23.08.2012 GemiAdamları Yönetmeliği Değişiklikleri

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
Son hali verilen GemiAdamları Yönetmeliği 23 Ağustos 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlandı.
Yanlış anlaşılmaların önüne geçilmeye çalışıldı ve yanlış belirlemeler düzenlendi.
86 değişiklik ve ek sonucunda önemli hususlar şöyle;

* Liman seferi yapan gemilerde çalışan zabitlerden GMDSS yeterlilik zorunluluğu istenmeyeceği kesinleştirildi. VHF Haberleşme belgesi bu seferlerde yeterli görüldü.

* Diğer sefer bölgelerinde çalışan gemilerdeki Güverte zabitlerine GMDSS Yeterliliklerinin zorunluluğu ise 01.01.2014 tarihinde yürürlüğe giriyor. Bu tarihten sonra her güverte zabitanında A1 bölgesi seferlerinde ROC, Diğer bölgelerde GOC şartı aranacak.

* Bir diğer düzenlenen husus ise hizmet süreleri oldu,
36 aya çıkarılan hizmet sürelerinin 01.07.2013 tarihinden itibaren aranacağı, bu tarihe kadar 24 ay hizmetin kabul göreceği belirlendi.

* Gemi Adamı Uzmanlık belgesi maddesi eklendi.
Buna göre aldığı eğitimler, hizmet süreleri bu belgede kütüklenecek.

* Yeterliliğe sahip olmayan ilgili bölüme sahip okullardaki belgelendirilmemiş mezunlar ve öğrenciler aynı eğitimi veren kurumlardan eğitim alması ve tamamlama kursları ile yeterlilik alabileceği belirlendi.

* Uzakyola geçiş için önceki yönetmelikte belirtilen ingilizce başarısı ve tamamlama eğitimi ibareleri kaldırıldı.

* İngilizce başarısı ile uzakyola geçişler devam ediyor.
Sadece I.Zabit veya II. Makinistten uzakyola geçişler için tamamlama eğitimi mevcut.
İngilizce başarısı: KPDS’den en az altmış puan almak veya TOEFL sınavından en az yüzyetmiş puan (eski sistemde dörtyüzseksenbeş puan) almak veya IELTS sınavından en az 5,5 almak.

* Uzakyol ehliyetler için MYO listeden tamamen kaldırıldı. Sadece Fakülte ve Yüksekokullar tarafından Uzakyol Zabitliği verileceği belirlendi.
Bu okullara girişlerde hazırlık sınıfı öncesinde veya sonrasında asıl eğitime başlamadan önce İngilizce Başarısı kriterleri aranmaya başlandı.

* Yat kaptanlığı 3 kategoriye ayrıldı (0-499 GRT, 500-2999 GRT, 3000 ve üzeri GRT) olmak üzere derecelendirildi.

* GASM Kadrosu yeniden belirlendi.
(GASM Komisyonu,GASM Komisyonu Başkanı,GASM Soru Hazırlama Alt Komisyonları, GASM Sınav Alt Komisyonları,GASM Yayın Birimi, GASM İşlemler Birimi )
Geçdiğimiz günlerde GASM komisyonu oluşumu Bakan tarafından tekrar belirlendi, eski kadronun tasviyesi sağlandı. Seçim kriterleri tekrar belirlendi.
Bu kadronun görev başına geçmesine kadar GASM faaliyetleri başka birimlere sevkedildi.

* Sınavlarda kullanılacak harita vb. malzemelerin GASM tarafından sağlanması gerektiği belirtildi.

* Deniz Hizmeti tanımı tekrar belirlendi buna göre;
a) Ticari ve askeri gemiler ya da deniz araçları ve diğer gemilerin güverte ve makine bölümlerinde çalışılan süreler,
b) Limanlarda yükleme-boşaltma ve tersanelerde bakım-onarım için geçen süreler,
c) Gemiadamının gemiye katılması ile gemiden ayrılması arasındaki süreler,
d) Gemi bağlanmaları, izinler, hastalıklar ve diğer nedenlerle gemide çalışmadan geçen sürelerin, oniki ayda iki aylık bölümü, deniz hizmetinden sayılacak.

* Sadece sefer talimatı olmaksızın iş olmadığı için demirde/limanda bekleyen gemilerde hizmet süreleri sayılmayacak.
* Hizmetlerin Gemi Adamları cüzdanına işletilmesi ve kaptan tarafından onaylanması zorunlu kılındı.

* Yeterlilik yenilemede 5 yıl içerisinde 1 yıl hizmet veya bitime 6 ay kala zaman dilimi içerisindeki 3 ay hizmet yeterli bulundu.

* Uzakyola geçiş için önceki yönetmelikte belirtilen ingilizce başarısı ve tamamlama eğitimi ibareleri kaldırıldı. bunu anlamadım... birşey duydum doğru mu??? genel ingilizce sınavına girip 60 alırsak u.yol a geçiş yapabiliyormuşuz doğru mu acaba....slmlr

Genel ingilizce sınavı ile olmuyor, KPDS, TOEFL ve IELTS sınavlarından başarı kabul ediliyor.

Eski yönetmelikte uzakyol vardiya zabiti şartlarında;
MYO mezunu olup, vardiya zabiti alma hakkı bulunanlar ingilizce başarısı ve tamamlama eğitimi ile uzakyol vardiya zabiti olabiliyordu. Ancak tamamlama eğitimleri 2011'de yetersiz oldugu gerekçesiyle kesilmişti. Yönetmelikten madde kaldırılmamıştı. Yeni yönetmelikte bu husus kaldırıldı.

Artık sadece 2 Yıl deniz hizmetinin ardından ingilizce başarısı ile uzakyola geçiş yapılabiliyor.
Resmi gazete yazarak ararsanız bulursunuz.

Güncel yönetmelik:
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.5668&sourceXmlSearch=gemiadam&MevzuatIliski=0

tanker sertifikaları ile ilgili durumu tam olarak anlayamadım. tankerde 3 aydan fazla staj yapmış bir kişinin ileri tanker sertifikalarını almakta bir sıkıntısı olmaması gerekiyor sanırım. bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

İleri Tankerler için öncelikle ilgili kurstan eğitim görmek, ardından düzenlenen belge ile ilgili tanker tipinde en az 3 ay deniz hizmeti yapmak veya personel donatımına ilaveten en az 3 yükleme ve boşaltma operasyonunda bulundugunu içeren en az 1 ay süreli onaylı eğitim defteri ile ispatı gerekmektedir.

Yenileme Hususu:
5 yıl içerisinde yapılan 3 aylık hizmet ile sertifika yenilenebilir.

ben uzun stajımı 6 ay olarak bir tankerde tamamladım. ancak yeni yönetmeliğe göre tanker işletim sertifikalarını alamıyorum. böyle bir saçmalık olamaz. ayrıca kaptan sakin türk cevabınız için teşekkürler.

tesekkurler ama benım kafama su konu takıldı ben gemiadamı olarak neden armatorun hatasını çekiyorum kı? dıyelımkı gemı tutuldu lımanda yada arıza yaptı yada çatıştı birsürü senaryo olabılır benım gemıden ayrılmam kontrat gereği mümkün değiken neden hizmetten sayılmıyor ? Sanki demirde sefer talımatı bekleyınce vardıya tutmuyor muyuz maaş almıyor muyuz ki böyle akıl mantık almaz maddeler konuluyor,şimdi mesela benım arkadaşım gemide 1 aydan fazladır aynı limanda tahlıye yükleme den dolayı bu kişi gemiden ayrıldıktan sonra hizmet hesaplaması için varsayalım 2 yıl sonra limana başvurdu liman durumunu kabul etmezse bu arkadaş gidip afrikada olan gemiden jurnal fotokopisi mi alacak ? Ne enterasan yönetmelıkler cıkıyor anlamak mümkün değil zaten!

uzakyol vardiya zabitleri için goc ehliyeti zorunluluğu 01.01.2014 tarihinde mi başlıyor ?

gmdds ehliyeti olmadan 01.01.2014 tarihe kadar çalışabilirmiyim ?

uzakyol olarak çalışabilirim degil mi ?

roc zorunlulugu yok degil mi ?

bu konuyu açıklayan uluslararası imo belgesini nereden bulabilirim.

denetlemelerde bir sorun çıkmasın sonra ...

bu konuyla ilgili ingilizce düzenlemeyi nereden bulabilirim?

Bu yönetmeliği kıçından uyduran kaytan bıyıklı şerefsizler tüm denizcileri almışlar önlerine istedikleri fantaziyi uyguluyorlar öyle olsun, böyle olsun... Yaptığımız masraflar, çektiğimiz sıkıntılar yetmiyormuş gibi hergün yenilerini ekliyorlar bunların hepsini bi gemiye koyup atlantiğin ortasında g....ine mazot döküp ateşe verip karşısına geçip yakıcan bi sigara izlicen yanmalarını :)

ecdis btm

arkadaşlar bu güverde ecdis btm sertifikalrın zorunlulugu nezaman başlıyor fikriniz varmı 1 senedir gemiye cıkmadım.başkalrına soruyorum herkafadan bı ses cıkıyo

Geri