23.11.2011 GEMİCİLİK SORULARI

alibaba

Küpeşteci
Denizci
1.Aşağıdaki durumlardan hangisinde daha dar bir alanda dönülebilir?
a) Başa trimli ve sancağa meyilliyken sancağa dönülürse
b) Başa trimli ve iskeleye meyilliyken sancağa dönülürse
c) Kıça trimli ve sancağa meyilliyken sancağa dönülürse
d) Kıça trimli ve iskeleye meyilliyken sancağa dönülürse
e) Kıça trimli ve iskeleye meyilliyken iskeleye dönülürse
2.aşağıdaki bağlama yöntemlerin-den en uygunu hangisidir?
a) Tek halatla kısa bağlama.
b) Çift halatla kısa bağlama.
c) Üç halatla kısa bağlama.
d) Tek halatla uzun bağlama.
e) Çift halatla uzun bağlama.


3. Aşağıdaki fenerleri gösteren teknenin durumu nedir.
X Beyaz

X Beyaz
X Beyaz
X Beyaz
X Kırmızı
X Beyaz
X Kırmızı

X Yeşil X Kırmızı

A) Yedek çeken ve boyu 50m. den az olan, yedek boyu 200m. den az, manevrası kısıtlı bir teknenin pruvadan görünüşü
B) Yedek çeken ve boyu 50m. den büyük, yedek boyu 200m. den fazla manevrası kısıtlı bir teknenin pruvadan görünüşü
C) Yedek çeken ve boyu 50m. den az olan, yedek boyu 200m. den fazla manevrası kısıtlı bir teknenin pupadan görünüşü
D) Yedek çeken ve boyu 50m. den büyük, yedek boyu 200m. den az manevrası kısıtlı bir teknenin pruvadan görünüşü
E) Yedek çeken ve boyu 50m. den büyük, yedek boyu 200m. den fazla, kuvvetle yürütülen bir teknenin pruvadan görünüşü

4. Boyu 170 metre ve eni 27 metre olan kısmen batık bir tekne yedeklendiğinde bu teknede;

A) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 2 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
B) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir.
C) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir.
D) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerlerde en az 3 milden ve her yönden görünür birer beyaz fener gösterecektir.
E) Başta ya da başa yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener, baş kıç doğrultusunda 100 metreyi geçmemek üzere en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener kıçında ya da kıçına yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür bir beyaz fener gösterecektir. Bu fenerlere ilave olarak genişliğin en uç noktalarında ya da yakın bir yerde en az 3 milden ve her yönden görünür fenerler gösterecektir.


5. Aşağıdaki ifadelerden yanlış olanını seçiniz.
A) Boyu 20 m. den fazla yelkenli tekneler borda ve pupa fenerlerine ilaveten eğer isterler ise direk başında düşey doğrultuda her yönden görünür üste kırmızı altta yeşil fenerler çekebilirler.
B) Boyu 12 metre olan bir yelkenli tekne borda ve pupa feneri çekmek zorundadır. Bu tekne eğer isterse bu fenerleri direk başında bir fanus içinde bitişik olarak çekebilir.
C) Boyu 7 metreden az olan bir yelkenli tekne borda ve pupa fenerlerini göstermeyebilir. Ancak bu tekneler her zaman el altında ve kullanıma hazır bir el feneri bulundurmak zorundadırlar.
D) Yelkenli tekneler yelkenleri ile birlikte makinelerini kullandıkları taktirde, kuvvetle yürütülen bir tekne olarak kabul edileceklerdir. Bu tekneler geceleyin borda ve pupa fenerlerini göstermek zorundadırlar.
E) Yelkenli tekneler gündüz yelkenleri ile birlikte makinelerini de kullandıkları taktirde en iyi görülebilecek bir yere sivri ucu aşağıya doğru bir koni çekmek zorundadırlar.

6. Trol çekerek balıkçılık yapan boyu 50 metreden kısa bir tekne, seyir halinde ağlarını toplarken, gece durumunu hangi fenerlerle belirtir.
A) Borda fenerlerini, bunların gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte yeşil altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür üste beyaz onun altında kırmızı bir fener gösterir.

B) Borda fenerlerini, silyon fenerini, bunun gerisinde ufkun her yönünden görülür üstte yeşil onun altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde silyon fenerinden aşağıda ufkun her yönünden görünür üst üste iki beyaz fener gösterir.

C) Borda fenerlerini, bunlarında gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte yeşil altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür üst üste iki kırmızı fener gösterir.

D) Borda fenerlerini, silyon fenerini, bunun gerisinde ufkun her yönünden görülür üstte yeşil onun altında bir beyaz fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde silyon fenerinden aşağıda ufkun her yönünden görünür, üstte kırmızı onun altında beyaz bir fener gösterir.

E) Borda fenerlerini, bunların gerisinde ve üstünde ufkun her yönünden görülebilir üstte beyaz altta yeşil bir fener, kıç tarafta bir pupa feneri, borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür, üstte kırmızı onun altında beyaz bir fener gösterir.

7. Normal sabit adım sağ devirli tek pervaneli bir gemiyi çift demirle kıçtan kara bağlamak için (Akdeniz çiftlemesi) demirleme manevrasında önce hangi demir nereye funda edilir?
A) Rıhtımı iskele baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamamlandığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala iskele demir funda edilir.
B) Rıhtımı iskele baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamamlandığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala sancak demir funda edilir.
C) Rıhtımı sancak baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamamlandığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala iskele demir funda edilir.
D) Rıhtımı sancak baş omuzlukta görecek şekilde yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa, manevra tamamlandığında oluşacak geminin rıhtıma dik pruva hattına yarım gemi boyu kala sancak demir funda edilir.
E) Rıhtıma kıçtan yaklaşılır. Rıhtımdan iki gemi boyu açığa her iki demir birlikte funda edilir.

8. Güverte saçında dolgu kaynağı ile doldurulamayacak büyüklükte olan bir delik aşağıdaki yöntemlerden hangisiyle onarılır?
A) Bindirme
B) Paso
C) Dablin
D) Armuz
E) Geçme yama

9.Gemi bölmelerini havalandırmak ve ışıklandırmak için gemi bordası ve kamaralarında açılmış yuvarlak deliklere ne ad verilir?
Kaporta
Döşek
Lumboz
Mezarna

10. Römorkörün bağlandığı noktadan değişik açılarda çekmesi isteniyorsa aşağıdaki bağlama yöntemlerinden en uygunu hangisidir?
A) Tek halatla kısa bağlama.
B) Çift halatla kısa bağlama.
C) Üç halatla kısa bağlama.
D) Tek halatla uzun bağlama.
E) Çift halatla uzun bağlama.

11. Sert havalarda yelken alanını azaltmak için yapılan işlemede hangi bağ kullanılır?
Piyan bağı
Camadana bağı
Kazık bağı
Sancak bağı
İzborço bağı

12.Römorkörün bağlandığı noktadan değişik açılarda çekmesi isteniyorsa aşağıdaki bağlama yöntemlerinden en uygunu hangisidir?
Tek halatla bağlama
Çift halatla kısa bağlama
Üç halatla kısa bağlama
Tek halatla uzun bağlama
Çift halatla uzun bağlama

13.Demirin dipten kurtulması ve geminin deniz dibi ile ilişkisinin kesilmesini rapor etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
Vira
Apiko
Salpa
Alesta
Haybocı

14.Gemilerin hareketli donanımlarında kullanılan ağır cisimleri ve yükleri az güçle hareket ettirmek için metal veya ağaç malzemelerden yapılan döner parçalara ne ad verilir ?
Kabasorta
Usturmaça
Anele
Makara
Mapa

15.Kasası kesilen bir halatın acilen bir kasa yapmak gerekirse hangi bağdan yararlanılır?
c) İzbarço bağı.


16. 5 direkli teknenin mizana direğinden sonrasındaki 3cü diregine ne denir.
Şıkları hatırlamıyorum.

17.Boyu 300 mt ve eni 13 mt olan bir geminin kıç silyon fenerinin yatay mevki, geminin baş tarafından ne kadar geride ve yükseklikte olmalıdır?
b) 175 mt-16,5 mt

18.Gece demir feneri veya fenerlerine ilaveten düşey bir doğru üzerinde ufkun her yönünden görünür üst üste iki kırmızı fenerden başka bir işaret göstermeyen gemi hangi durumu veya yaptığı işi belirtmektedir
a-Demirli ve trol ağları engele takılmış bir tekne olduğunu belirtir.
b-Demirli ve sualtı işi yada, tarama yapan bir tekne olduğunu belirtir.
c-Demirli ve ağ balıkçılığı yapan bir tekne olduğunu belirtir
d-Demirli ve draftı nedeniyle manevrası kısıtlı bir tekne olduğunu belirtir
e-Karaya oturmuş bir tekne olduğunu belirtir.

İki kırmızı ışık üst üste olan tekne ne yapmaktadır (soru uzundu fakat hatırlamıyorum)

Diğerleride denizde çatışmayı önleme tüzüğünden çıktı



Soruların çoğu vardıya zabit soruları
 
bugun gırdıgım hatta 1 saat oncekı canakkale goss gemıcılık soruları ..
1, çördek yakası
2,yedeklemede hangı halat tıpı kullanılır ? tel halat dedım ..
3, gece ıkı kırmızı yakan bır teknenın durumu
4,denız demırının denızden koptugu andan sonrakı verılen komut? salpa
5,karaya otrumus gemının verecegı fener?6,demırlerken denız dip yapısı nasıl olmalıdır ?balçık

55 ile kaldıgım arkadaslar herkese bol şans ...
 
slm aişe servisi nerde olur ve deniz suyunu tatlı su yapan aletin adı takıldım bilen varmı ki

iaşe, barınma ile ilgili olarak bütün ihtiyaçların karşılanması oluyor. uzakyolda gemide yaşam söz konusu olduğu için zorunlu oluyor. muhasebede de bu konu ile ilgili kalemler yeme içme giyim yatak yorgan ayakkabı tulum masrafları vs diye uzayıp gidiyor.
 
Geri
Üst