08.06.2020 Ankara Uzakyol Kaptan Meteoroloji Sorulari

KaptanJackSparrow

Denizci
Denizci
Arkadaslar sorularin bazilarininda siklarin yerleri ve icerigi degismistir. Kitaptan birebir ezberlemeyin, o sorunun konusuna bakin. Bende size tavsiye cikmis sorulara, forumdakiler bakin ayrica kesinlikle ve kesinlikle soguk cephe, sicak cephe gecmeden once, gecerken ve sonrasinda olusan durumlar (basinc, sicaklik, bulutlar vs) ogrenin bununla ilgili bana 3-4 soru geldi ancak eski sorularin kombinasyonlari.
80 aldim. 4 yanlisimdan 2sini buldum ama digerlerini bilmiyorum

1-Sirrus, Sirristratus, Sirrokumulus ne tip bulutlardir
+Yuksek bulutlar

2-Ruzgar dalgalarini olusturan 3 parametre (kitaptakinin siklari degistirilmis. asagidaki iki siktan biri olacak ama hangisi bilmiyorum)
+Ruzgar siddeti, fec sahasi , ..... (bu maddeyi hatirlamiyorum)
+Ruzgar siddeti, fec sahasi, Ruzgar hizi (ben bunu sectim ama yanlis olabilir, emin degilim)

3-Cebelitariktaki akinti
+Lavender

4-Kuzeyyarim kuredeki alizelerin estigi yon
+kuzeydogu

5-Kuzeybati pasifik okyasunu hangisidiir
+tayfun

6-Kuzeydogu pasifik ve kuzey atlantik ruzgari
+Hurricane(dogru cevap) / (ben tayfun demistim benim ki bu soru yanlis idi)

7-Bir hava kutlesi sicak ise eger asagidaki gibidir
+Uzerinde hareket ettigi yer, havadan daha soguk ise

8-Guney yarimkuredeki sag tarafta kalan alan(kitaptakini biraz degistirmisler siklarda)
+Seyre elverisli yaridaire
+Seyre elverissiz yaridaire
+daha az tehlikeli yaridaire
+teklikeli DORTLUK (ben bunu dedim, ama tehlikeli yaridaire deseydi tereddut etmezdim. dortluk demesinden dolayi seyre elverissiz yaridaire ile tehlikeli dortluk arasinda kaldim. dogru mu yanlis mi yaptim bilmiyorum

9-kuzeyyari dairede ruzgarin estigi yon
+ruzgar, yuksek basinc alaninda saat ibreleri yonunde, merkezden disari dogrudur

10-sekil verilmis (kitaptaki 83.soru) = kuzeydogulu ruzgar, 2 uzun cizgi ve 1 kisa cizgi olan ruzgar yon ve hizini gosteren model
+poyraz 6 kuvvet

11-agulhas akintisi
+guney afrika ve madagaskar arasinda

12-soguk tip okluzyon ile sicak tip okluzyon hakkinda dogru degildir
+sicak tip okluzyonda, soguk cephe sicak cephenin altina kama seklinde girer

13-gemide yapilan metoe olcumlerinde T:16.2 c , T:15.0c, T:19.6c, basinc:1000.2hpa, hava 7 kapali ruzgar 220 den 20 esiyor. fm 13ship yazilim sekli(kitaptaki 100. soru) bu tip sorulari cikmis butun sorulari ezberleyin cunku kesin bir tane geliyor)
+72220 10162 20150 40002 00196

14-soguk cephe icin dogru degildir
+sicak hava soguk havanin yerini almaktadir

15-corrlios kuvvet icin dogru degildir
+ruzgarlarin daha hizli esmesine sebep olur

16-sicak cephe gecislerinde dogrudur(kitaptaki 241.soru)
+cephe gecerken basinta devamli dusus, cephe gectikten sonra basincta dusme durur

17-capi 0.5mm den buyuk yada kucuk(hatirlamiyorum buyuk mu kucuk diye sordugunu) kristallesmemis hidrometeor cesidi
+yagmur (ben bunu dedim ama soruyu tam hatirlayamiyorum) / (soru 0.5mm den buyuk ise yagmur)
+cisenti (soru 0.5mm den kucuk ise cevap cisenti)
+kar
+dolu

18-subtropikal yuksek basinc alani neresidir
+30derece kuzey ve 30 derece guney enlemleri(dogru cevap)
+90 derece kuzey ve 90derece guney enlemi(DIKKAT!!!, buda yuksek basinc alani ama soruda subtropikal diyor)

Geri