20.05.2015 Ankara Uzakyol 1.zabit Seyir Yeni Sorular

KaptanJackSparrow

Denizci
Denizci
20.05.2015 Ankara Uzakyol 1.zabit seyir sorulari asagidaki gibidir. Eski sorulardan gasm 2014 kitabi 11-54-91(dikkat kitapta ZT istiyor, sinavda GMT istiyor cevaplari ezberleyip gitmeyin cevap 16 Hours 28Min 00 Second)-106-107-111-248-285-288-370-523-538-554 sorulari cikmistir. -95 aldim gectim. Sadece yeni sorulardan firtina kacinma rotasini salladim ama dogru cikti. -Hangisinin yanlis oldugunu da buldum gyro hiz hatasini yanlis yapmisim digerlerinin hepsi dogru ve cevaplar asagidaki gibidir guvenilirdir)

Eski sorular:

1.-Büyük daire seyri problemlerinin çözümü için kurulan küresel üçgen için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A)-Ücgenin bir köşesi kalkış noktasının bulunduğu yarı kürenin kutup noktasıdır.

B)-Üçgenin kutup noktası açısı kalkış ve varış noktaları arasındaki dlong kadardır.

C)-Kalkış ve varış noktaları arasındaki kenarın açısal değeri 90°-lat dır. -xxxxxxxxxxxxxxx

D)-Üçgenin kutup noktası karşısındaki kenarının açısal değeri mesafedir.

E)-Üçgenin kutup noktasından karşısındaki kenara çizilen dik, kenarı vertex noktasında keser.

-

2.-02 MAYIS 1999 günü 17:25:26 ZT’da 30° 09'N - 078° 45'W mevkiinde Alphard yıldızının GHA ve Dec değerleri ne olur?

A)-54° 51',5 - 08° 39',5S xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

B)-166° 39',8 - 08° 39',5S -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

C)-51° 27',0 -08° 39',5S ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

D)-218° 06',8 - 08° 39',5S

E)-160° 17'.3 - 08° 39',5S

-

3.-Ortalama alçak suları belirten sembol aşağıdakilerden hangisidir ?

A)-MLW xxxxxxxxxxxxxx

B)-MHW

C)-MSL

D)-MLWN

E)-MHWN

-

4.-36° 20’ N - 040° 20’ E mevkii ile 36° 20’ N - 044° 40’ E mevkii arasındaki mesafe yaklaşık kaç mildir?

A)-260 mil

B)-240 mil

C)-232 mil

D)-212 mil

E)-209 mil xxxxxxxxxxx

-

5.-Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A)-Yalnız deniz meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,

B)-Yalnız seyir (seyrisefer) uyarılarını alır ve kayıt eder,

C)-Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder, xxxxxxxxxxxx

D)-Sinoptik harita verir,

E)-Yalnız atış ve tatbikat sahalarını bildirir.

-

6.-Fenerler ve sis işaretleri kitaplarının düzeltmesi için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A)-Düzeltmeler; eskiler kurşun kalemle çizilerek yenileri yazılmak suretiyle yapılır.

B)-Düzeltmeler; eskiler mor çini mürekkepli uçla çizilerek yenileri yazılmak suretiyle yapılır.

C)-Eski sayfa çıkarılarak yeni düzeltilmiş sayfa takılır.

D)-Düzeltmeler; kitabın arka boş sayfalarına yazılır.

E)-Düzeltmeler; denizcilere ilanlardan şeritler halinde kesilerek kitaba yapıştırılır. Xxxxxxxxxxxxxx

-

7.-Oto-Pilotda NFU çalışmasında geri besleme hangi işleve sahiptir?

A)-Sancak ve iskele dümen makineleri hareketleri arasındaki farkı kompütere gönderir,

B)-Pusuladaki pruva değeri ile emredilen rota değeri arasındaki farkı kompütere bildirir, xxxxxxx

C)-Devre dışıdır ve hiç bir işlev yapmaz,

D)-Dümenin otomatik olarak çalışmasını sağlar,

E)-Dümenin el ile çalışmasını sağlar.

-

8.-18 Haziran 1999 tarihinde Satürn gezegeninden alınan Sex.Alt. : 28° 40’, IC : +2’ ve göz yüksekliği 5,1m olduğuna göre, Düzeltilmiş Yükseklik (Ho). nedir?

A)-28° 36’,2 xxxxxxxxx

B)-28° 32’,2 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

C)-28° 28’,2 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

D)-28° 39’,8

E)-28° 44’,0

-

9.-250° rotasına 15 knotla seyreden bir gemi zabiti rüzgarın nispi yönünü -sancak 30° ve hızının da 40 mil/saat olarak tespit ediyor. Rüzgarın hakiki yön ve hızını ekteki plotlama levhasını kullanarak bulunuz.

a) 10° - 38 mil/saat -------------------------------------------------------------------------------------------

b) 41° - 48 mil/saat

c) 205° -22 mil/saat

d) 296° -28 mil/saat --xxxxxxxxxx

e) 359° -28 mil/saat

10.-İnterseptin hesaplanmasında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur ?

A)-İntersept = ZXo – Ho

B)-İntersept = ZXc – Hc

C)-İnretsept = ZXc – Ho

D)-İntersept = ZXc – ZXo xxxxxxxxxxxxxx

E)-İntersept = ZXo – Hc

-

11.-FL5sec49m10M nominal özelliklerini taşıyan bir fener göz yüksekliği 9 m olan bir zabit için görüş mesafesinin 15 mil olduğu bir ortamda gece ve gündüz kaç milden görülebilir?

A) 15-15 mil

B) 10-10 mil

C) 12-15 mil xxxxxxxxxx

D) 14-21 mil

E) 12-21 mil

12.-115° W Mevkiinde güneşin batışı LMT olarak 16:48:00 olarak bulunmuştur. Güneşin batış zaman GMTolarakkaçtır?
a)16:47:40
b)17:08:00
c)16:28:00 xxxxxxxxxxx (dikkat kitapta ZT istiyor soruda GMT)
d)17:28:00
e) 16:48:20

13.-Tercihli Kanal işaret eden şamandıraların IALA Sistem A ya göre ışık karekteri ?

cevap: Fl(2+1) xxx

14.-ARPA giren hedef (intruder) alarmını ne zaman verir?

a) Hedef CPA siniri içine girdiğinde
b) Koruma çemberi içindeki hedef CPA sınırı içine girdiğinde
c) Koruma çemberi içindeki hedef TCPA sınırı içine girdiğinde
d) Koruma çemberinden içeri hedef girdiğinde ve otomatik izlemeye alma devrede olmadığı zaman xxxxxxx
e) Koruma çemberi dışında bulunan yeni hedefin izlemeye alındığı zaman

-

Yeni sorular:

1.-100 metre kac kulactir.
cevap: 54.6 kulac

-

2.-Firtina kacinma rotasi. Gemimizden hakiki kerteriz olarak 170 derecede 200 mil uzakta firtina var. firtina hizi saatte 19 knot. Gemimiz yuk vs durumundan dolayi -12 knot yapiyor. Firtinanin merkezinde olmamak icin nereye ne kadar gitmek lazim. ( bu soruyu salladim ama dogru konuyu bilen varsa cozsun cevabi cozumu yazsin, sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir.)

Siklar: a) 356 derece – -mil --b) -----c) 011 derece – 187 mil (ben bunu isaretledim ) -d)027 derece – 196 mil e)

-

3.-Tranducer nedir?
a)Bir amplifierdır.
c)Sesi elektriğe, elektriği sese dönüştürür (ben bunu dedim kesin dogru)
d)Manyetik enerjiyi elektriğe, elektriği manyetik enerjiye dönüştürür
e)Bir vericidir.-

-

4.-Mevki 30N 140W hizimiz 22 knot rota 330 derece. Gyro hiz hatasi nedir. (sayilar sinavda cikan sayilardir, sallama degildir.)

Cevap: 2.40 W (islem hatasindan dolayi benim verdigim cevap ama dogru cevap 1.40 W olacak)

Cozum: gyro hiz hatasi = (57.3*Hiz*cos course) / (900*cos latitude) = (57.3 * 22 * cos330) / (900*cos30) = 1.40 isareti batiya giden rotalarda W, doguya gidenler E olacak.

-

5.-VDR ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
a) Kayıt bilgileri kesinlikle değistirilemiyecek yapıdadır
b) Son kayıt ünitesi su geçirmez kapsül içindedir
c) SOLAS'a göre 3000 grt ve üzeri gemilerde bulunması zorunludur
d) Geçici hafıza kaydı en az 6 saat kayıt özelliğindedir XXXXXXXX
e) Sertleştirilmiş saklama birimi verileri en az 2 yıl koruyabilmelidir

Geri