15,07,14 Vardiya Standartları

umut.akbulut

Denizci
Denizci
1-seyir halindesiniz ve kıtılı görüşün tam olarak ne anlama geldigi soruluyor?
a-pruva direği görünmüyor ise
b-kıyı taraf görünmüyor ise
c-1 mil görünmüyor ise
d-yarım mil görülmüyor ise
e-hatırlayamadım

2-250 m uzunlugunda su çekimi nedeyle manevrası kısıtlı bir gemimimz var bu gemi dar kanaldan geçiş yapacak dar kanalın icinde balıkcılıkla uğraşan bir tekne var ne yaparsınız diye bir soru geldi?
a-5 kısa düdük çalar dikkatini çekerim
b-balıkcı teknesine çapariz vermeden gecerim
c-balıkcı teknesine dümen el verdigi sürece neta olacak şekilde gecerim
d-balıkcı teknesinden şüpheye düşersem 3 düdük calarım
e-

3-seyir halinde oto pilot bozuldu aşagıdaki hangi şıkkı yapmazsınız?
a-baş mühendisi çagırırım
b-serdümen yukarı gelir
c-diger gemilerle irtibata gecer ve oto pilotun bozuldugunu söylerim
d-sahil istasyonun haber verim.
e-diger gemilerden yardım istenir

4-seyir halinde büyük şamandıra kısaltması nasıldır?
a-autobo
b-autoby
c-otoby
d-lanby
e-landby

5-18m uzunlugundaki geminin silyon feneri görnme mesafesi kac mil?
a-2
b-3
c-4
d-6
e-5

6-seyir halinde sistesiniz ve karşı taraftan 2 kısa düdük sesi duydunuz ne yaparsınız?
a-rotamı iskeleye alırım
b-1 uzun 2 kısa cevap veririm
c-2 kısa düdük çalarım
d-1 kısa 1 uzun 1kısa 1 uzun düdük çalarım
e-5 kısa düdük çalarım

7-yedekleyen ve yedeklenene tekne boyu 200 m fazla ise gündüz çekecegi işaret nedir?
cvp: her ikiside eş kenar dörtgen çekerler

8-gemi dönüşe geçiyor ve bu dönüşe geçildiginde hangisi etkilemez?
a-geminin yüklülük duırumu
b-makine gücü
c-akıntı rüzgar
d-dönülen taraf
e-geminin yüksüz durumu

cevapları bilen yokmu?

şamandıralı olan seyire göre 8,ci soru bana göre olan düşünce mantıken 5-2 colrege göre 1.ci soruda benim düşünceme göre 1 mil 6,cı soru colrege göre 2 kısa düdük senin iskelenden geçiyorum dmeek sorudakı karşıdan gemi için oda 5 kısa ile cevap vermiş yani hayır geçemezsin tehlikeli manasında..

5-2-6,cı soru colrege göre açıp okuyabilirsin 8 ile 1 .ci soruda emin olmadıgımı zaten söyledım.. ama diğer sorular kurallara göre bu 5,ci sorunun cevabı :) Boylan 12 metre veya daha fazla olan fakat 50 metreden az nlan tekneler :

- 5 milden görünür silyon feneri; ancak boyları 20 metreden az olan teknelerde 3 milden görünür olacaktır.

- 2 milden görünür borda feneri;

- 2 milden görünür pupa feneri;

- 2 milden görünür yedekleme feneri;

- 2 milden ve her yönden görünür beyaz, kırmızı, yeşil veya san fener

buda 2.ci sorunun cevabı :d) Birbirini gören iki teknenin birbirine yaklaşması ve bu teknelerden birini diğerinin niyetini ve hareketlerini anlayamaması veya çatışmayı önlemek üzere yeteri kadar harekete geçtiğinden tereddüde düşmesi halinde, tereddüde düşen tekne düdüğü ile derhal en azından beş kısu ve seri işaret vererek böyle bir tereddüt içinde olduğunu gösterecektir. Böyle bir işaret en azından beş kısa ve seri çakmalar şeklinde bir ışık işareti ile kuvvetlendirilebilir. ..6,cı soruda yanlıslık yaptım karşıdan karşıya geldiği için rotasını iskeleye alıyorum diyor çatışmaya düşmmek için iskeleye alırım rotayı yani onun sancagından geçmek üzere.

Geri