Arkadaslar sorular %70 kismi kitaptan geldi. Gelgit, sextant, goksel seyir, GHA, zaman vs sorularinin hepsi kitaplardaki sorularin aynisi ama sadece gun yada saatler vs degisik. bu sebepten dolayi matematiksel sorularin konulari kesinlikle bilinmesi gerekiyor.
Ayrica ozellikle "Denizcilik Fakultesinin hazirlamis oldugu 2020 Soru bankasinda" seyir kisminda asiri derece yararlı buldum.
85 alarak seyir dersini de tamamladim. 95-100 beklerken 3 yanlisim hangisi bilemiyorum acikcasi.
Sorular:
1-DGPS cihazinin asil amaci
+Mevki dogrulugunun arttirilmasi icin(benim cevabim)
+Mevki dogrulugunun azaltilmasi icin
+GPS cihazinin yerini almasi icin
+Bilinmiyor
2-Sekil cizilmis soyleki= geminiz yaklasik 045 rotalarina gidiyor. iskele tarafiniz kara siglik kayalik vs, akinti sancak omuzluktan geliyor (Ok yonu ile CURRENT yazilmis). iskele omuzlugunuzda 3 gemi var (gemilere 1,2,3 diye numara verilmis). Sizinde kendi geminizin radar ekran goruntusu var. Butun gemiler yaklasik 055-060 civari rota ile seyrediyor (yani akinti onleme rotasi uygulayip 045 civarina gidiyor). sizin geminizin radar ekraninda ise ayni sekilde akinti onleme rotasi ile gidiyorsunuz ve iskele tarafinizda "Paralel index" cizgilerini acmissiniz. sekilin anlatimi boyle. bu sekle gore hangisi dogrudur
+akinti onleme rotasi UYGULANMAMISTIR (soruda ozellikle "mamistir" olumsuzluk ekinin alti cizilmistir)
+DR mevki atilmaktadir (sekilde bununla ilgili bir bilgi yoktu)
+Paralel index kullanilarak seyir yapilmaktadir(benim cevabim)
+Gemiler yetisilip gecilmektedir (sekilden ben bunu cikaramadim)
3-Akustik echosounder ozelligi degildir
+0-200 metre arasi calisir
+water track gibi bir secenekti (tam hatirlamiyorum)
+Sicaklik olcumu yapabilir gibi sacma bir sikti(benim cevabim)
4-IALA B sistemi nerede kullanilmaz
+Avrupa
+Karadeniz
+Avustralya
+Filipinler (benim cevabim)
5-Course:145 / Dist:422mil / dep: ? (sayilar sorudaki ile birebir aynidir)
+211 mil(benim cevabim)
Formul > dep=dist / sin(course)
6-36 feet veya 16 metre icin DIP duzeltmesi nedir (36 feet mi 16 metre mi neydi tam hatirlamiyorum simdi)
7-ZD=+4 / 0400 iken / 32 N mevkinde / 0430 LMT nedir? (kitaptaki soruyu degistirmisler, kitapta ZD= -4 ve zaman 1415 i soruyordu DIKKAT)
+52 30w (benim cevabim-diger butun siklarin hepsi bati boylaminda)
8-Cayrodan 080 gozukuyor. Repeater da ise 078 okunuyor. Hatasi duzeltilmemis bu repeater ile A kerterizi 268 derece okunuyor. Ana cayro hatasi 3 E ise, A kerterizinin hakiki kerteriz derecesi nedir ( (sayilar sorudaki ile birebir aynidir)
+299(benim cevabim) emin degilim - belki yanlis hesap yapmis olabilir, 3 tane yanlis cevabimi dusunursek.
9-Minare sembolu soruldu (kitaptakinin aynisi)
10-100000 mum siddetinin gorulme mesafesi (kitaptakinin aynisi)
+19.5mil(benim cevabim)
11-ARPA giren hedef(intruder) alarmini ne zaman verir (kitaptakinin aynisi)
+Koruma cemberinden iceri hedef girdiginde ve otomatik izlemeye alma devrede olmadigi zaman(benim cevap)
12-Navtex yanin tipi hangisidir (kitaptakinin aynisi)
+FEC(benim cevabim)
13-Oto pilotta rota degisimlerin atalet sebebiyle olusan hatayi engellemek icin ne yapilir (kitaptaki zig zag sorusunun aynisi degildir)
+Counter rudder arttilmasi ve yawing ayarinin arttilmasi (cumle tam boyle olmamasina ragmen counter rudder ve yawing ayni sik icinde verilmistir) (benim cevabim) / belki bu soru yanlis olabilir emin degilim, diger siklarida hatirlamiyorum
14-Race limani gelgit sorusunun yon ve siddet sorusu (kitaptakinin aynisi degildir, sayilar degistirilmistir)
15-10knot ile ilerleyen tekne samandirayi gormesi ile kaybolmasi arasindaki sure 10 dk ise gorus mesafesi kac mildir (kitaptaki sorunun aynisi)
+0.8mil
16-03 mayis 1999 gunu saat 09:24:22 GMT de gunesin GHA ve DEC degeri(kitaptaki sorunun aynisi)
+GHA=321 51.8 / DEC=15 35.5N
17-5 mart 1999 gunu Venusden gozlem yapiliyor Sex alt=28 38.0 / HC=28 32.2 / IC:+0.9 / Goz yukseklik = 16 mtr ise intersept (kitaptaki sorunun aynisi)
+Intersept 2.1mil uzak (benim cevap) (kitapta 2.0 mil diyor ama duzeltmisler GOSS 'da sikta 2.1 mil uzaktir)
18-Guney yarim kurede ve acik denizde ruzgar akintisini yonu (kitaptaki sorunun aynisi)
+ruzgar akintisinin yonu, ruzgar yonunun yaklasik 140 derece fazlasi olur
Ayrica ozellikle "Denizcilik Fakultesinin hazirlamis oldugu 2020 Soru bankasinda" seyir kisminda asiri derece yararlı buldum.
85 alarak seyir dersini de tamamladim. 95-100 beklerken 3 yanlisim hangisi bilemiyorum acikcasi.
Sorular:
1-DGPS cihazinin asil amaci
+Mevki dogrulugunun arttirilmasi icin(benim cevabim)
+Mevki dogrulugunun azaltilmasi icin
+GPS cihazinin yerini almasi icin
+Bilinmiyor
2-Sekil cizilmis soyleki= geminiz yaklasik 045 rotalarina gidiyor. iskele tarafiniz kara siglik kayalik vs, akinti sancak omuzluktan geliyor (Ok yonu ile CURRENT yazilmis). iskele omuzlugunuzda 3 gemi var (gemilere 1,2,3 diye numara verilmis). Sizinde kendi geminizin radar ekran goruntusu var. Butun gemiler yaklasik 055-060 civari rota ile seyrediyor (yani akinti onleme rotasi uygulayip 045 civarina gidiyor). sizin geminizin radar ekraninda ise ayni sekilde akinti onleme rotasi ile gidiyorsunuz ve iskele tarafinizda "Paralel index" cizgilerini acmissiniz. sekilin anlatimi boyle. bu sekle gore hangisi dogrudur
+akinti onleme rotasi UYGULANMAMISTIR (soruda ozellikle "mamistir" olumsuzluk ekinin alti cizilmistir)
+DR mevki atilmaktadir (sekilde bununla ilgili bir bilgi yoktu)
+Paralel index kullanilarak seyir yapilmaktadir(benim cevabim)
+Gemiler yetisilip gecilmektedir (sekilden ben bunu cikaramadim)
3-Akustik echosounder ozelligi degildir
+0-200 metre arasi calisir
+water track gibi bir secenekti (tam hatirlamiyorum)
+Sicaklik olcumu yapabilir gibi sacma bir sikti(benim cevabim)
4-IALA B sistemi nerede kullanilmaz
+Avrupa
+Karadeniz
+Avustralya
+Filipinler (benim cevabim)
5-Course:145 / Dist:422mil / dep: ? (sayilar sorudaki ile birebir aynidir)
+211 mil(benim cevabim)
Formul > dep=dist / sin(course)
6-36 feet veya 16 metre icin DIP duzeltmesi nedir (36 feet mi 16 metre mi neydi tam hatirlamiyorum simdi)
7-ZD=+4 / 0400 iken / 32 N mevkinde / 0430 LMT nedir? (kitaptaki soruyu degistirmisler, kitapta ZD= -4 ve zaman 1415 i soruyordu DIKKAT)
+52 30w (benim cevabim-diger butun siklarin hepsi bati boylaminda)
8-Cayrodan 080 gozukuyor. Repeater da ise 078 okunuyor. Hatasi duzeltilmemis bu repeater ile A kerterizi 268 derece okunuyor. Ana cayro hatasi 3 E ise, A kerterizinin hakiki kerteriz derecesi nedir ( (sayilar sorudaki ile birebir aynidir)
+299(benim cevabim) emin degilim - belki yanlis hesap yapmis olabilir, 3 tane yanlis cevabimi dusunursek.
9-Minare sembolu soruldu (kitaptakinin aynisi)
10-100000 mum siddetinin gorulme mesafesi (kitaptakinin aynisi)
+19.5mil(benim cevabim)
11-ARPA giren hedef(intruder) alarmini ne zaman verir (kitaptakinin aynisi)
+Koruma cemberinden iceri hedef girdiginde ve otomatik izlemeye alma devrede olmadigi zaman(benim cevap)
12-Navtex yanin tipi hangisidir (kitaptakinin aynisi)
+FEC(benim cevabim)
13-Oto pilotta rota degisimlerin atalet sebebiyle olusan hatayi engellemek icin ne yapilir (kitaptaki zig zag sorusunun aynisi degildir)
+Counter rudder arttilmasi ve yawing ayarinin arttilmasi (cumle tam boyle olmamasina ragmen counter rudder ve yawing ayni sik icinde verilmistir) (benim cevabim) / belki bu soru yanlis olabilir emin degilim, diger siklarida hatirlamiyorum
14-Race limani gelgit sorusunun yon ve siddet sorusu (kitaptakinin aynisi degildir, sayilar degistirilmistir)
15-10knot ile ilerleyen tekne samandirayi gormesi ile kaybolmasi arasindaki sure 10 dk ise gorus mesafesi kac mildir (kitaptaki sorunun aynisi)
+0.8mil
16-03 mayis 1999 gunu saat 09:24:22 GMT de gunesin GHA ve DEC degeri(kitaptaki sorunun aynisi)
+GHA=321 51.8 / DEC=15 35.5N
17-5 mart 1999 gunu Venusden gozlem yapiliyor Sex alt=28 38.0 / HC=28 32.2 / IC:+0.9 / Goz yukseklik = 16 mtr ise intersept (kitaptaki sorunun aynisi)
+Intersept 2.1mil uzak (benim cevap) (kitapta 2.0 mil diyor ama duzeltmisler GOSS 'da sikta 2.1 mil uzaktir)
18-Guney yarim kurede ve acik denizde ruzgar akintisini yonu (kitaptaki sorunun aynisi)
+ruzgar akintisinin yonu, ruzgar yonunun yaklasik 140 derece fazlasi olur