1.üzerinde her yönden görünen beyaz 3 adet fener bulunan yarı batık teknenin özelliği nedir?
a) Boyu 100 metreden az, eni 25 metreden fazla bir yarı batık
b) Boyu 100 metreden fazla, eni 25 metreden az bir yarı batık
c) Boyu 100 metreden az, eni 25 metreden az bir yarı batık
d) Boyu 100 metreden fazla, eni 25 metreden fazla bir yarı batık
e) Hiçbiri
2.Aşağıdaki ifadelerden yanlış olanını seçiniz.
a) Boyu 20 m. den fazla yelkenli tekneler borda ve pupa fenerlerine ilaveten eğer isterler ise direk başında düşey doğ-rultuda her yönden görünür üste kırmızı altta yeşil fenerler çekebilirler.
b) Boyu 12 metre olan bir yelkenli tekne borda ve pupa feneri çekmek zorundadır. Bu tekne eğer isterse bu fenerleri direk başında bir fanus içinde bitişik olarak çekebilir.
c) Boyu 7 metreden az olan bir yelkenli tekne borda ve pupa fenerlerini göstermeyebilir. Ancak bu tekneler her zaman el altında ve kullanıma hazır bir el feneri bulundurmak zorundadırlar.
d) Yelkenli tekneler yelkenleri ile birlikte makinelerini kullandıkları taktirde, kuvvetle yürütülen bir tekne olarak kabul edileceklerdir. Bu tekneler geceleyin borda ve pupa fenerlerini göstermek zorundadırlar.
e) Yelkenli tekneler gündüz yelkenleri ile birlikte makinelerini de kullandıkları taktirde en iyi görülebilecek bir yere sivri ucu aşağıya doğru bir koni çekmek zorundadırlar.
3.Boyu 20 metre veya daha uzun olan teknelerin kullanacağı şekiller siyah ve ölçüleri aşağıdaki gibi olacaktır.
a) Küre, koni ve silindir çapı 60 cm., koninin yüksekliği 75 cm ve silindirin yüksekliği 150 cm.
b) Küre, koni ve silindir çapı 50 cm., koninin yüksekliği 50 cm, silindirin yüksekliği 100 cm.
c) Küre, koni ve silindir çapı 75 cm., koninin yüksekliği 75 cm, silindirin yüksekliği 150 cm.
d) Küre, koni ve silindir çapı 60 cm., koninin yüksekliği 60 cm, silindirin yüksekliği 120 cm.
e) Küre, koni ve silindir çapı 60 cm., koninin yüksekliği 74 cm ve silindirin yüksekliği 120 cm.
4.Boyu 170 metre ve eni 27 metre olan kısmen batık bir tekne yedeklendiğinde bu teknede;
a) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
b) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
c) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir.
d) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerlerde en az 3 milden ve her yönden görünür birer beyaz fener gösterecektir.
e) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir
5.Demir vardiyasını teslim alan zabit ilk olarak görevine hangi işi yaparak başlar?
a) Deniz durumunu inceler
b) Gemi çevresinin kirletilmesini önleyici tedbir alır.
c) Gemi fenerlerinin yanıp yanmadığının kontrolünü yapar.
d) Görüş durumunu inceler
e) Geminin pozisyonunu, güvenli bir konumda kalıp kalmadığını kontrol eder.
6.Gece ufkun her yönünden görülebilen bir beyaz fener ve bu fenerden uzak ve yukarıda yine ufkun her yönünden görünür üstte kırmızı ortada beyaz ve en altta kırmızı fener taşıyan bu geminin diğer fenerlerinden aşağıda ve uzak sancak bordasında yine ufkun her yönünden görünür üst üste iki kırmızı fener vardır. Bu gemiyi tanımlayınız.
a) Boyu elli metreden kısa su altı çalışması yapan ve sancak bordasından geçilmemesi gereken bir teknedir.
b) Boyu elli metreden kısa su altı çalışması yapan ve iskele bordasından geçilmemesi gereken bir teknedir.
c) Boyu elli metreden kısa ağları engele takılmış bir balıkçı teknesidir.
d) Boyu elli metreden kısa karaya oturmuş bir teknedir.
e) Boyu elli metreden kısa mayın arama-tarama gemisinin engele takıldığını tanımlar.
7.Kılavuzluk görevi ile uğraşan tekneler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden yanlış olanını işaretleyiniz.
a) Bir kılavuz teknesi görevde değilken (içinde kılavuz kaptan bulunmadığı zaman) kendi boyundaki benzeri bir tekne için belirtilen fenerler veya şekilleri göstereceklerdir.
b) Bir kılavuz teknesi görevdeyken gündüz Hotel (H) sancağını toka eder.
c) Bir kılavuz teknesi görevdeyken geceleyin direk başı veya direk başına yakın bir yerde ufkun her tarafından görünür düşey bir doğrultuda üstte beyaz altta kırmızı fener çeker.
d) Bir kılavuz teknesi geceleyin görevde iken eğer üzerinde yol varsa paragraf “c” de belirtilen fenerlere ilave olarak silyon feneri, borda fenerleri ve pupa fenerini çeker.
e) Bir kılavuz teknesi demirli iken görevde olabilir (İçinde kılavuz kaptan var). Bu durumda geceleyin direk başı veya direk başına yakın bir yerde ufkun her tarafından görünür düşey bir doğrultuda üstte beyaz altta kırmızı fener çeker.Bu fenerlere demir fenerini de gösterecektir.
8.Kısıtlı görüş koşullarında, bir diğerini tek bir tekne konumunda iterek yedekleyen tekne üstünde yol olduğunda nasıl bir seda işareti verir?
a) İterek tekbir tekne gibi diğerini yedekleyen bir tekne üstünde yol olduğunda iki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun düdük çalar.
b) İterek tek bir tekne gibi diğerini yedekleyen bir tekne üstünde yol olduğunda iki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun iki kısa düdük çalar.
c) İterek tek bir tekne gibi bir diğerini yedekleyen bir tekne üstünde yol olduğunda bir dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun düdük çalar.
d) İterek tek bir tekne gibi bir diğerini yedekleyen bir tekne, üstünde yol olduğunda bir dakikayı geçmeyen aralıklar-la bir uzun iki kısa düdük çalar.
e) İterek tek bir tekne gibi bir diğerini yedekleyen bir tekne, üstünde yol olduğunda iki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun iki kısa düdük çalar, yedeklenen gemi ise bunu takiben bir uzun üç kısa düdük çalar.
9.Kısıtlı görüş şartlarında seyir halinde ancak üzerinde yol olmayan (durup su üzerinde ilerlemeyen) kuvvetle yürütülen bir tekne;
a) İki dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki uzun düdük çalacak ve bu iki düdük arasında bir saniyelik bir süre bulunacaktır.
b) İki dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki uzun düdük çalacak ve bu iki düdük arasında iki saniyelik bir süre bulunacaktır.
c) Bir dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki kısa düdük çalacak ve bu iki düdük arasında bir saniyelik bir süre bulunacaktır.
d) Bir dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki kısa düdük çalacak ve bu iki düdük arasında bir saniyelik bir süre bulunacaktır.
e) Hiçbiri
10.Mayın temizleme işleri ile uğraşan bir tekneye aşağıda belirtilen mesafeden daha fazla yaklaşılmayacaktır?
a) 800 m. b) 1000 m. c) 1200 m. d) 1400 m. e) 1600 m.
11.Seyir emniyeti açısından kaptanın köprüüstüne çağrılmasındaki şartlardan biri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ambar sintineleri iskandil edildiğinde
b) Gece ışık sızan bölmeler fark edildiğinde
c) Telsiz cihazı bozulursa
d) Gemi trafiğinin yoğunlaşmaya başlaması
e) Rota üzerinde olup olunmadığının kontrolü sırasında
12.Trol çekerek balıkçılık yapan boyu 50 metreden kısa bir tekne, seyir halinde ağlarını toplarken, gece durumunu hangi fenerlerle belirtir?
a) Borda fenerlerini, bunların gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte yeşil altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür üste beyaz onun altında kırmızı bir fe-ner gösterir.
b) Borda fenerlerini, silyon fenerini, bunun gerisinde ufkun her yönünden görülür üstte yeşil onun altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde silyon fenerinden aşağıda ufkun her yönünden görü-nür üst üste iki beyaz fener gösterir.
c) Borda fenerlerini, bunlarında gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte yeşil altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür üst üste iki kırmızı fener gösterir.
d) Borda fenerlerini, silyon fenerini, bunun gerisinde ufkun her yönünden görülür üstte yeşil onun altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde silyon fenerinden aşağıda ufkun her yönünden görü-nür, üstte kırmızı onun altında beyaz bir fener gösterir.
e) Borda fenerlerini, bunların gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte beyaz altta yeşil bir fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür, üstte kırmızı onun altında beyaz bir fener gösterir
13.Kısıtlı görüş şartlarında tutulmakta olan seyir vardiyasında aşağıdakilerden hangisi gerekmez?
A) Durumun jurnale kayıt edilmesi
B) Güverte aydınlatmalarının kontrolü
C) Kaptana haber verilmesi
D) Radarların devreye alınanı
E) Uygun gözcülük
14.aşağıdakilerden hangisi veya hangileri kısıtlı görüştür?
I.kum fırtınası II.sağanak yağmur III.kar IV.pus
A)I,II,III,IV
B)II,III,IV
C)yalnız IV
D)I,II,III
E)bu şıkkı hatırlamıyorum
15.karaya oturan bir gemide sorumlu zabitin ilk yapması gereken hareket nedir?
16.çatışmayı önleme tüzüğü bölüm A genel kural 1 e) şıkkındaki(özel bir amaç için inşa edilmiş gemilerle ilgili) kural soru olarak geldi.
17.en iyi görülebilecek bir yere sivri ucu aşağıya doğru bir koni çeken tekne hangisidir?
18.rota değiştirme kabiliyeti olan fakat yedek çeken gemi hangi sınıfa girer?
ben manevrası kısıtlı tekne yaptım.
19.pruvanızda her iki borda fenerini gösteren bir tekne var ne yaparsınız?
ben 85 ile geçtim.herkese sınavlarında başarılar dilerim.
a) Boyu 100 metreden az, eni 25 metreden fazla bir yarı batık
b) Boyu 100 metreden fazla, eni 25 metreden az bir yarı batık
c) Boyu 100 metreden az, eni 25 metreden az bir yarı batık
d) Boyu 100 metreden fazla, eni 25 metreden fazla bir yarı batık
e) Hiçbiri
2.Aşağıdaki ifadelerden yanlış olanını seçiniz.
a) Boyu 20 m. den fazla yelkenli tekneler borda ve pupa fenerlerine ilaveten eğer isterler ise direk başında düşey doğ-rultuda her yönden görünür üste kırmızı altta yeşil fenerler çekebilirler.
b) Boyu 12 metre olan bir yelkenli tekne borda ve pupa feneri çekmek zorundadır. Bu tekne eğer isterse bu fenerleri direk başında bir fanus içinde bitişik olarak çekebilir.
c) Boyu 7 metreden az olan bir yelkenli tekne borda ve pupa fenerlerini göstermeyebilir. Ancak bu tekneler her zaman el altında ve kullanıma hazır bir el feneri bulundurmak zorundadırlar.
d) Yelkenli tekneler yelkenleri ile birlikte makinelerini kullandıkları taktirde, kuvvetle yürütülen bir tekne olarak kabul edileceklerdir. Bu tekneler geceleyin borda ve pupa fenerlerini göstermek zorundadırlar.
e) Yelkenli tekneler gündüz yelkenleri ile birlikte makinelerini de kullandıkları taktirde en iyi görülebilecek bir yere sivri ucu aşağıya doğru bir koni çekmek zorundadırlar.
3.Boyu 20 metre veya daha uzun olan teknelerin kullanacağı şekiller siyah ve ölçüleri aşağıdaki gibi olacaktır.
a) Küre, koni ve silindir çapı 60 cm., koninin yüksekliği 75 cm ve silindirin yüksekliği 150 cm.
b) Küre, koni ve silindir çapı 50 cm., koninin yüksekliği 50 cm, silindirin yüksekliği 100 cm.
c) Küre, koni ve silindir çapı 75 cm., koninin yüksekliği 75 cm, silindirin yüksekliği 150 cm.
d) Küre, koni ve silindir çapı 60 cm., koninin yüksekliği 60 cm, silindirin yüksekliği 120 cm.
e) Küre, koni ve silindir çapı 60 cm., koninin yüksekliği 74 cm ve silindirin yüksekliği 120 cm.
4.Boyu 170 metre ve eni 27 metre olan kısmen batık bir tekne yedeklendiğinde bu teknede;
a) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
b) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
c) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir.
d) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerlerde en az 3 milden ve her yönden görünür birer beyaz fener gösterecektir.
e) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir
5.Demir vardiyasını teslim alan zabit ilk olarak görevine hangi işi yaparak başlar?
a) Deniz durumunu inceler
b) Gemi çevresinin kirletilmesini önleyici tedbir alır.
c) Gemi fenerlerinin yanıp yanmadığının kontrolünü yapar.
d) Görüş durumunu inceler
e) Geminin pozisyonunu, güvenli bir konumda kalıp kalmadığını kontrol eder.
6.Gece ufkun her yönünden görülebilen bir beyaz fener ve bu fenerden uzak ve yukarıda yine ufkun her yönünden görünür üstte kırmızı ortada beyaz ve en altta kırmızı fener taşıyan bu geminin diğer fenerlerinden aşağıda ve uzak sancak bordasında yine ufkun her yönünden görünür üst üste iki kırmızı fener vardır. Bu gemiyi tanımlayınız.
a) Boyu elli metreden kısa su altı çalışması yapan ve sancak bordasından geçilmemesi gereken bir teknedir.
b) Boyu elli metreden kısa su altı çalışması yapan ve iskele bordasından geçilmemesi gereken bir teknedir.
c) Boyu elli metreden kısa ağları engele takılmış bir balıkçı teknesidir.
d) Boyu elli metreden kısa karaya oturmuş bir teknedir.
e) Boyu elli metreden kısa mayın arama-tarama gemisinin engele takıldığını tanımlar.
7.Kılavuzluk görevi ile uğraşan tekneler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden yanlış olanını işaretleyiniz.
a) Bir kılavuz teknesi görevde değilken (içinde kılavuz kaptan bulunmadığı zaman) kendi boyundaki benzeri bir tekne için belirtilen fenerler veya şekilleri göstereceklerdir.
b) Bir kılavuz teknesi görevdeyken gündüz Hotel (H) sancağını toka eder.
c) Bir kılavuz teknesi görevdeyken geceleyin direk başı veya direk başına yakın bir yerde ufkun her tarafından görünür düşey bir doğrultuda üstte beyaz altta kırmızı fener çeker.
d) Bir kılavuz teknesi geceleyin görevde iken eğer üzerinde yol varsa paragraf “c” de belirtilen fenerlere ilave olarak silyon feneri, borda fenerleri ve pupa fenerini çeker.
e) Bir kılavuz teknesi demirli iken görevde olabilir (İçinde kılavuz kaptan var). Bu durumda geceleyin direk başı veya direk başına yakın bir yerde ufkun her tarafından görünür düşey bir doğrultuda üstte beyaz altta kırmızı fener çeker.Bu fenerlere demir fenerini de gösterecektir.
8.Kısıtlı görüş koşullarında, bir diğerini tek bir tekne konumunda iterek yedekleyen tekne üstünde yol olduğunda nasıl bir seda işareti verir?
a) İterek tekbir tekne gibi diğerini yedekleyen bir tekne üstünde yol olduğunda iki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun düdük çalar.
b) İterek tek bir tekne gibi diğerini yedekleyen bir tekne üstünde yol olduğunda iki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun iki kısa düdük çalar.
c) İterek tek bir tekne gibi bir diğerini yedekleyen bir tekne üstünde yol olduğunda bir dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun düdük çalar.
d) İterek tek bir tekne gibi bir diğerini yedekleyen bir tekne, üstünde yol olduğunda bir dakikayı geçmeyen aralıklar-la bir uzun iki kısa düdük çalar.
e) İterek tek bir tekne gibi bir diğerini yedekleyen bir tekne, üstünde yol olduğunda iki dakikayı geçmeyen aralıklarla bir uzun iki kısa düdük çalar, yedeklenen gemi ise bunu takiben bir uzun üç kısa düdük çalar.
9.Kısıtlı görüş şartlarında seyir halinde ancak üzerinde yol olmayan (durup su üzerinde ilerlemeyen) kuvvetle yürütülen bir tekne;
a) İki dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki uzun düdük çalacak ve bu iki düdük arasında bir saniyelik bir süre bulunacaktır.
b) İki dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki uzun düdük çalacak ve bu iki düdük arasında iki saniyelik bir süre bulunacaktır.
c) Bir dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki kısa düdük çalacak ve bu iki düdük arasında bir saniyelik bir süre bulunacaktır.
d) Bir dakikadan fazla olmayan aralıklarla birbiri ardından iki kısa düdük çalacak ve bu iki düdük arasında bir saniyelik bir süre bulunacaktır.
e) Hiçbiri
10.Mayın temizleme işleri ile uğraşan bir tekneye aşağıda belirtilen mesafeden daha fazla yaklaşılmayacaktır?
a) 800 m. b) 1000 m. c) 1200 m. d) 1400 m. e) 1600 m.
11.Seyir emniyeti açısından kaptanın köprüüstüne çağrılmasındaki şartlardan biri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ambar sintineleri iskandil edildiğinde
b) Gece ışık sızan bölmeler fark edildiğinde
c) Telsiz cihazı bozulursa
d) Gemi trafiğinin yoğunlaşmaya başlaması
e) Rota üzerinde olup olunmadığının kontrolü sırasında
12.Trol çekerek balıkçılık yapan boyu 50 metreden kısa bir tekne, seyir halinde ağlarını toplarken, gece durumunu hangi fenerlerle belirtir?
a) Borda fenerlerini, bunların gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte yeşil altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür üste beyaz onun altında kırmızı bir fe-ner gösterir.
b) Borda fenerlerini, silyon fenerini, bunun gerisinde ufkun her yönünden görülür üstte yeşil onun altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde silyon fenerinden aşağıda ufkun her yönünden görü-nür üst üste iki beyaz fener gösterir.
c) Borda fenerlerini, bunlarında gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte yeşil altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür üst üste iki kırmızı fener gösterir.
d) Borda fenerlerini, silyon fenerini, bunun gerisinde ufkun her yönünden görülür üstte yeşil onun altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde silyon fenerinden aşağıda ufkun her yönünden görü-nür, üstte kırmızı onun altında beyaz bir fener gösterir.
e) Borda fenerlerini, bunların gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte beyaz altta yeşil bir fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür, üstte kırmızı onun altında beyaz bir fener gösterir
13.Kısıtlı görüş şartlarında tutulmakta olan seyir vardiyasında aşağıdakilerden hangisi gerekmez?
A) Durumun jurnale kayıt edilmesi
B) Güverte aydınlatmalarının kontrolü
C) Kaptana haber verilmesi
D) Radarların devreye alınanı
E) Uygun gözcülük
14.aşağıdakilerden hangisi veya hangileri kısıtlı görüştür?
I.kum fırtınası II.sağanak yağmur III.kar IV.pus
A)I,II,III,IV
B)II,III,IV
C)yalnız IV
D)I,II,III
E)bu şıkkı hatırlamıyorum
15.karaya oturan bir gemide sorumlu zabitin ilk yapması gereken hareket nedir?
16.çatışmayı önleme tüzüğü bölüm A genel kural 1 e) şıkkındaki(özel bir amaç için inşa edilmiş gemilerle ilgili) kural soru olarak geldi.
17.en iyi görülebilecek bir yere sivri ucu aşağıya doğru bir koni çeken tekne hangisidir?
18.rota değiştirme kabiliyeti olan fakat yedek çeken gemi hangi sınıfa girer?
ben manevrası kısıtlı tekne yaptım.
19.pruvanızda her iki borda fenerini gösteren bir tekne var ne yaparsınız?
ben 85 ile geçtim.herkese sınavlarında başarılar dilerim.