13.05.2015 Ankara Uzakyol 1. Zabit Yuk islem, stabilte sinavindan yeni cikan sorular asagidaki gibidir. Sinavdan 100 ile gectim. Cikan cevaplar -dogrudur bilgilerinize. Eski sorular gasm 2014 kitabindan:
1.-Bir alavere donanımında koçada birleşen teller arasındaki açı arttıkça aşağıdakilerden hangisi olur?
a) Tellere binen yük artarxxxxxx
b) Tellere binen yük azalır
c) Tellere binen yük değişmez
d) Koçaya binen yük artar
e) Tellerin gam alır
2.-Gemi havuza otururken, kıç postaların havuz iskemlelerine oturmasıyla, tüm omurganın oturması arasında geçen zamana verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yalpa periyodu,
b) Denge zamanı,
c) Oturma zamanı,
d) Kritik periyot, xxxxxxxxxxxx
e) Bekleme zamanı
3.-2014 kitabindan 67 nolu soruyu biraz degistirmisler. Kica krimli gemide hangisi dogrudur
LCB, LCG nin onunde olacaktir.
4.-Aşağıdaki yük dokümanlarından hangisi ciro edilebilir?
a) Manifesto
b) Yükleme ordinosu
c) Yük listeleri
d) Konşimento*****
e) Draft raporu
5.-2014 kitabindan 132 nolu soru cikti. Kocanin ucuna takilan malzeme nedir.
Cevap: sapan
6.-Gm buyuk olan gemi nasildir
Cevap: stiff gemi
7.-Nötr dengeye sahip bir gemi için aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır?
a) GZ kolu negatiftir xxxxxxxxxxxxxxx (kitaptakinin sadece cevap sikkini degistirmisler)
b) G noktası ile M noktası çakışıktır,
c) Gemi yattığı pozisyonu korur,
d) GZ kolu sıfırdır,
e) GM sıfırdır.
-
Yeni sorular:
1.-Gemi 15 cm basa trimli. LCG si hareket noktasinin 1.0m onunde, LCB si hareket noktasinin 0.5m onunde. MTC:400ton/metre. Bu geminin deplasmani nedir (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir)
Cevap:12000 ton
Cozum: trim= (deplasman x BG) / ( MTC x 100)
BG= LCB-LCG (ayni isaret oldugundan)
BG=1.0-0.5=0.5
15= (Deplasman x 0.5) / (400) --buradan deplasman 12000 -not: burada birim degistirme oldugundan metre cm vs gibi formuldeki 100 rakamini kullanmadim. Zaten kullansanizda siklarda 12000 nin yuzdelik katlari yoktu.
2.-FWA:110mm, TPC:20ton, gemi 1015 suyu yogunlugunda yukleme yapiyor ve yukleme hattinin 15 cm altinda oluyor. Tuzlu suya cikinca tam yukleme hattinda olmasi icin ne kadar yuk yuklemelidir. (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir)
Cevap: 388 ton
Cozum: draft degisimi = FWA x (1025 – deniz suyu yogunlugu) /25
Draft degisimi=110x(1025-1015)/25= 44 mm
150mm daha asagida bide tuzlu suya cikinca 44mm daha asagi gidecek draft. Dolayisiyla 150 + 44 = 194mm yani 19.4cm e karsilik gelecek kadar yuk alabilir.
1 cm icin 20 ton alabiliyorsa; 19.4 cm icin 388 ton alir.
3.-KM 5.5, KG:5.0. gemi 30 derece sancaga yatmis. Yuk mu aliyor yuku kaydiriyor mu ne sonucta yeni GZ nedir diyordu. (KM nin degismedigi farz edilecekmis) 0 dan 90 a kadar ara ara meyil derecelerine karsilik gelen KN degerlerini vermistir. 30 dereceye karsilik gelen KN degeri 3.75 tir. (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir)
Cevap: 1.25
Cozum: GZ=KN – KG x Sin(meyil acisi)
GZ=3.75 – 5.0 x Sin30=1.25
4.-Yuk hesabi filan yapilirken asagidakilerden hangisi dikkate alinmaz
a-meyil -b-trim -c-yuk sicakligi d-ullage -e-inert basinci xxxxxxxxxxxxxx
5.--Parallel batma (TPC) -nedir
Cevap: vasat draftin 1cm arttirilmasina karsilik gelen degerdir.
6.-Tankerlerde sahilden alınan yukleme veya tahliye hortumu gemideki manifolda uymazsa ne yapılır
a)hortum değiştirilir
b)flenç değiştirilir
c)reduksiyon takılır xxxxxxxxxxxx
d)croos over takılır
7.-Sintine alıcı ağızları ekseriyetle ambarların hangi bölümünde bulunur?
a) Ambarların baş kısmında
b) Ambarların kıç kısmında
c) Ambarların orta kısmında xxxxxxxxxxxxx
d) Ambarların üst kısmında
e) Ambarlarda bulunmazlar
8.-Deplasman 8000 ton. Tankin boyutlari 16x16x1 metre. Tank merkezden ikiye bolunmustur. (yani sancak iskele 2 adet tanki var) bu tankta agzina kadar tuzlu su vardir. Bu tankin yarisini deniz suyuna tahliye ettigimizde yeni GM ne olur. Tahliye edilmeden once KM 5.5 , KG 3.75. (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir. Bu soruyu GM kuculmesi ile cozmek gerekir. Formulu uyguladim ama sonucu bulamadim. Ilk GM den kucuk olacak dedim buda sadece 2 tane sikta vardir bende bir tanesini salladim dogru cikti.)
Cevap: 1.5293 (ondalik kisimdan sonraki 3. Veya 4. Basamak yanlis olabilir. Ama 1.52 ile basliyor)
Cozum: (L x B x B x B x tank ici sivi yogunlugu x 1 ) / ( 12 x deplasman x deniz suyu yogunlugu x tank sayisi x tank sayisi )
-
Gm kuculmesi= (16 x 16 x 16 x 16 x 1025 x 1) / (12 x 8000 x 1025 x 2 x 2) = 0.1706
Ilk GM= KM – KG= 5.5 – 3.75 = 1.75
Final GM = Ilk GM – GM kuculmesi = 1.75 – 0.1706 = 1.5794 olmasi gerek bu sorunun cozumunu yanlis bilmiyorsam eger ama GASM nin Kabul ettigi cevap 1.5293 dur.
9.-Geri kalan sorularda GM, KG hesabi ile ilgili standart sorular yuk ekle tahliye et shift et vs gibi yeni GM ve KG lerin soruldugu sorulardir.
1.-Bir alavere donanımında koçada birleşen teller arasındaki açı arttıkça aşağıdakilerden hangisi olur?
a) Tellere binen yük artarxxxxxx
b) Tellere binen yük azalır
c) Tellere binen yük değişmez
d) Koçaya binen yük artar
e) Tellerin gam alır
2.-Gemi havuza otururken, kıç postaların havuz iskemlelerine oturmasıyla, tüm omurganın oturması arasında geçen zamana verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
a) Yalpa periyodu,
b) Denge zamanı,
c) Oturma zamanı,
d) Kritik periyot, xxxxxxxxxxxx
e) Bekleme zamanı
3.-2014 kitabindan 67 nolu soruyu biraz degistirmisler. Kica krimli gemide hangisi dogrudur
LCB, LCG nin onunde olacaktir.
4.-Aşağıdaki yük dokümanlarından hangisi ciro edilebilir?
a) Manifesto
b) Yükleme ordinosu
c) Yük listeleri
d) Konşimento*****
e) Draft raporu
5.-2014 kitabindan 132 nolu soru cikti. Kocanin ucuna takilan malzeme nedir.
Cevap: sapan
6.-Gm buyuk olan gemi nasildir
Cevap: stiff gemi
7.-Nötr dengeye sahip bir gemi için aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır?
a) GZ kolu negatiftir xxxxxxxxxxxxxxx (kitaptakinin sadece cevap sikkini degistirmisler)
b) G noktası ile M noktası çakışıktır,
c) Gemi yattığı pozisyonu korur,
d) GZ kolu sıfırdır,
e) GM sıfırdır.
-
Yeni sorular:
1.-Gemi 15 cm basa trimli. LCG si hareket noktasinin 1.0m onunde, LCB si hareket noktasinin 0.5m onunde. MTC:400ton/metre. Bu geminin deplasmani nedir (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir)
Cevap:12000 ton
Cozum: trim= (deplasman x BG) / ( MTC x 100)
BG= LCB-LCG (ayni isaret oldugundan)
BG=1.0-0.5=0.5
15= (Deplasman x 0.5) / (400) --buradan deplasman 12000 -not: burada birim degistirme oldugundan metre cm vs gibi formuldeki 100 rakamini kullanmadim. Zaten kullansanizda siklarda 12000 nin yuzdelik katlari yoktu.
2.-FWA:110mm, TPC:20ton, gemi 1015 suyu yogunlugunda yukleme yapiyor ve yukleme hattinin 15 cm altinda oluyor. Tuzlu suya cikinca tam yukleme hattinda olmasi icin ne kadar yuk yuklemelidir. (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir)
Cevap: 388 ton
Cozum: draft degisimi = FWA x (1025 – deniz suyu yogunlugu) /25
Draft degisimi=110x(1025-1015)/25= 44 mm
150mm daha asagida bide tuzlu suya cikinca 44mm daha asagi gidecek draft. Dolayisiyla 150 + 44 = 194mm yani 19.4cm e karsilik gelecek kadar yuk alabilir.
1 cm icin 20 ton alabiliyorsa; 19.4 cm icin 388 ton alir.
3.-KM 5.5, KG:5.0. gemi 30 derece sancaga yatmis. Yuk mu aliyor yuku kaydiriyor mu ne sonucta yeni GZ nedir diyordu. (KM nin degismedigi farz edilecekmis) 0 dan 90 a kadar ara ara meyil derecelerine karsilik gelen KN degerlerini vermistir. 30 dereceye karsilik gelen KN degeri 3.75 tir. (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir)
Cevap: 1.25
Cozum: GZ=KN – KG x Sin(meyil acisi)
GZ=3.75 – 5.0 x Sin30=1.25
4.-Yuk hesabi filan yapilirken asagidakilerden hangisi dikkate alinmaz
a-meyil -b-trim -c-yuk sicakligi d-ullage -e-inert basinci xxxxxxxxxxxxxx
5.--Parallel batma (TPC) -nedir
Cevap: vasat draftin 1cm arttirilmasina karsilik gelen degerdir.
6.-Tankerlerde sahilden alınan yukleme veya tahliye hortumu gemideki manifolda uymazsa ne yapılır
a)hortum değiştirilir
b)flenç değiştirilir
c)reduksiyon takılır xxxxxxxxxxxx
d)croos over takılır
7.-Sintine alıcı ağızları ekseriyetle ambarların hangi bölümünde bulunur?
a) Ambarların baş kısmında
b) Ambarların kıç kısmında
c) Ambarların orta kısmında xxxxxxxxxxxxx
d) Ambarların üst kısmında
e) Ambarlarda bulunmazlar
8.-Deplasman 8000 ton. Tankin boyutlari 16x16x1 metre. Tank merkezden ikiye bolunmustur. (yani sancak iskele 2 adet tanki var) bu tankta agzina kadar tuzlu su vardir. Bu tankin yarisini deniz suyuna tahliye ettigimizde yeni GM ne olur. Tahliye edilmeden once KM 5.5 , KG 3.75. (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir. Bu soruyu GM kuculmesi ile cozmek gerekir. Formulu uyguladim ama sonucu bulamadim. Ilk GM den kucuk olacak dedim buda sadece 2 tane sikta vardir bende bir tanesini salladim dogru cikti.)
Cevap: 1.5293 (ondalik kisimdan sonraki 3. Veya 4. Basamak yanlis olabilir. Ama 1.52 ile basliyor)
Cozum: (L x B x B x B x tank ici sivi yogunlugu x 1 ) / ( 12 x deplasman x deniz suyu yogunlugu x tank sayisi x tank sayisi )
-
Gm kuculmesi= (16 x 16 x 16 x 16 x 1025 x 1) / (12 x 8000 x 1025 x 2 x 2) = 0.1706
Ilk GM= KM – KG= 5.5 – 3.75 = 1.75
Final GM = Ilk GM – GM kuculmesi = 1.75 – 0.1706 = 1.5794 olmasi gerek bu sorunun cozumunu yanlis bilmiyorsam eger ama GASM nin Kabul ettigi cevap 1.5293 dur.
9.-Geri kalan sorularda GM, KG hesabi ile ilgili standart sorular yuk ekle tahliye et shift et vs gibi yeni GM ve KG lerin soruldugu sorulardir.