini varış zamanı vb.) 6 dakikada bir yayınlanır.

15. soruda bu olması laızm; ben tüm araştırmalarıma rağmen doğru cevaba ulaşamadım cevap A şıkkı veya D şıkkı.

1)Aşağıda sırasıyla SMG –SOA- SOG tipi hız ölçebilen aygıtlar gösterilmiştir.Doğru olan gurubu işaretleyiniz?
a) GPS-İmpeller parakete -Dopler parakete ???
b) GPS-Dopler parakete- İmpeller parakete
e) Magnetik parakete -Basınçlı parakete -GPS
d) Akustik parakete -Pervaneli parakete -GPS ???
e) Satnav-İmpeller parakete -GPS/Akustik parakete

Geçmiş olsun umarın diğer hakkında geçersin. forumda paylaşılan yakın zamandaki güncel başlıklara göz atman yeni ve hayvani sorulardan mağdur olmana bir nebze yararlı olur...

Kardeş 3. girişinde niçin 70 alman gerekiyor anlamadım.Böyle bir kural mı var? Seyir fatih konusuyla ilgili ben o dosyadan çıkan soruları cevapladım diğer farklı çıkanlardan da 5 tane doğrum var ama nasıl 50 aldığımı anlayamıyorum o yüzden yanlışlık olabilir diyorum...

senin yanlışlık dediğin sorular mesela piyasada olan soruların doğru sandığımız cevap şıklarında hatalar olabiliyor, bende kesin emin oldugum sorulardan 9 tane geliyor 1-2 tanede fazladan doğru soru denk geliyo 50-55 aliyosun. kesin emin oldugun 12 soru gelse ozaman belki 60-70 not gelir. tanıdığım kişilerden gecen arkadaslara 15 eski soru falan gelmişti bana 5 soru eski 15 soru yeni geldi.
uzakyol da seyir 70 puan

Duyduğum yeni sorulardan bir tanesi de starya süresi ne ile ilgilidir?

Türk Ticaret Kanununa göre, deniz taşımacılığı uğraşısındaki alıcı ve satıcı, gemi ile sevk edilecek malın, ilgili limanda yükleme ve boşaltma süresini en başta belirlemek zorundadır.
Bu ”yükleme-boşaltma” süresine (TTK da yer aldığı şekli ile) denizcilik dilinde “starya” adı verilir.

Bunun yanında Demuraj tanımını da sorabilirler....

Dış ticaret işlemlerinde konteynırdaki yükün boşaltılması için alıcı (ithalatçı) ve satıcının (ihracatçı) yaptığı anlaşmayla belirlenen sürenin aşılması halinde, konteynır başına alıcı tarafından (navlun dışı) ödenen gecikme bedelidir.

36)Aşağıda sırasıyla SMG –SOA- SOG tipi hız ölçebilen aygıtlar gösterilmiştir.Doğru olan gurubu işaretleyiniz?
a) GPS-İmpeller parakete -Dopler parakete
d) Akustik parakete -Pervaneli parakete -GPS .

Arkadaşlar sorusunun cevabını tam olarak bilen var mı?

radar ekran sorusu vardı 270 dereceye gidiyorsun (course up modu) sancak tarafında bir kara parçası iskele tarafında pruva doğrultusunda 2 farklı eko var heading line ları çizili bir de iskele kıç omuzluğa yakın ekrandan çıkmak üzere olan üstünde z harfi olan bir ilerlemekte olan bir gemi ekosu var görüntüyü soruyor

36)Aşağıda sırasıyla SMG –SOA- SOG tipi hız ölçebilen aygıtlar gösterilmiştir.Doğru olan gurubu işaretleyiniz?
a) GPS-İmpeller parakete -Dopler parakete
d) Akustik parakete -Pervaneli parakete -GPS .

Arkadaşlar sorusunun cevabını tam olarak bilen var mı?

radar ekran sorusu vardı 270 dereceye gidiyorsun (course up modu) sancak tarafında bir kara parçası iskele tarafında pruva doğrultusunda 2 farklı eko var heading line ları çizili bir de iskele kıç omuzluğa yakın ekrandan çıkmak üzere olan üstünde z harfi olan bir ilerlemekte olan bir gemi ekosu var görüntüyü soruyor

bu soruyu gerçekten cevaplayacak birine ihtiyaç var

SOA : ilerleme hızı - akustik paraketa SMG : ortalama hız - elektromanyetik paraketa
SOG : yer yüzeyine göre hız - gps cevap kesin d şıkkı

Geri