14.01.2015 GASM İSTANBUL GEMİCİLİK SINAV SORULARI
7Güvenli bir demirleme için tutma kuvveti katsayısı en yüksek dip yapısı aşağıdakilerden hangisidir?
(Koyu balçık)
101-)Aşağıdakilerden hangileri sığ suyun etkilerindendir.
I)Pervane kuvvetlerinde azalma olur,pervanenin titreşimleri artar.
II)Dümen yelpazesinin alışılmış etkinliği artar,daha iyi dümen tutulur.
III)Dİrençler büyür,gövdesel bir gömülme ve trim değişikliği ortaya çıkar
IV)Derin suya göre hızda azalma olur
V)Geminin dönme çemberi büyür.
(I,III,IV,V)
103-)Dönşün herhangi bir anında ,gemi ağırlık merkezinin, ilk rota doğrultusunda olan dikey uzaklığına ne ad verilir?
(Yanlama geçiş)
127-)"I" tipi baş iterlerin etkinlikleri kaç mil süratin üzerindeki hızlarda yararsız duruma gelir?
(5mil/saat)
145-)Aşağıdakilerden hangisi ileri yol alan bir gemide kıç omuzluk akıntısı nedeniyle meydana gelecek etkilerden değildir?
(Normal koşullarda geminin yere göre yaptığı hızda bir azalma meydana getirir)
153-)Zincirin demir yakınında dipte yaptığı açı aşağıdakilerden hangisiyken en yüksek tutma kuvveti elde edilir.
(0 derece dibe yatay)
267-) Sorunun şekliyle oynamışlar yine demir taratma ile alakalı ancak cevaplarda Kısa kaloma yerine hepsini Çok kısa kaloma yazmışlar.Sonuç olarak cevap aynı.
(Çok kısa kaloma demir taratma kaloma miktarı = 1,1 x d)
270-)Cevap şıkları değişmiş soru aynı ancak cevaplarda
A-)1.25-1.50 katı
B-)1.50-1.75 katı
C-)1.75-2.00 katı
D-)2.00-2.50 katı ***(Hiçbir fikrim yok ama ben cevabı bu yaptım)***
E-)2.50-3.00 katı
273-) Bir tane şekil verdi kitaptaki şekilden farklı ne bağıdır diye sordu?
(Piyan)
289-)Gemi karinasında böceklenmeye karşı hangi cins boya kullanılır?
(Antifouling)
302-)Kasası kesilen bir halata acilen kasa yapmak gerekirse hangi bağdan yararlanılır?
(İzbarço bağı)
322-)Aşağıdaki kelimelerden biri halat için kullanılmaz?
(Ispavlo)
326-)Kıçiterin çalıştırılması ile oluşturularak, başa uygulanan kemeresel bir kuvvet, gemi üzerinde toplam olarak aşağıdaki etkilerden hangisini oluşturur?
(Yön değiştirme,Bordasal dışa kayma,Savrulma)
***Bunlar Akademinin kitabındaki soru numaralarına göre gelen sorular***
----------------------------------------------------------------------------------------------
***Bunlarda kitapta olmayan sorular***
1-)Bumba topuğunun direğe bağlandığı yere ne denir?
2-)Rutubet demir ve çelik bölümlerde ne tür etki yapar?
3-)Bir demir şekli verilmişti cevap Martin demiri olacak.
4-)Aşağıdakilerden hangisi demir çeşidi değildir demişti.
5-)Karina kullanılan boya hangisidir diye bir soruydu cevap Anticorrosin olacak.
6-)Aşağıdakilerden hangisi denize adam düştü manevrası değildir.Ben yarış pisti diye bir şık vardı onu işaretledim.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Herkese başarılar arkadaşlar hatırladığım sorular bunlar. Ben geçtim diğer herkesde geçer umarım..
7Güvenli bir demirleme için tutma kuvveti katsayısı en yüksek dip yapısı aşağıdakilerden hangisidir?
(Koyu balçık)
101-)Aşağıdakilerden hangileri sığ suyun etkilerindendir.
I)Pervane kuvvetlerinde azalma olur,pervanenin titreşimleri artar.
II)Dümen yelpazesinin alışılmış etkinliği artar,daha iyi dümen tutulur.
III)Dİrençler büyür,gövdesel bir gömülme ve trim değişikliği ortaya çıkar
IV)Derin suya göre hızda azalma olur
V)Geminin dönme çemberi büyür.
(I,III,IV,V)
103-)Dönşün herhangi bir anında ,gemi ağırlık merkezinin, ilk rota doğrultusunda olan dikey uzaklığına ne ad verilir?
(Yanlama geçiş)
127-)"I" tipi baş iterlerin etkinlikleri kaç mil süratin üzerindeki hızlarda yararsız duruma gelir?
(5mil/saat)
145-)Aşağıdakilerden hangisi ileri yol alan bir gemide kıç omuzluk akıntısı nedeniyle meydana gelecek etkilerden değildir?
(Normal koşullarda geminin yere göre yaptığı hızda bir azalma meydana getirir)
153-)Zincirin demir yakınında dipte yaptığı açı aşağıdakilerden hangisiyken en yüksek tutma kuvveti elde edilir.
(0 derece dibe yatay)
267-) Sorunun şekliyle oynamışlar yine demir taratma ile alakalı ancak cevaplarda Kısa kaloma yerine hepsini Çok kısa kaloma yazmışlar.Sonuç olarak cevap aynı.
(Çok kısa kaloma demir taratma kaloma miktarı = 1,1 x d)
270-)Cevap şıkları değişmiş soru aynı ancak cevaplarda
A-)1.25-1.50 katı
B-)1.50-1.75 katı
C-)1.75-2.00 katı
D-)2.00-2.50 katı ***(Hiçbir fikrim yok ama ben cevabı bu yaptım)***
E-)2.50-3.00 katı
273-) Bir tane şekil verdi kitaptaki şekilden farklı ne bağıdır diye sordu?
(Piyan)
289-)Gemi karinasında böceklenmeye karşı hangi cins boya kullanılır?
(Antifouling)
302-)Kasası kesilen bir halata acilen kasa yapmak gerekirse hangi bağdan yararlanılır?
(İzbarço bağı)
322-)Aşağıdaki kelimelerden biri halat için kullanılmaz?
(Ispavlo)
326-)Kıçiterin çalıştırılması ile oluşturularak, başa uygulanan kemeresel bir kuvvet, gemi üzerinde toplam olarak aşağıdaki etkilerden hangisini oluşturur?
(Yön değiştirme,Bordasal dışa kayma,Savrulma)
***Bunlar Akademinin kitabındaki soru numaralarına göre gelen sorular***
***Bunlarda kitapta olmayan sorular***
1-)Bumba topuğunun direğe bağlandığı yere ne denir?
2-)Rutubet demir ve çelik bölümlerde ne tür etki yapar?
3-)Bir demir şekli verilmişti cevap Martin demiri olacak.
4-)Aşağıdakilerden hangisi demir çeşidi değildir demişti.
5-)Karina kullanılan boya hangisidir diye bir soruydu cevap Anticorrosin olacak.
6-)Aşağıdakilerden hangisi denize adam düştü manevrası değildir.Ben yarış pisti diye bir şık vardı onu işaretledim.
Herkese başarılar arkadaşlar hatırladığım sorular bunlar. Ben geçtim diğer herkesde geçer umarım..