23.10.2012 Ortaköy Seyir Soruları

orcin54

Küpeşteci
Denizci
1-Büyük daire seyri problemlerinin çözümünde göksel seyir kısa yol cetvelleri kullanıldığında, göksel seyir bilinenleri ile bilinmeyenleri yerine
büyük daire seyri bilinenleri ile bilinmeyenleri kullanılır.Aşagıda verilen eşleşmelerden hangisi yanlıştır.
A) LHA yerine dlong
B) Dec. Yerine Lat².
C) Semt yerine kalkış rota açısı
D) Hesabi yükseklik yerine mesafe
E) Lat yerine Lat¹

2- A mevkiindeki geminin vardiya zabiti 5 Haziran 1999 günü Güneşin üst çevresinden yaptığı gözlem sonucu Sext.Alt. 67º 35’ olarak
saptamıştır. Güneşin Hesabi yüksekliğini ise HC 67º 35’ olarak hesaplamış ve intersepti saptamıştır. IC – 1’,2 kügy (göz yüksekliği)
16 metre olduğuna göre, vardiya zabitinin saptadığı intersept aşağıda ifade edilen değerlerden hangisidir?
A) İntersept 7.7 mil yakın
B) İntersept 24.1 mil yakın
C) İntersept 24.1 mil uzak 1999 NOTİK ALMANAK A2 SAHİFESİ EK OLARAK VERİLECEKTİR
D) İntersept 8.5 mil uzak
E) İntersept 24.5 mil uzak

3- Cayro hatası 2º W olan bir geminin hakiki 110º rotasına gitmek için cayro ile rotası ne olmalıdır?
A) 108º
B) 110º
C) 112º
D) 114º
E) Hepsi yanlış

4- 25 MAYIS 1999 günü SAINT JOHN, NEW BRUNSWICK Ana limanına girişte üzerinde 1 kulaç 3 fit su bulunan bir banktan 17 fit su
çeken geminiz ile 2 fit emniyet payı kullanarak 02:00’dan itibaren en erken hangi saatte geçebilirsiniz?
(Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir)
A) 02:30
B) 03:20
C) 04:14 EK CETVEL 32 ve 34 SORUNUN EKİ OLARAK VERİLECEKTİR
D) 03:14
E) 06:10
Bu sorunun tüm cevap şıkları (doğru hariçtir)farklı olarak verildi soru birebir aynıdır.

5- 18 HAZİRAN 1999 tarihinde Satürn gezegeninden alınan sex.alt.: 28˚40’, IC: +2’ ve göz yüksekliği 5,1 m. Olduğuna göre
düzeltilmiş yükseklik (Ho) nedir?
A) 28˚ 36’,2
B) 28˚ 32’,2
C) 28˚ 28’,2
D) 28˚ 39’,8
E) 28˚ 44’,0
Bu sorunun oldukça benzeri vardı.

6- sembolünün anlamı nedir?
A) Radar reflektörü
B) Tehlikeli saha
C) Pilot alma verme yeri
D) Gel-git akıntı işareti
E) Karantina yeri

7- Bir gemi seyir anında adanın düşey açısını sextant ile2˚54’ olarak ölçmüştür.Haritada aynı tepenin yüksekliği 300 m.dir.Geminin
adadan olan mesafesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) 4,2 mil
B) 2,3 mil
C) 3,2 mil
D) 2,9 mil
E) 3,9 mil

8- Eko elektrikli iskandil kullanarak derinlik tesbit ederken, dip yapısı sert ve dip derinse aşağıdakilerden hangisi doğru seçim olur?
A) P.R.F. çoğaltılmalı ve kazanç arttırılmalıdır.
B) P.R.F. azaltilmali ve kazanç azaltılmalıdır.
C) P.R.F. azaltılmalı ve kazançta arttırılmalıdır.
D) P.R.F. çoğaltılmalı ve kazanç azaltılmalıdır.
E) Dip yapısının kazaçla bir ilgisi yoktur.

9- 12 ARALIK 1999 günü Güneş’in üst kenarından alınan Sex.Alt.: 37˚28’, IC: +1’ ve göz yüksekliği 9m olduğuna göre Düzeltilmiş
Yükseklik (Ho) nedir?
A) 37˚ 06’,4
B) 37˚ 04’,4
C) 37˚ 06’,2 EK CETVEL 09 ve 10 SORUNUN EKİ OLARAK VERİLECEKTİR
D) 37˚ 41’
E) 37˚ 38’,7
Bu sorunun değerleri farklı verildi.

10- Düşey şeritler halinde boyanmış şamandıranın haritadaki sembolü altındaki “RW” gibi kısaltmalar hangi düzene göre yazılmıştır?
A) Sağdan sola doğru
B) Soldan sağa doğru
C) Açık renkten koyu renge doğru
D) Koyu renkten açık renge doğru xxx yanlış cevap verdim
E) Böyle bir sıralama yoktur

11- 5 Mart 1999 günü A gemisi vardiya zabiti Venüs gezegeninden yaptığı gözlem sonucu Sext.Alt. 28˚38’,0 olarak, Hesabi yüksekliği
ise HC 28˚32’,2 olarak hesaplayıp intersepti saptamıştır.Vardiya zabiti aşağıda ifade edilen değerlerden hangisini intersept olarak
saptamıştır? IC +0,9 ve KÜGY 16 mt.
A) İntersept 5.8 mil uzak
B) İntersept 5.6 mil yakın
C) İntersept 2 mil uzak
D) İntersept 4.3 mil uzak
E) İntersept 5.7 mil yakın˚

12- Yüksekliği 25 metre olan bir fener, göz yüksekliği 16 metre olan bir gözlemci tarafından kaç milden görülür?
A) 18.7 mil xxx salladım ama tuttu
B) 22,3 mil
C) 16,2 mil
D) 21.9 mil
E) 10,3 mil

13- Fenerler ve Sis İşaretleri Kitabında verilen fener kerterizleri ile ilgili, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A) Fenerlerin görünme kerterizleri nispi kerterizlerdir.
B) Fenerlerin görünme kerterizleri fenerin ışık şiddetine bağlıdır.
C) Fenerlerin kerterizleri denizden verilmiştir.
D) Fenerlerin kerterizleri nispi ve sektör olarak verilmiştir.
E) Fenerlerin kerterizleri fenerden verilir.

14- Aşağıdakilerden hangisi oto-pilotta NFU çalışmasında geri besleme düzeneğinin işlevini doğru tanımlar?
A) Sancak ve iskele dümen makineleri hareketleri arasındaki farkı kompütere gönderir.
B) Pusuladaki pruva değeri ile emredilen rota değeri arasındaki farkı kompütere bildirir.
C) Devre dışıdır ve hiçbir işlem yapmaz.
D) Dümenin otomatik olarak çalışmasını sağlar.
E) Dümenin el ile çalışmasını sağlar.

15-.Geminizin rotası 185˚, sürati 15 Kts.’dır. 14 00 zamanında radarda tespit ettiğiniz temasın kerterizi 150˚, mesafesi ise 21.000 Yardadır. 14 07 zamanında temasın kerterizi 140˚, mesafesi ise 18.000 Yardadır. Radarda izlediğiniz bu temasın rotası aşağıdakilerden hangisidir ?
a) 080˚
b) 040˚
c) 070˚
d) 120˚
e) 220˚

16-100 mil 120 rotasına gidilmiş varış koordinatları var kalkış enlemini sordu. Mevkimiz 40 derece south idi.

17-zt sorusu yerel saati boylam 150 east idik ve istanbuldaki şirketimizde zt kaçtır gibi bir soru idi ut çevirdikten sonra 2 saat ekledim. (ilginç tarafı istanbulu sorması)

18-svdr verileri ımo standartına göre kaç sn kaydetmelidir. Cevap 1sn

19-arpa radar sorusu klasik cpa 1 mile 5 dk tcpa ayarlı arpa ne zaman alarm verir sorusu

20.250° rotasına 15 knotla seyreden bir gemi zabiti rüzgarın nispi yönünü sancak 30° ve hızının da 40 mil/saat olarak tespit ediyor. Rüzgarın hakiki yön ve hızını ekteki plotlama levhasını kullanarak bulunuz.
a) 10° - 38 mil/saat
b) 41° - 48 mil/saat
c) 205° -22 mil/saat
d) 296° -28 mil/saat
e) 359° -28 mil/saat
Bu sorunu değerleri değiştirilmiş olarak verdi

65 alarak geçtim darısı başınıza herkeze başarılar dilerim. Umarım yardımcı olurum.

sn tamitamtam geçme notu bilgin yanlış uzakyol birinci zabitlik sınavlarında seyir ve vardiya stand.:65 - den ingilizcesi ve stabilite :70 ve den söz. :60 ile geçmelisin elimde mevzuatın tek ''tablo-4 yönetim düzeyindeki sınav konuları ve başarı esasları'' sayfasının fotokopisi var bunu ekol denizcilik kursundan aldım

sn tamitamtam geçme notu bilgin yanlış uzakyol birinci zabitlik sınavlarında seyir ve vardiya stand.:65 - den ingilizcesi ve stabilite :70 ve den söz. :60 ile geçmelisin elimde mevzuatın tek ''tablo-4 yönetim düzeyindeki sınav konuları ve başarı esasları'' sayfasının fotokopisi var bunu ekol denizcilik kursundan aldım

hocam tabloyu bı yere upload edıp lınkı bana yollar mısınız imgur a fılan da yüklesenız olur aslında yazsanız da olur hangı ders kac ıstıyor dıye aslında

1_d
2_e
3_c
4_c
5_b
6_
7_c
8_b
9_a
10_c
11_e
12_a