Dün girmiş olduğum son sınavım olan seyiri 85 ile geçtim. Genel olarak bahsetmek gerekirse, 17 tane soru direk olarak Sakin Türk'ün kitabından çıktı. Direk olarak derken problem çözümlü soruların rakamları değişik olabilir emin değilim. Ben sözel sorulardan bahsediyorum. Kaptan Sakin Türk gerçekten güzel bir ayıklama yapmış sözel sorularla ilgili. Bu sorular için başka eski kaynaklardan çalışıp zaman kaybetmeyin derim. Yeni sorulara gelecek olursak,
1- Navtex mesajları jurnale kaydedilmesi sorusu (Forumda var)
Bu sorunun cevabı her yerde mesajlar jurnale kaydedilmez ancak 2 yıl süre ile gemide saklanır şeklinde, ancak bildiğim kadarıyla navtex yazıcısı bir solas gerekliliği değil, ayrıca çıktı almadan 2 yıl saklamak imkansız mesajları. Doğru cevabı ben de bilmediğim için yazamıyorum.
2- Radar ekran sorularından bir tanesi (Forumda var )
Bu soru tipleri bana çok gereksiz geliyor ve anlaşılması da zor. Cevabı kendi gemimiz rota değiştirdiği için karşı geminin nispi hız ve vektörü değişmiştir olacak.
3- Radar ile ilgili yeni soru, Arpa Radarın beslendiği paraketeden aldığı hız yere göre hızdan daha fazla ise aş. hangisi gerçekleşir gibi bir soru.
A)Hesaplanan CPA gerçek CPA'den daha az bir mesafe olarak hesaplanır.
B)Hesaplanan TCPA gerçek TCPA'den daha az bir zaman olarak hesaplanır.
C)Hesaplanan gerçek vektörler hatalı bilgiler üzerine hesaplanır.
D)Şıkkı tam hatırlamıyorum, arpaya hatalı veri girişi gibi bir şıktı.
E)Hedef plotlandığında hesaplama süresi normale göre daha kısa olacaktır.
E yaptım ama muhtemelen yanlış. Doğru cevabı bilmiyorum.
1- Navtex mesajları jurnale kaydedilmesi sorusu (Forumda var)
Bu sorunun cevabı her yerde mesajlar jurnale kaydedilmez ancak 2 yıl süre ile gemide saklanır şeklinde, ancak bildiğim kadarıyla navtex yazıcısı bir solas gerekliliği değil, ayrıca çıktı almadan 2 yıl saklamak imkansız mesajları. Doğru cevabı ben de bilmediğim için yazamıyorum.
2- Radar ekran sorularından bir tanesi (Forumda var )
Bu soru tipleri bana çok gereksiz geliyor ve anlaşılması da zor. Cevabı kendi gemimiz rota değiştirdiği için karşı geminin nispi hız ve vektörü değişmiştir olacak.
3- Radar ile ilgili yeni soru, Arpa Radarın beslendiği paraketeden aldığı hız yere göre hızdan daha fazla ise aş. hangisi gerçekleşir gibi bir soru.
A)Hesaplanan CPA gerçek CPA'den daha az bir mesafe olarak hesaplanır.
B)Hesaplanan TCPA gerçek TCPA'den daha az bir zaman olarak hesaplanır.
C)Hesaplanan gerçek vektörler hatalı bilgiler üzerine hesaplanır.
D)Şıkkı tam hatırlamıyorum, arpaya hatalı veri girişi gibi bir şıktı.
E)Hedef plotlandığında hesaplama süresi normale göre daha kısa olacaktır.
E yaptım ama muhtemelen yanlış. Doğru cevabı bilmiyorum.