17/12/2013 Tophane Seyir Soruları

sazrak

Denizci
Denizci
Arkadaşlar ben 80 aldım. Darısı girecek olan arkadaşların başına:)) İyi şanslar...

17/12/2013 Tophane seyir soruları;
1)- Akıntı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur.?
CEVAP :Gemiyi parekete izinden saptıran tüm etkenlerin süratine akıntının drifti denir.
2)- Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur.
CEVAP: Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder.
3)- 4 Mayıs 1999 günü 46 14 N - 006 15' W mevkiinde 06:22:24 ZT da venüs gezegeninden rasat yapıldığında bu gezegenin GHA ve Dec değerleri nedir?
CEVAP : 233 17'.6 - 25 42.1 N
4)-Vardiya zabiti olarak; güneşin doğuş anında semtini 079 olarak ölçtünüz. Güneşin o anki SIA değeri nedir?
CEVAP : E11N
5)- Gemimizin rotası 252 iken hakiki kerterizi 072 olarak ölçülen bir geminin nisbi kerterizi kaç derece olur.
CEVAP : Şıklarda sancak iskele diye vermemiş tam antipodal da kaldığı için 180 derece dedim.
6)- Rota değiştirirken hangisi önemli değildir diye bir soru vardı. Şıkları tam hatırlamıyorum.
Ben cevap olarak ben geminin yüklü olması şıkkını işaretledim.
7)- Kalkış noktası 40 N - 065W, Varış noktası 30 S - 005 olan büyük daire seyrinde kurulan üçgene ilişkin aşağıda verilen değerlerden hangisi yanlıştır?
CEVAP : Kalkış ve varış noktaları arasındaki kenarın açısal boyu 60 derecedir. BEN YANLIŞ BİR ŞIK İŞARETLEDİM. DOĞRUSU YUKARIDAKİ OLACAK.
8)- Fener kaidelerinin yüksekliğini hangi kaynaktan öğreniz?
CEVAP: Ben Haritalar ve fenerler ve sis işaretleri kitabı dedim. (Cevaptan emin değilim. Şıklar arasında bir tek haritalar ve bir tek fenerler ve sis işaretleri kitabı da vardı.)
9)- Kitaptaki 100 numaralı soru uzun olduğu için yazmıyorum. Ben doğru çözmüşüm.
10)- Güney kardinal fenerinin işaretini Tepeliğini sordular.(Doğru yaptım)
11)- Batı kardinal fenerinin simgesini verip yıldız rotasına giderken görürseniz ne yaparsınız diye bir soru vardı. (Doğru yaptım)
12)-088W boylamında ZT 16:55:00 İken LMT değeri nedir.
CEVAP : 17:03 :00
13)- Gelgit nedeniyle en fazla su alçalması ayın hangi döneminde olur?
CEVAP : Yeni ay
14)- Cb kısaltması nedir?
CEVAP: İri Çakıl
15)- GPS uydu sisteminde gemideki aygıt mevkiyi nasıl bulur?
CEVAP : Geminin iki veya daha fazla uydudan uzaklığını saptar ve bu uzaklıklara dayanarak geminin mevkini bulur.
16)- Hakiki 300 rotasına giderken doğal sapma 3 derece E ve yapay sapma 2W ise manyetik pusula kaç dereceyi gösterir?
CEVAP : 299
17)- Aşağıdakilerden hangisi NFU çalışmasında geri besleme düzeneğinin işlevini doğru tanımlar? (Sorunlu soru) Ben Cevap olarak pusuladaki pruva değeri ile emredilen rota değeri arasındaki farkı kompütere gönderir dedim ama tartışmalı soru. Bazı arkadaşlar devre dışıdır hiç bir işlem yapmaz diyor.
18)-Aşağıdakilerden hangisi ilinen parakete değildir?
CEVAP : Havalı parakete
19)-Venüsten rasat yapıp sextant düzeltmeleri uyguladıktan sonra Ho istiyordu galiba. İyi yaptığım soru cinsi olduğu halde. tam cevabı çıkartamadım.
20) İlk defa gördüğüm soruydu. Özet olarak Ağır döküntülü havalarda radar 2 defa 360 derece döndükten sonra hedefi göremezse ne yapar diye bir soru vardı.
Şıklar arasında stajere çay söyler olsa onu işaretleyecektim. Hiç bilmiyordum salladım.

3 Mayıs 1999 günü göz yüksekliği 48 feet olan bir seyirci IC değeri +2,7 Fabrikasyon hata değeri +0,1 olan bir sextantla akşam rasat zamanı venüsün yüksekliğini 50 19,9 olarak ölçmüş Venüsün düzeltilmiş sextant yükseklği (Ho) nedir. CEVAP 50 13.3 ben mean corr. eklememişim.

Geri