15.02.2015 Uz.vrd.zbt.stabilite

murs23

Denizci
Denizci
merhaba arkadaşlar dün ankarada girdiğim sınavda çoğu eski sorular geldi.stabilite dersinde uzun zamandır kimse paylaşım yapmıyor arkadaşlar lütfen sınava girdikten sonra aklımızda kalan eski yeni ne varsa paylaşalım.birbirimize yardımcı olalım

1.Gemi trimini degistirmek icin hangi noktaya yuk konulur.
2.deplasmani 9.000 yuk miktari 400 olan ve cevabi 9.2 olan islem sorusu.

3.limanda hangi belge kaptana teslim edilmeden yuk tahliye edilmez sorusu.

4.havuza girecek bir gemi icin hangidi digerleri kadar onemli degildir.ambar kapaklarinin kapali tutulmasi.
5.hagging sagging sorusu olmazsa olmaz.konşimento
6.yuklerin konteynir istifine ne denir.stuffing
7.notr dengeye sahip bir gemi icin as.vrln.hngisi yanlistir. Cvo gz kolu geminin yattigi tarafin ters yonundedir.

8.as.siralanan donanmalarfan hangisi bumba donaniminda kullanilmaz.cvp kastanyola.

9.bir gemi 1010 kg/m3 ten deniz suyuna geciyor.drft degisimi 36 mm tpc 30 deplasmani bulun.cvp 7200

10. Yük manifestolarının hazırlanmasıyla ilgili olarak asag. hangisi yanlıstır?
A. konsimentoya uygun
B. zaman cizelgesine (time sheet) göre hazırlanır.xxx
C. konsimento cesıdıne
D. gümrük kurallarına uygun olarak

11-gemiye konan bir ağırlık değişik nedenlerle gemi bünyesini bozabilir. Aşağıdakilerden hangisi bunun dışındadır?
a) gemi güvertesinin gladorasının bir bölgesine o yerin taşıyamayacağı miktarda yük alınması
b) bir ambara gladorya veya tanka normalden az yük alınması
c) ağırlığın boyuna homojen dağıtılmaması
d) ağırlığın enine homojen dağıtılmaması
e) ağırlığın yayılarak birim alana müsaade edilen sınırı içinde kalacak şekilde yüklenmesixx

12) GM’i büyüktür ve gemi düştüğü yalpalardan çabuk doğrulur. Bu tip gemilere ne ad verilir?

A) Konteyner gemisi,
B) Tender gemi,
C) Nötr dengeye sahip gemi,
D) Kararsız dengeye sahip gemi,
E) Stiff gemi.xxx

Merhabalar,

1.) - F Noktasının ilerisine veya gerisine yük konur.
- Baş pik ve kıç pik tanklara ballast alınabilir.

2) - Soru tam yazılmadığı için yorum yapamıcam; ancak cevabın ne olduğuna göre yorum yapmaktansa mantığını kavramak daha önem arz etmektedir. Çünkü benzer soruda değişen deplasman değeri bile doğal olarak cevabı da değiştirir.

3-) -Bill of Lading. Yükün tapusu niteliğinde, endorsment edilebilen, negotiable özelliği olan kıymetli evraktır. Konşimento

Paylaşımınız için tesekkür ederim.

Son düzenleme:
Bill of lading olacak o dreamcatcher kardeşim. Ayrica b/l negotiable muhruyle değil original muhruyle gelmesi lazım o da yoksa kiracının loi vermesi gerekiyor tahliye için. Sonuç olarak cevabın doğrudur tabi de küçük detaylara değinmek istedim:)

Ufak kelime hatası olmuş.. negotiable dan bahsederken sadece bl nn ozelliğine değinmek istedim. fazla bilgi goz cıkarmaz. Ayrıntı detayda saklıdır tesekkur ederm detaylandrma için. Son olarak konu ile hiç ilgisi yok ama sıze sormak istiyorum. kuru yukte ikinci trim duzeltmesi neden yapılır? stabilite sınavında cıkan yeni sorulardan biriymiş. Ek olarak Loi letter of ındemnity küçük ayrıntı.

Şöyle açıklayayım dökmeyi bıraktım tankerciyimde artık. 1.trim duzeltmesinin yapılmasının sebebi lcf in midship de olmamasından dolayı ikinci trim düzeltmesi de trim li gemide geminin şu altında kalan alanından dolayı mevcut trim den dolayı çok az miktarda yer degistirmesinden dolayı uygulanır.

merhabalar kayaemre,

dolayıdan sebep anladığım kadarıyla. Trimli bir geminin su hattı alanın merkezinde meydana gelen küçük değişmlerden kaynaklı sanırım :) Az once stabiliteden cıktım zamanını ayırıp cevap verdiğin için tekrar teşekkür ederim. Ben de tankerci olduğumdan aslında uzak olmamamız gereken ama benım de uzak olduğum bir konuydu. Sınavda cıkmamasına sevindim. Ancak stabilite sınavı gercekten cok zordu. Konulara hakim olmak şart. Pek cok soru değişmiş, fakat sadece rakamları değişmiş konular genel olarak aynı. GZ doğrultucu kol belimizi büküyordu. 3 tane GZ sorusu geldi.

Ya çok uzak değilim aslında çok severim matematiksel soruları. Aynen anladığın gibi trim şu altı alanının yüzdür merkezini kısmen değiştiriyor. Bende çok bakmıştım o sorulara da gelmedi bana. Hakkında hayırlısı olsun

keşke zamanında girebilseydik de bize de böyle sorular gelseymiş ya ben girdim sözel 4 tane geldi 1ini ilk defa gördüm sayısallardan neredeyse tamamı yeni tarzdaydı 4 tane şekilli soru gelmişti gm trim draft soruları vardı ama ezber yapıp girince yeniler zor geldi şanssızlık

Geri