14.10.2015 - Uzakyol Kaptanı Seyir - İzmir

kpt.emrahturgut

Küpeşteci
Denizci
Bugün girmiş olduğum seyir sınavından aklımda kalmış olan soruları paylaşıyorum, sınavlara girecek olan arkadaşlara kolaylıklar dilerim.

1- 4 Mayıs 1999 günü 38 derece N - 026 derece E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Güneş'in doğuş zamanı GMT olarak nedir?

2- 03 Mayıs 1999 günü göz yüksekliği 48 feet olan bir seyirci IC değeri +2.7' , fabrikasyon hata değeri +0.1' olan bir sextant ile akşam rasat zamanı Venüs yüksekliğini 50 derece 19.9' olarak ölçmüştür. Venüs'ün düzeltilmiş Ho değeri nedir?

3- İki ayrı N-E mevkisi verilmiş, departure değeri isteniyor (Dist. = DLong x Cos M Lat formülü sorusu).

4- Gp Fl (2) 10sec 81feet 10M olan feneri, göz yüksekliği 16 feet olan bir zabitin coğrafi olarak görme mesafesi nedir?

5- Rotası 290 derece olan A gemisinin vardiya zabiti B gemisini nisbi 160 derecede kerteriz etmektedir. B gemisi vardiya zabiti ise A gemisini iskele 70 derecede kerteriz etmektedir. B gemisinin rotası nedir?

6- Intersept sorusu, soruda Hc Ho'dan büyüktü.

7- Cayro ve hakiki kerteriz sorusu, Cayro değeri hakiki kerterizden 2 derece fazla idi.

8- Gel-git yüksek su ile alçak su arasında ki yükseklik farkına ne denir?

9- Kuzey yarı kürede ve açık denizde Lodos rüzgarının sebep olduğu akıntının set değeri nedir?

10- Bir otopilot da dümen ele alınmadan büyük rota değişikliği yaptırılacaksa ve otopilotun sadece pusladan ve istenen rota devresinden gelen sinyallere bağlı olarak çalışması isteniyorsa hangisi devreden çıkarılmalıdır?

11- Geminizin rotası 040 derece ve hızı 16 knot. bir hedeften alınan radar kerterizleri aşağıdaki gibidir:
Zaman - Kerteriz - Mesafe ... (Soru kitapta mevcut)

12- Su altı kablosu harita şekil sorusu.

13- Emniyetli sular şamandıra sorusu.

14- Aşağıdakilerden hangisi akustik bir paraketeye ait bir özellik değildir? (Soru kitapta mevcut)

15- Büyük daire seyri problemlerinin çözümü için kurulan küresel üçgen için hangi ifade yanlıştır? (Soru kitapta mevcut)

16- Bir kod verilmiş, o kod ile navtex yayını yapacak Türk istasyonunun kullanacağı frekans nedir?

17- Göreli radar ekran görüntüsü, hedefin cpa'ini tayin etmesi için hangi seçenek olmalıdır (Cevaplarda; hedef iki defa plotlanmalıdır - radar kuzey yukarı kullanılmalıdır - hedeften sık kerteriz alınmalıdır şeklinde maddeler vardı. Bana en mantıklı gelen ve biraz uzunca olan bir maddeyi işaretledim).

18- Ortalama güneş zamanı ile ilgili sayısal bir soru vardı, soruyu net hatırlamıyorum, ilk defa karşılaştım.

Ayrıca 2 tane daha yeni tip ve hatırlayamadığım soru vardı, aklıma gelirse paylaşırım, herkese başarılar...

Geri