24.09 İstanbul GASM I. Zabit Vardiya Soruları

schwarz

Küpeşteci
Denizci
merhaba vardiya soruları genelde eski sorulardı. hem kitaptan hem de forumdan. ama birkaç tane hiç görmediğim soru vardı. 80 ile geçtim. tanımlar ve şıklar yaklaşık olabilir.

1. Gemi adamlarının haftalık en az dinlenme süresi?

-70 saat.

2. En tepede beyaz bir fener bunların yanında üstte kırmızı, ortada beyaz bir fener en altta da kırmızı fener ve ek olarak bunların gerisinde sancak tarafından üst üste iki adet kırmızı feneri olan geminin tanımı?

-Boyu 50 m'den uzun sualtı çalışması yapan ve sancak tarafı geçişe müsait olmayan tekne (dedim. diğer şıklar hep boyu 50 m'den uzun veya boyu 50 m'den kısa diye başlıyordu. ek bir silyon olması tuhaf geldi ama doğru cevaptan emin değilim.

3. DÇÖT sayfa 46 kural 27d altındaki gece görüşe ait resim var ve bu teknenin ne yaptığı soruluyor?

-Sualtı çalışması, üzerinde yol bulunan ve sancak tarafı geçişe müsait olmayan tekne. (şıklarda boyu 50m'den uzun veya kısa diye bir ayrım yok. bu durumda yukarıdaki soru ile çelişmesi dikkatimi çekti.)

4. DÇÖT kural 1e'ye dayanarak hangi özelliklerdeki kusurları barındıran gemilerin derhal eksikliği düzeltmesi istenir? (diye tuhaf bir soru.) I. Fenerlerin Sayıları II. Fenerlerin Yeri III. Kapasitesi IV. Görünüş Mesafesi (tanımlardan emin değilim.)

-I, II, III, IV yaptım ama emin değilim.

5. Hangisinde çatışma unsuru en fazladır veya vardır?

-Kerteriz sabit, mesafe azalıyorsa.

6. 200 m'den uzun geminin düdüğünün duyulma mesafesi?

-2 mil.

7. Hangisi kuvvetle yürütülen teknedir?

-Bağımsız takma motoru olan (motor çalışmasa da olur) (böyle tuhaf bir şık.)
-İtici gücü kullanan (ben bunu yaptım)
-akıntıya karşı giden
-akıntıdan hızlı giden

8. Hangisi trafik ayrım düzenine girebilir?

-kuvvetle yürütülen tekne (bunu seçtim)
-balıkçı
-yelkenli
-manevrası kısıtlı
-boyu 20m'den az

9. Hangisi silyon feneri göstermez?

-kumanda altında bulunmayan

10. Hangisi çift silyon çeker?

-boyu 50 m'den kısa ve yedek boyu 20m olan.

11. Yedeklenen gemiler hangi fenerlerini çekerler?

-pupa ve borda fenerleri

12. Cevabı 1-1-10 olan çakarla ile ilgili soru.

13. Hangisi çapraz ve aykırı bir durumda kalan iki gemi için doğru bir davranıştır?

-Yol verilmesi gereken teknenin rotasını iskeleye doğru değiştirmesi. (emin değilim.)

14. sadece iki ucu bitişik koni ve üstte yeşil altta beyaz feneri olan bir teknenin resmi var. durumu nedir?

-ağ atan trolcü
-ağ toplayan trolcü
-demirli trolcü
-üzerinde yol olmayan seyirdeki trolcü (bunu seçtim)

15. Kaç metreden küçük gemiler demirli ve oturmuş gemilerin göstermesi gereken şekilleri ve fenerleri göstemezler?

-12

16. Köprüüstündeki vardiya zabitinin görevleri nelerdir?

-vardiya tutma, seyir vardiyası, gmdss radyo vardiyası

17. Emniyetli seyir vardiyasının değerlendirilmesinin ölçütü aşağıdakilerden hangisi olamaz?

-Güverte çalışma performansı yakından takip edilmelidir.

18. Emniyetli demir vardiyası için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

-Ambar sintineleri sık sık iskandil edilmelidir.

19. Rüzgarı aynı bordalardan kullanarak seyreden yelkenlilerden hangisi yol verir?

- Rüzgar üstüneki

20. Gözcülük düzeni ne zaman uygulanmaz?

-Sabah-akşam arası (emin değilim.)

merhaba vardiya soruları genelde eski sorulardı. hem kitaptan hem de forumdan. ama birkaç tane hiç görmediğim soru vardı. 80 ile geçtim. tanımlar ve şıklar yaklaşık olabilir.

1. Gemi adamlarının haftalık en az dinlenme süresi?

-70 saat.

2. En tepede beyaz bir fener bunların yanında üstte kırmızı, ortada beyaz bir fener en altta da kırmızı fener ve ek olarak bunların gerisinde sancak tarafından üst üste iki adet kırmızı feneri olan geminin tanımı?

-Boyu 50 m'den uzun sualtı çalışması yapan ve sancak tarafı geçişe müsait olmayan tekne (dedim. diğer şıklar hep boyu 50 m'den uzun veya boyu 50 m'den kısa diye başlıyordu. ek bir silyon olması tuhaf geldi ama doğru cevaptan emin değilim.

3. DÇÖT sayfa 46 kural 27d altındaki gece görüşe ait resim var ve bu teknenin ne yaptığı soruluyor?

-Sualtı çalışması, üzerinde yol bulunan ve sancak tarafı geçişe müsait olmayan tekne. (şıklarda boyu 50m'den uzun veya kısa diye bir ayrım yok. bu durumda yukarıdaki soru ile çelişmesi dikkatimi çekti.)

4. DÇÖT kural 1e'ye dayanarak hangi özelliklerdeki kusurları barındıran gemilerin derhal eksikliği düzeltmesi istenir? (diye tuhaf bir soru.) I. Fenerlerin Sayıları II. Fenerlerin Yeri III. Kapasitesi IV. Görünüş Mesafesi (tanımlardan emin değilim.)

-I, II, III, IV yaptım ama emin değilim.

5. Hangisinde çatışma unsuru en fazladır veya vardır?

-Kerteriz sabit, mesafe azalıyorsa.

6. 200 m'den uzun geminin düdüğünün duyulma mesafesi?

-2 mil.

7. Hangisi kuvvetle yürütülen teknedir?

-Bağımsız takma motoru olan (motor çalışmasa da olur) (böyle tuhaf bir şık.)
-İtici gücü kullanan (ben bunu yaptım)
-akıntıya karşı giden
-akıntıdan hızlı giden

8. Hangisi trafik ayrım düzenine girebilir?

-kuvvetle yürütülen tekne (bunu seçtim)
-balıkçı
-yelkenli
-manevrası kısıtlı
-boyu 20m'den az

9. Hangisi silyon feneri göstermez?

-kumanda altında bulunmayan

10. Hangisi çift silyon çeker?

-boyu 50 m'den kısa ve yedek boyu 20m olan.

11. Yedeklenen gemiler hangi fenerlerini çekerler?

-pupa ve borda fenerleri

12. Cevabı 1-1-10 olan çakarla ile ilgili soru.

13. Hangisi çapraz ve aykırı bir durumda kalan iki gemi için doğru bir davranıştır?

-Yol verilmesi gereken teknenin rotasını iskeleye doğru değiştirmesi. (emin değilim.)

14. sadece iki ucu bitişik koni ve üstte yeşil altta beyaz feneri olan bir teknenin resmi var. durumu nedir?

-ağ atan trolcü
-ağ toplayan trolcü
-demirli trolcü
-üzerinde yol olmayan seyirdeki trolcü (bunu seçtim)

15. Kaç metreden küçük gemiler demirli ve oturmuş gemilerin göstermesi gereken şekilleri ve fenerleri göstemezler?

-12

16. Köprüüstündeki vardiya zabitinin görevleri nelerdir?

-vardiya tutma, seyir vardiyası, gmdss radyo vardiyası

17. Emniyetli seyir vardiyasının değerlendirilmesinin ölçütü aşağıdakilerden hangisi olamaz?

-Güverte çalışma performansı yakından takip edilmelidir.

18. Emniyetli demir vardiyası için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

-Ambar sintineleri sık sık iskandil edilmelidir.

19. Rüzgarı aynı bordalardan kullanarak seyreden yelkenlilerden hangisi yol verir?

- Rüzgar üstüneki

20. Gözcülük düzeni ne zaman uygulanmaz?

-Sabah-akşam arası (emin değilim.)
7.soru akıntıdan hızlı olan olacak.13.soru senin dediğin yapılmaması gerekendir.cevap bence o değil. son olarak elinizde güncel vardiya soruları var mıdır kitap haricinde derlenip toplanmış olarak?

vardiya konusunda not yok elimde. ben çalışırken hep soru bazında çalışmıştım. toplamda 5 sınava girdim ve vardiya dersi soru kıstası en dar olan dersti çünkü soruların hemen hemen hepsi colreg'den çıkıyor. yeni soru ekleme şansları az. bunun için ilk kuraldaki a/b/c/d/e/f paragrafları ile alakalı yeni sorular geliyor genelde.

kitaptaki çıkmış sorulara ve forumdaki bir kaç tane yeni soruya aşina olursanız rahatlıkla geçersiniz.

vardiya konusunda not yok elimde. ben çalışırken hep soru bazında çalışmıştım. toplamda 5 sınava girdim ve vardiya dersi soru kıstası en dar olan dersti çünkü soruların hemen hemen hepsi colreg'den çıkıyor. yeni soru ekleme şansları az. bunun için ilk kuraldaki a/b/c/d/e/f paragrafları ile alakalı yeni sorular geliyor genelde.

kitaptaki çıkmış sorulara ve forumdaki bir kaç tane yeni soruya aşina olursanız rahatlıkla geçersiniz.

ilk sınavda kitap ve foruma bakıp girmiştim.60 ile kaldım. 2.kez bu dersten kalmak istemiyorum açıkçası. en garantisi colgregin abuk sabuk kurallarını ezberlemek sanırım.

Geri