20.09.2017 denizcilik hukuk soruları
1- Gemilerdeki kuru kumanyalıklar, soğuk kumanyalıklar ve kuzinelerdeki kumanya saklama dolapları ile bunların genel fiziki durumlarının, hastalık unsuru oluşturmayacak biçimde olması ve sağlık koşullarına uygun olması amacıyla gerekli düzenlemeler getiren uluslararası kuralları içeren denizcilik sözleşmesine ait kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?
a) ISM
b) FAL
c) SOLAS xxxx
d) CLC
e) FUND
2- Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)‟in EK-III‟ü, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar.
a) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
b) Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
c) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar. xxxx
d) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
e) Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
3- İngiltere ile Türkiye arasında düzenli seferler yapan ve ana makine gücü 3500 kW olan 7800 GRT‟luk bir Türk bandıralı Ro-Ro gemisine donatılacak personelden 3. Kaptan ile 2.Mühendisin sahip olması gereken minimum yeterlik derecesi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sınırlı Vardiya Zabiti- Vardiya Mühendisi
b) Uzakyol I. Zabit – Uzakyol II. Mühendis
c) Vardiya Zabiti – Uzakyol II. Mühendis
d) Uzakyol Vardiya Zabiti – Uzakyol II. Müh. xxxx
e) Uzakyol Vardiya Zabiti – Vardiya Mühendisi
4- Özel alanlarda MARPOL 73/78 EK-V kapsamındaki çöplerden istif tahtaları kaç mil açıkta denize atılabilir ?
a) 10 mil
b) 12 mil
c) 15 mil.
d) 25 mil.
e) Atılamaz. xxxx
5- PSC’nin etkin olarak yapılabilmesi için, ‘’Bölgesel Andlaşmalar’’ YAPILMIŞ, MOU’lar oluşturulmuştur. İlk kurulan MOU aşağıdakilerden hangisidir?
a- Tokyo MOU
b- Akdeniz MOU
c- Paris MOU xxxx
d- Latin Amerika MOU
e- Hindistan MOU
6- Marpol 73/78in, özellikle ; Ek-1, Ek-2, Ek-4 göre denize tahliye veya boşaltımdaki, en önemli şart olan hangi cümle seçiniz?
A. Seperatör sisteminin çalışmasıdır
B. En yakın karadan gerekli mesafe olmalıdır
C. Parçalama sistemi çalışmalıdır
D. Dezenfekte sistemi çalışmalıdır
E. Eklerin tahliye şartları yerine getirilse dahi gemi üzerinde sürat yoksa tahliye yapılamaz xxxx
7- Aşağıdakilerden hangisi geminin unsurlarından sayılmamaktadır?
1) Denizde hareket kabiliyeti
2) Ticari kazanç amacı gütme xxxx
3) Pek küçük olmayan tekne
4) Amaca uygun kullanmanın denizde hareket imkanına bağlı olması
5) Denizde yüzme kabiliyeti
8- Aşağıdakilerden hangisi işverenin fesih sebeplerinden değildir?
1) Limanda geminin hareketinden önce gemiye gelmemek
2) Limanda gemi adamının tutuklanması
3) Kamarada içki bulundurmak xxxx
4) Gemi adamının işverene karşı kanuna aykırı hareket etmesi
5) Gemi adamının ahlaka aykırı davranışları
9- IOPP nedir?
1) Sudaki yağ karışım miktarı
2) Sudaki zehirli madde karışım miktarı
3) Uluslar arası Pis Su Arıtma Cihazı Belgesi
4) Uluslar arası Denizin Petrolle Kirlenmesini Önleme Belgesi xxxx
5) Tanker Taşıma Belgesi
10- Bir geminin sicile tescil edilebilmesi için;
A. Kamu hizmetine tahsisli olması tercih sebebidir
B. Kamu tüzel kişilere ait olması gerekir
C. Türk bayrağını çekme hakkı olması ve yabancı limana kayıtlı olmaması gerekir
D. Türk bayrağını çekme hakkı olması yeterlidir xxxx
E. Yabancı limana kayıtlı olmaması yeterlidir
11- Çatmada, sigortalıyı üçüncü kişilere karşı; ”Koruma ve Tazmin Kuvertürü”(P&I,Protection and Indemnity) “Running Down Clause” karşısında geri kalan ……………. oranındaki kısmını karşılar
A. 1/2
B. 2/3
C. 3/4 xxxx
D. 1/4
E. 1/3
12- IMO’nun yirmi dört adet sözleşmesi içinde; yürürlük tarihi en eski olan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?
A. LL
B. TONNAGE
C. MARPOL
D. OILPOL xxxx
E. STCW
13- Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri, denizde meydana gelebilecek acil durumlara karşı, doğrudan can kurtarma amacına uygun biçimde tedbirli ve hazırlıklı olmayı sağlayıcı düzenlemeler içerir?
(I) SAR (II) OILPOL (III) MARPOL (IV) CLC (V) TONNAGE (VI) SOLAS
a) I, V
b) II, VI
c) III, IV
d) IV, V, VI
e) I, VI xxxx
14. Aşağıdaki IMO Sözleşmelerinden hangisi, SOLAS/74 Harmonize Sörvey Protokolunda yer alan Temel sözleşmedir?
A. SFV B. HNS C. D. E. MARPOL xxxx
Aklımda kalan bazı diğer soruları aşağı yazdım. Ben 85 aldım. Herkese kolay gelsin.
- Ticari yatın tanımını sormuş. Eski sorulardaki şıklarından farklılıklar vardı biraz.
Cevap: d şıkkını seçtim.uzun cevaptı.tam hatırlamıyorum ne yazdığını
- Yolcu motorunu sormuş.
Cevap: eski sorulardaki gibi 40mt yerine 42mt vardı.yani tam boyu 42 mt nin altında diye başlayan cevabı seçtim.
-solas 11-2 deki yangın testleri nerede anlatılır gibi bir soru vardı. FAC yaptım.yani kodların altında gibi.
-sigorta ne zaman ödenir gibi bir soru vardı.
a-Sigortalı istediği zaman
b-Sigortacı istediği zaman
c-Donatan istediği zaman
d-Kaptan istediği zaman
e-Tehlike gerçekleştiği zaman
Cevap: tehlike gerçekleştiği zaman seçtim.
1- Gemilerdeki kuru kumanyalıklar, soğuk kumanyalıklar ve kuzinelerdeki kumanya saklama dolapları ile bunların genel fiziki durumlarının, hastalık unsuru oluşturmayacak biçimde olması ve sağlık koşullarına uygun olması amacıyla gerekli düzenlemeler getiren uluslararası kuralları içeren denizcilik sözleşmesine ait kısaltma aşağıdakilerden hangisidir?
a) ISM
b) FAL
c) SOLAS xxxx
d) CLC
e) FUND
2- Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)‟in EK-III‟ü, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar.
a) Petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
b) Dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar
c) Ambalajlı bir şekilde veya konteynerlerde, portatif tanklarda veya kara ve demiryolu tank vagonlarında deniz yolu ile taşınan zararlı maddelerle deniz kirlenmesini önleyici kurallar. xxxx
d) Gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) deniz kirlenmesini önleyici kurallar.
e) Gemilerden atılan çöpler ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar
3- İngiltere ile Türkiye arasında düzenli seferler yapan ve ana makine gücü 3500 kW olan 7800 GRT‟luk bir Türk bandıralı Ro-Ro gemisine donatılacak personelden 3. Kaptan ile 2.Mühendisin sahip olması gereken minimum yeterlik derecesi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sınırlı Vardiya Zabiti- Vardiya Mühendisi
b) Uzakyol I. Zabit – Uzakyol II. Mühendis
c) Vardiya Zabiti – Uzakyol II. Mühendis
d) Uzakyol Vardiya Zabiti – Uzakyol II. Müh. xxxx
e) Uzakyol Vardiya Zabiti – Vardiya Mühendisi
4- Özel alanlarda MARPOL 73/78 EK-V kapsamındaki çöplerden istif tahtaları kaç mil açıkta denize atılabilir ?
a) 10 mil
b) 12 mil
c) 15 mil.
d) 25 mil.
e) Atılamaz. xxxx
5- PSC’nin etkin olarak yapılabilmesi için, ‘’Bölgesel Andlaşmalar’’ YAPILMIŞ, MOU’lar oluşturulmuştur. İlk kurulan MOU aşağıdakilerden hangisidir?
a- Tokyo MOU
b- Akdeniz MOU
c- Paris MOU xxxx
d- Latin Amerika MOU
e- Hindistan MOU
6- Marpol 73/78in, özellikle ; Ek-1, Ek-2, Ek-4 göre denize tahliye veya boşaltımdaki, en önemli şart olan hangi cümle seçiniz?
A. Seperatör sisteminin çalışmasıdır
B. En yakın karadan gerekli mesafe olmalıdır
C. Parçalama sistemi çalışmalıdır
D. Dezenfekte sistemi çalışmalıdır
E. Eklerin tahliye şartları yerine getirilse dahi gemi üzerinde sürat yoksa tahliye yapılamaz xxxx
7- Aşağıdakilerden hangisi geminin unsurlarından sayılmamaktadır?
1) Denizde hareket kabiliyeti
2) Ticari kazanç amacı gütme xxxx
3) Pek küçük olmayan tekne
4) Amaca uygun kullanmanın denizde hareket imkanına bağlı olması
5) Denizde yüzme kabiliyeti
8- Aşağıdakilerden hangisi işverenin fesih sebeplerinden değildir?
1) Limanda geminin hareketinden önce gemiye gelmemek
2) Limanda gemi adamının tutuklanması
3) Kamarada içki bulundurmak xxxx
4) Gemi adamının işverene karşı kanuna aykırı hareket etmesi
5) Gemi adamının ahlaka aykırı davranışları
9- IOPP nedir?
1) Sudaki yağ karışım miktarı
2) Sudaki zehirli madde karışım miktarı
3) Uluslar arası Pis Su Arıtma Cihazı Belgesi
4) Uluslar arası Denizin Petrolle Kirlenmesini Önleme Belgesi xxxx
5) Tanker Taşıma Belgesi
10- Bir geminin sicile tescil edilebilmesi için;
A. Kamu hizmetine tahsisli olması tercih sebebidir
B. Kamu tüzel kişilere ait olması gerekir
C. Türk bayrağını çekme hakkı olması ve yabancı limana kayıtlı olmaması gerekir
D. Türk bayrağını çekme hakkı olması yeterlidir xxxx
E. Yabancı limana kayıtlı olmaması yeterlidir
11- Çatmada, sigortalıyı üçüncü kişilere karşı; ”Koruma ve Tazmin Kuvertürü”(P&I,Protection and Indemnity) “Running Down Clause” karşısında geri kalan ……………. oranındaki kısmını karşılar
A. 1/2
B. 2/3
C. 3/4 xxxx
D. 1/4
E. 1/3
12- IMO’nun yirmi dört adet sözleşmesi içinde; yürürlük tarihi en eski olan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?
A. LL
B. TONNAGE
C. MARPOL
D. OILPOL xxxx
E. STCW
13- Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri, denizde meydana gelebilecek acil durumlara karşı, doğrudan can kurtarma amacına uygun biçimde tedbirli ve hazırlıklı olmayı sağlayıcı düzenlemeler içerir?
(I) SAR (II) OILPOL (III) MARPOL (IV) CLC (V) TONNAGE (VI) SOLAS
a) I, V
b) II, VI
c) III, IV
d) IV, V, VI
e) I, VI xxxx
14. Aşağıdaki IMO Sözleşmelerinden hangisi, SOLAS/74 Harmonize Sörvey Protokolunda yer alan Temel sözleşmedir?
A. SFV B. HNS C. D. E. MARPOL xxxx
Aklımda kalan bazı diğer soruları aşağı yazdım. Ben 85 aldım. Herkese kolay gelsin.
- Ticari yatın tanımını sormuş. Eski sorulardaki şıklarından farklılıklar vardı biraz.
Cevap: d şıkkını seçtim.uzun cevaptı.tam hatırlamıyorum ne yazdığını
- Yolcu motorunu sormuş.
Cevap: eski sorulardaki gibi 40mt yerine 42mt vardı.yani tam boyu 42 mt nin altında diye başlayan cevabı seçtim.
-solas 11-2 deki yangın testleri nerede anlatılır gibi bir soru vardı. FAC yaptım.yani kodların altında gibi.
-sigorta ne zaman ödenir gibi bir soru vardı.
a-Sigortalı istediği zaman
b-Sigortacı istediği zaman
c-Donatan istediği zaman
d-Kaptan istediği zaman
e-Tehlike gerçekleştiği zaman
Cevap: tehlike gerçekleştiği zaman seçtim.