09,09,2014 Izmir Seyir çıkmış Soruluar

pilot15dikili

Küpeşteci
Denizci
1,hangisi tanınan parakete türü degildir
2,serbest cayro hangi yönü muhafaza eder
3,emniyetli hız seçilirken hangiseçenek gözönünde bulundurulmaz
4,ordu da 150 den esen rüzgarın yönü derecesi kuvveti nedir,
5,radarın gösterebilecegi en yakın mesafe
6,boyu kaçmetreden küçük olursa sadaa işareti vermek zorunda
7,demir mevkiinde gemi neye göre demirler..... gemi boyu dip derinligi falan
8,istiridye yatagının kısaltması oys....
9,parakete seyrinim kısaltması nedir
10,boyu 200mt eni13 silyon kıç feneri kaç metrede olmalı
arkadaşlar sorular bunlar ama cevaplar çok çok karışık dı
 
Serbest dönen bir cayroskop cayro ekseni yönünü muhafaza eder. Serbest Dönen bir cayroskopun eksenine herhangi bir kuvvet uyguladığımızda Cayro ekseni bu kuvvete dik bir yön alır.
Bir cayroskopun hareketinde 4 faktör etkisini gösterir.
a. Cayronun ataleti
b. Dünyamızın dönüş hareketi
c. Yer çekimi
d. Presisyon hareketi
 
Yatay ekseni ufuk düzlemine paralel olan bir cayroskopa, hareket düzleminden farklı bir meyil verdiğimizde cayroskopun dönüş ekseni kuzey/güney yönünü muhafaza ettiği gibi yer çekimi etkisi ile yatay düzlemi/yatay ekseni ufuk düzlemine paralelliğini muhafaza eder.

Dünyamızın batıdan doğuya doğru saatte 15 derecelik açısal bir hızla dönmesinin serbest asılmış bir cayro ekseninde oluşturduğu kuvvet; cayronun ikinci kanunu uyarınca, cayro ekseni bu etkiye dik bir yön alırki, bu yön kuzey/güney yönüdür. Cayro ekseninin genel olarak bu etkiyle kuzey/güney yönünü alması onun bir Pusula şeklinde kullanılması için yeterli değildir.Çünkü bazı nedenler ile cayro ekseni gerçek kuzey güney doğrultusunda karar kılmaz. Bunun nedeni dünyamızın kendi ekseni etrafındaki dönüş hareketinde var olan presisyon hareketi sonucu cayro ekseni üzerindeki dönüş hareketi etkisindede kendisini hissettirir. Bu nedenlerle cayro eksenimiz kuzey kutbu etrafında ve tabiatıyla güney kutbu etrafında bir osilasyon yaparki (Koni resmeder diğer bir deyişle elips çizer) Cayronun bu hareketine presisyon hareketi denir. Pusula olarak kullanılan cayrolarda oluşan bu salınım hareketini önlemek maksadıyla Damping Sistemi denilen bir sistem geliştirilmiştir. Şek=14-2'de gösterilen bu sistem civalı bileşik kaplardan oluşmuştur. Bu sistem cayronun dikey eksenine bağlı olarak presisyon hareketi nedeniyle bir yalpalama hareketine karşılık meyil nedeni ile bir kaptan diğer kaba akan civanın karşı bir kuvvet yarat ması sonucu yalpalanma olayı gittikçe sönen bir dalga gibi azalarak en sonunda cayro dönüş ekseninin gerçek kutup yönünde kararlı kalmasını sağlar.

Yapılan bu işleme damping denir. Bu suretle cayro ekseni meridyen yönünde devamlı kararlılık kazanmış olur. Pusulanın gerçek kuzeyden azda olsa farklı bir yön alması halinde oluşan hataya damping hatası denir ki bu hata sabit hatadır. 40 derece enlemi civarında 1 dereceye yaklaşan bu hata Ekvatorda 0 derece olur.
 
benim en üzüldügüm olay aslında hedef yok hedef kardeşim şu yeterliligin kitabı bu falan bu kitabı yutman lazım yok böyle birşey enayi yerine koyuyorlar adamı uzak yol vardiya zabitinede aynı soru sınırlı vardiya zabitinede aynı soru yazık yani kimsede sesini çıkartmıyor bu olaya ALLAH yardımcımız olsun .. deniz ci kardeşlerim
 
Geri
Üst