merhaba, hukuk soruları genelde bildik ve tanıdık sorulardı. sadece bir kaç tane değişik soru gördüm. ama bunlar hem kolay sorulardı, hem de tanıdık soruların değiştirilmiş halleriydi.
1. DPA'den bahseden şirket/gemi arası güvenlik v.s. işler için karadaki yetkilendirilmiş kişi nedir gibi tabirler geçiyordu. Şıklarda gemi kaptanı, liman güvenlik görevlisi, gemi güvenlik görevlisi ve DPA vardı. doğru cevap DPA.
2. Aşağıdakilerden hangisi geminin mütemmim cüzlerindendir? (kitaptaki soru tam tersi.)
-Şıklardan can salı, radar transponder ve pervane vardı. doğru cevap pervane.
3. Çatışmada zaman aşımı süresi ne kadardır?
-doğru cevap 5 yıl galiba. ben 2 yıl yaptım.
4.Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi MARPOL 73/78'in EK IV'ünde belirtilen gemilerden çıkan pis sularla ilgili denizlerin kirlenmesini önleyici kurallar gereği;
-4-12 deniz miline kadar pis sular (atık su) parçalanmış ve dezenfekte edilmiş olarak atılabilir.
5. TTK'nın kaptanın hakları ile ilgili düzenlemelerine aşağıdakilerden hangisi aykırıdır?
-Kaptan yükle ilgililerden gerekirse prim ikramiye alabilir
6. TTK md. 948'e göre aşağıdaki hallerin hangisinde donatan sınırlı sorumludur?
-Alacak, kaptanın özel bir vekaletle değil sırf kaptan sıfatıyla sahip olduğu yasal yetkiye dayanarak yaptığı bir hukuki işlemden doğmuşsa
7. TTK md 817/2'ye göre aşağıdakilerden hangisi "Yola Elverişlilik" denetinde dikkate alınmaz?
-Makine yeterliği
8. Aşağıdakilerden hangisi müşterek avarya hallerinden değildir?
-Gemideki yükün gemiyede hasar vererek aniden denize düşmesi
9. Deniz kirliliğini önleme acil planı (SOPEP), MARPOL 73/78 Sözleşmesinin hangi EK'i kapsamında kaç GRT'dan büyük yük gemileri için düzenlenerek gemi bulundurulması gereklidir?
-EK-I 400 GRT
10. Marpol 73/78 sözleşmesinin EK-V'i gereği özel alan kapsamına giren denizlerin tümü aşağıdaki paragraflardan hangisinde bulunmaktadır?
-Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi, Antartika ve Karayip
11. I. Araştırma Gemileri
II. Ticari Yatlar
III. Yüzer Kreynler
IV. Römorkör
Yukarıdakilerden hangisi LOADLINE 66'ya tabidir? (Kitaptaki sorunun benzeri.)
- Yalnız II yaptım, emin değilim.
12. Gidilen limanlardaki yoğunluğu azaltmak ve bürokratik işlemleri kolaylaştırmak için kurulmuş konvansiyon? (Kitaptaki FAL sorusunun benzeri.)
-FAL
13. Yıllık izin süresi 18 ay çalışan bir gemiadamı için ne kadardır?
-1 ay
14. Bir gemici yağ sızıntısını gördüğünde ne yapar?
-Köprüüstüne veya II. müh'e haber verir.
15. Deniz kirliliği konvansiyonu hangisidir?
-Şıklarda en manıktlı gözüken OPRC vardı, onu yaptım.
16. Marpol EK II'nin konusu nedir?
-Gemiden atılan zehirli atıklar.
17. (Bu soru yeni, daha önce duymadım görmedim.) Aşağıdaki büyükşehir belediye başkanlıklarından hangisi mücavir alan içinde meydana gelen çevre kirlenmeleri hakkında ceza kesme yetkisine sahiptir?
-İzmir
-Trabzon
-Mersin
-Adana
-Samsun
İzmir yaptım ama hangisi doğru emin değilim.
Diğer üç soruyu hatırlamıyorum ama tanıdık sorulardı.
1. DPA'den bahseden şirket/gemi arası güvenlik v.s. işler için karadaki yetkilendirilmiş kişi nedir gibi tabirler geçiyordu. Şıklarda gemi kaptanı, liman güvenlik görevlisi, gemi güvenlik görevlisi ve DPA vardı. doğru cevap DPA.
2. Aşağıdakilerden hangisi geminin mütemmim cüzlerindendir? (kitaptaki soru tam tersi.)
-Şıklardan can salı, radar transponder ve pervane vardı. doğru cevap pervane.
3. Çatışmada zaman aşımı süresi ne kadardır?
-doğru cevap 5 yıl galiba. ben 2 yıl yaptım.
4.Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi MARPOL 73/78'in EK IV'ünde belirtilen gemilerden çıkan pis sularla ilgili denizlerin kirlenmesini önleyici kurallar gereği;
-4-12 deniz miline kadar pis sular (atık su) parçalanmış ve dezenfekte edilmiş olarak atılabilir.
5. TTK'nın kaptanın hakları ile ilgili düzenlemelerine aşağıdakilerden hangisi aykırıdır?
-Kaptan yükle ilgililerden gerekirse prim ikramiye alabilir
6. TTK md. 948'e göre aşağıdaki hallerin hangisinde donatan sınırlı sorumludur?
-Alacak, kaptanın özel bir vekaletle değil sırf kaptan sıfatıyla sahip olduğu yasal yetkiye dayanarak yaptığı bir hukuki işlemden doğmuşsa
7. TTK md 817/2'ye göre aşağıdakilerden hangisi "Yola Elverişlilik" denetinde dikkate alınmaz?
-Makine yeterliği
8. Aşağıdakilerden hangisi müşterek avarya hallerinden değildir?
-Gemideki yükün gemiyede hasar vererek aniden denize düşmesi
9. Deniz kirliliğini önleme acil planı (SOPEP), MARPOL 73/78 Sözleşmesinin hangi EK'i kapsamında kaç GRT'dan büyük yük gemileri için düzenlenerek gemi bulundurulması gereklidir?
-EK-I 400 GRT
10. Marpol 73/78 sözleşmesinin EK-V'i gereği özel alan kapsamına giren denizlerin tümü aşağıdaki paragraflardan hangisinde bulunmaktadır?
-Akdeniz, Karadeniz, Baltık, Körfez, Kuzey Denizi, Antartika ve Karayip
11. I. Araştırma Gemileri
II. Ticari Yatlar
III. Yüzer Kreynler
IV. Römorkör
Yukarıdakilerden hangisi LOADLINE 66'ya tabidir? (Kitaptaki sorunun benzeri.)
- Yalnız II yaptım, emin değilim.
12. Gidilen limanlardaki yoğunluğu azaltmak ve bürokratik işlemleri kolaylaştırmak için kurulmuş konvansiyon? (Kitaptaki FAL sorusunun benzeri.)
-FAL
13. Yıllık izin süresi 18 ay çalışan bir gemiadamı için ne kadardır?
-1 ay
14. Bir gemici yağ sızıntısını gördüğünde ne yapar?
-Köprüüstüne veya II. müh'e haber verir.
15. Deniz kirliliği konvansiyonu hangisidir?
-Şıklarda en manıktlı gözüken OPRC vardı, onu yaptım.
16. Marpol EK II'nin konusu nedir?
-Gemiden atılan zehirli atıklar.
17. (Bu soru yeni, daha önce duymadım görmedim.) Aşağıdaki büyükşehir belediye başkanlıklarından hangisi mücavir alan içinde meydana gelen çevre kirlenmeleri hakkında ceza kesme yetkisine sahiptir?
-İzmir
-Trabzon
-Mersin
-Adana
-Samsun
İzmir yaptım ama hangisi doğru emin değilim.
Diğer üç soruyu hatırlamıyorum ama tanıdık sorulardı.