17 Mart'da Kocaeli'de girdiğim meteoroloji sınavından tek soru ile kaldım. Sınav sonrası cevap şıklarını kontrol ettiğimizde, doğru olduğuna emin olduğum bir sorunun yanlış olarak değerlendirildiğini gördüm.
Soru şöyle:
Dalga analiz haritalarında (izoplet haritaları) aşağıdaki bilgilerden hangisi bulunmaz?
a) Alçak basınç alanları ve cepheler.
b) Dalga hareket yönü.
c) Dalga yükseklikleri
d) Dalga dikliği
e) Dalga periyotları
Doğru cvp tum kaynaklarda "C" sıkkı olarak gozukuyor ama cevap anahtarında "D" sıkkı olarak gozukuyordu.
Soruya itiraz tmeyi düşünüyorum. Doğru cevabı bilen yada fikri olan var mı acaba?
Hatırladıgım yeni yada benim yeni karşılaştığım sorular:
- Bir harita vermiş, uzerinde sıcak-soguk cepheler ve basıc egrileri var. Hangi noktalarda yuksek basınc vardır diyordu.
- Kuzey yarım kurede ruzgarın kuzey, kuzey dogu sonrada doguya donmesine ne ad verilir?
Backing, veering fln var sıklarda
- Kuzey yarım kurede ruzgarın guney batı, batı sonrada kuzey batıya donmesine ne ad verilir?
- Bir sekil var, ortada bir yuvarlak, solda ok falan, sağ uste de 107 yazıyor ve basıncı soruyor.
a) 1017 mb
b) 1107 mb
c) 1010,7 mb
d) 1117 mb
e) 107 mb
- Bir paragraf var: Basınc once dusmus sonra aniden yukselmis, sıcaklıkda bariz degisiklik var ve daha sonra saganak yagıs durmus. Bu neye isarettir diyor.
Sıklar, soguk cephe gecisi, yuksek basınc gecisi, sıcak cephe gecisi vb.
- Hurricane olusumunda hangisi etkili değildir.
Sıklarda deniz suyunun 27 derecenin ustunde olması vardı, ben bunu isaretledim.
- Kuzey batı atlantikdeki akıntının adı.
Eski sorulardan çıkan sorular ve cevapları:
- Kışın bulunduğumuz yere yaklaşırken yağışlı bir sıcak cephede beklenen bulut sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
b) Ci, Cs, As, Ns
- Orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler?
b) Batıdan doğuya
- Dünyanın genel sirkülasyonu için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
b) 30°- 60° enlemleri arasında kuzey yarımkürede doğulu rüzgarlar kuşağı vardır
- Sirrüs, sirrostratüs ve altostratüs sırasıyla gelişen bulut dizisini takiben oluşan yağmur yağışı genellikle aşağıdakilerden hangisinin yaklaşmakta olduğuna bir işarettir?
e) Sıcak cephe
- Üç hücreli sirkülasyon modeline göre yüzey alçak basınç alanları aşağıdakilerden hangi bölgelerde bulunur?
c) Ekvator ve 60˚ enlemi
- Coriolis kuvvet için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
d) Rüzgarların daha hızlı esmesine sebep olur
- "Ters ucgen uzerinde bir nokta" sembolunun anlamı
b) Yagmur saganagi
- Bir fırtınanın 200 mil mesafede değiştireceği basınc degeri (Tam hatırlamıyorum)
a) 5 hpa
Yeni cıkan soruların cevaplarını bilen yardımcı olursa sevinirim, herkese kolay gelsin.
Soru şöyle:
Dalga analiz haritalarında (izoplet haritaları) aşağıdaki bilgilerden hangisi bulunmaz?
a) Alçak basınç alanları ve cepheler.
b) Dalga hareket yönü.
c) Dalga yükseklikleri
d) Dalga dikliği
e) Dalga periyotları
Doğru cvp tum kaynaklarda "C" sıkkı olarak gozukuyor ama cevap anahtarında "D" sıkkı olarak gozukuyordu.
Soruya itiraz tmeyi düşünüyorum. Doğru cevabı bilen yada fikri olan var mı acaba?
Hatırladıgım yeni yada benim yeni karşılaştığım sorular:
- Bir harita vermiş, uzerinde sıcak-soguk cepheler ve basıc egrileri var. Hangi noktalarda yuksek basınc vardır diyordu.
- Kuzey yarım kurede ruzgarın kuzey, kuzey dogu sonrada doguya donmesine ne ad verilir?
- Kuzey yarım kurede ruzgarın guney batı, batı sonrada kuzey batıya donmesine ne ad verilir?
- Bir sekil var, ortada bir yuvarlak, solda ok falan, sağ uste de 107 yazıyor ve basıncı soruyor.
a) 1017 mb
b) 1107 mb
c) 1010,7 mb
d) 1117 mb
e) 107 mb
- Bir paragraf var: Basınc once dusmus sonra aniden yukselmis, sıcaklıkda bariz degisiklik var ve daha sonra saganak yagıs durmus. Bu neye isarettir diyor.
Sıklar, soguk cephe gecisi, yuksek basınc gecisi, sıcak cephe gecisi vb.
- Hurricane olusumunda hangisi etkili değildir.
Sıklarda deniz suyunun 27 derecenin ustunde olması vardı, ben bunu isaretledim.
- Kuzey batı atlantikdeki akıntının adı.
Eski sorulardan çıkan sorular ve cevapları:
- Kışın bulunduğumuz yere yaklaşırken yağışlı bir sıcak cephede beklenen bulut sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
b) Ci, Cs, As, Ns
- Orta enlemlerde hava sistemleri genellikle nereden nereye yolculuk ederler?
b) Batıdan doğuya
- Dünyanın genel sirkülasyonu için aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
b) 30°- 60° enlemleri arasında kuzey yarımkürede doğulu rüzgarlar kuşağı vardır
- Sirrüs, sirrostratüs ve altostratüs sırasıyla gelişen bulut dizisini takiben oluşan yağmur yağışı genellikle aşağıdakilerden hangisinin yaklaşmakta olduğuna bir işarettir?
e) Sıcak cephe
- Üç hücreli sirkülasyon modeline göre yüzey alçak basınç alanları aşağıdakilerden hangi bölgelerde bulunur?
c) Ekvator ve 60˚ enlemi
- Coriolis kuvvet için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
d) Rüzgarların daha hızlı esmesine sebep olur
- "Ters ucgen uzerinde bir nokta" sembolunun anlamı
b) Yagmur saganagi
- Bir fırtınanın 200 mil mesafede değiştireceği basınc degeri (Tam hatırlamıyorum)
a) 5 hpa
Yeni cıkan soruların cevaplarını bilen yardımcı olursa sevinirim, herkese kolay gelsin.