20.09.2016 Uzakyol Kaptan VARDİY STANDARTLARI ÇIKAN SORU

andelon

Küpeşteci
Denizci
Arkadaşlar bugün tuzlada girdiğim sınavda hatırlaya bidiklerim aşağıdadır.

1.klavuz teknesinin gece demirde gösterdiği fenerleri sormuş
2.gemilerin gemi adamları ile donatılmasını ilişkin sertifikanın geçerlilik süresini sordu.
3.ışıkları vermiş nedir demiş

KIRMIZI
BEYAZ
KIRMIZI

YESIL KIRMIZI
YEŞİL KIRMIZI
not: şıklardaki yazılanlara dikkat edin demirdeki diyor. su altı işleri ile uğraşan demir atsa dahi demir fenerlerini göstermesi gerekmez.

4. ...... metrenin altındaki gemiler manevrası kıstlı olsa dahi gece göstermesi gereken fenerleri göstermeye bilir demiş.
5- yelkenli gemisinin gösterdiği fenerler ve işaretleri sorusu sormuş ve aşağıdakilerden hangisi yanlıştır demiş
6-kural 2b yi sordu
7- radarda emniiyetli hız göstere bilmesi için aşağıdakilerden hangilerinin olması gerekmektedir demiş.
şıklarda hatırlaya bildiklerim . a.denız durumu b- radarın yeteriliği c-ekrandaki ufak tekneler d-gene ufak grup tekneler gibi bir şey yazmıştı .. ben hepsini seçmiştim.
8-vardiya zabitin genel nezegahat
9. aşağıdakilerden hangisi trafik ayrım şeritinde önceliği vardır demiş. cevap transit gemileri seçtim. diğerleri - balıkçı-karşııdan karşıaya geçen .. vs
10. manevra sağası olan bir geminin çatışma durumunda ne yapması gerekiyor dedi. cvp. rota değişikliği mantıklı olandı
11.yarı batık tekne ile ilgili soru vardı ışıklandırma ile ilgili . başa ve kıça baştan kıça 100 metrede bir beyaz fener 5 milden görünür . şıklar vermiş kimisi 3 milden görünürdemiş kimisi 5 milden.
12.draftı nedeniyle
13. seyir halindeyken kumanya ikmal yapan gemi tanımını sormuş.manevra yeteneği kısıtlı)
14.kuvvetle yürütülen ve seyir halinde bulunan bir tekne diğer tekneyi gördüğü zaman vereceği düdük işaretine ek olarak vereceği ışıklı işaretin görülebileceği mesafeyi sormuş. 5 mil

hatırlaya bildiklerim bunlar arkadaşlar.
eski sorulardan genellikle 12 tane geldi diğerleri yeni soru ama eski soruları başka yoldan sormuşlar.

ben 90 aldım nerde iki soru yanlış yaptım çözemedim. çünkü şıklar şok birbirlerine yakın ve dıdının da dıdısını bilmek gerekiyor.

sınava girecek olan arkadaşlara kolay gelsin.

1. her yönden görünür üstte beyaz altta kırmızı fener + demir feneri
2.min safe manning 5 yıllık bir sertifikadır... geminin sefer yapacağı bölgeye uygun olarak düzenlenir
3.manevrası kısıtlı bir tekne, yeşil fenerlerin olduğu taraf geçiş için uygun, diğer taraf uygun değil... su altı işleriyle uğraşıyor...
4.7 m altındaki tekneler olmalı
5 yelkenli tekneler gece borda ve pupa fenerlerini gösterirler, ayrıca grandide üstte kırmızı altta yeşil fener bulundurabilirler. kuvvetle yürütülüyorsa ucu aşağıda koni takarlar, gece silyon fenerinide gösterirler...
6.''bu kuralların yorumanması ve uygulanması''
...

Geri