27.10.2014 Vardiya Standartları Sınavı

alperrrrrrr

Denizci
Denizci
bugun girmiş olduğum sınavda farklı olarak nitelendirdiğim sorular 5-6 tane idi.
1-su üstünde yol alan ve yakıt transferi yapan geminin durumu.
şıklarda kumanda altında olmayan ve manevrası kısıtlı seçenekleri vardı. 2si arasında kaldım emin değilim. başka şıkta doğru olabilir.
2- 90 rotasına giderken iskele borda feneri görüyorsunuz.karşı geminin rotası ne olabilir. 245 yaptım emin değilim. sanırım forumda vardı bu soru.
3-kısıtlı görüşte boyu 30metre olan romorkör yedek çekmiyo ve üzerinde yol var fakat duruyor gibi bi soruydu. nasıl bir düdük işareti verir diyoru. 2uzun dedim. emin değilim.
4-limanda korsan için alınan tebdirlerin içerisinde olmaz diye sormuşlar. şıklar aşırı saçmaydı.rutin olaran dolaşmalar rutin olmayan dolaşmalar pilot çarmıhı almak vhf ile güverte vardiyacısıyla konuşmak giriş çıkışı tek bi yerden yapmak idi seçenekler. açıkçası doğru cevabı bilmiyorum.
5-squat sorusu geldi bana. bu sorunun ne işi var bu sınavla!!!. 14 knotla gidiyoruz 0.8 narinlik katsayısı var squatı nedir demişler 1.56 yaptım ama tamamen sallamasyon. eğer tek soruyla kalsaydım buna itiraz edecektim. çünkü geçen hafta seyirden tek soruyla kaldım ve hukuk sorusu vardı. 2sınavdada bu aykırı sorular 12.sorular idi. 12.soru sanırım bilgisayarın hata yapmış olduğu bi sistem var çözemedim.
geri kalanlar kitap ve forumdaki paylaşılan sınavdı. colrege iyi çalışmıştım.aklıma yeni soru gelirse yazacağım. 2.ci girişimdi sınava. 90 alarak geçtim. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
 
ayrıca günde ortalama 100 kişi sınava giriyor fakat soru paylaşımı yapan 10 kişiyi bulmuyor. cidden yazık ve kötü bir durum. madem soru paylaşmayacaksın o zaman ne diye foruma ve facebookdaki gruba üye oluyorsun. forumlardan yeni paylaşılan soruları çekerken iyi ama paylaşmak yok.yeni soru paylaşımı yapmayan denizcileri kınıyorum.
 
UKC (Under Keel Clearance) Hesaplaması
GENEL
UKC, yani Under Keel Clearance, denizcilik lugatımıza direkt İngilizce adıyla girmiş olan bu terimin tam anlamı teknenizin en dipteki noktası ile deniz tabanı arasında kalan mesafedir.

Squat effect hesaplanması

Squat Effect, sığ sularda tekne ile deniz tabanı arasındaki hidrodinamik etkiler yüzünden teknenin draftının artmasıdır.Squat effect ayrıca teknenin hızına da bağlıdır. Hız düştükçe squat effect azalır, hız arttıkça squat effect artar.

Squat Effect, aşağıdaki formül ile hesaplanır:
1- Açık kanal ve sularda: Cb x V² / 100
2- Dar kanallarda ve limanlarda: 2 x Cb x V² / 100

Buradaki Cb, mevcut draft değerindeki blok katsayısı (block coefficienct) , V ise üzerinde yol bulunan teknenin yaptığı hızdır.

Blok katsayısı da aşağıdaki yöntemle hesaplanır:

Cb= mevcut draft değerinize denk gelen deplasman (m3) / (LBd)
Buradaki mevcut draft değerinize denk gelen deplasman, büyük tonajlı teknelerde bu bilgi daha teknenin inşa anında kullanılan çizimleri üzerinde bulunabilir. Küçük tonajlı teknelerde ise bu bilgiye ulaşmak mümkün olmayabilir. Bu durumda teknenizin tescil sertifikası üzerinde ya da tonaj sertifikanız üzerinde bulunan Gross Ton değerinin 0.0283168 ile çarpılmasıyla teknenizin metreküp cinsinden hacmini bulabilirsiniz.

L değeri, teknenizin kaimeler arası boyudur. Yine büyük tonajlı yatlarda çizimler üzerinden LBP kısaltması olarak da adlandırılır. L değeri, teknenizin tam boyu değildir. Küçük teknelerde hesaba ciddi farklılık yaratmayacağı için direkt teknenizin tam boyu veya tescil sertifikanızda yazan tescil boyu değeri kullanılabilir. Birimi metredir.

B değeri teknenin eninin metre cinsinden değeridir.

d değeri teknenizin yaz hattındaki draft sınır değeridir. Büyük teknelerin inşa çizimlerinden temin edilebilir. Küçük teknelerde ise mevcut draftınızı yazmanız yeterlidir.

Squat Effect hesaplaması için bir örnek yapalım.

LBP: 30.47m, B: 7.18m, d: 1.36m, GRT: 175 olan bir tekne için squat effect hesaplayalım.

Öncelikle Cb bulalım.

Cb=(175x0.0283168)/(30.47x7.18x1.36) = 0.016655

Bunu da squat effect formulüne koyalım ve birkaç hız aralığına göre açık sularda squat effect hesaplayalım.

Hız
Formül
Squat Effect değeri
30 knots
0.016655 x 30 x 30 / 100 =
0.15m
20 knots
0.016655 x 20 x 20 / 100 =
0.06m
10 knots
0.016655 x 10 x 10 / 100 =
0.02m
5 knots
0.016655 x 5 x 5 / 100 =
0 m

Görüldüğü üzere hız yüksekken squat effect artmakta, hız düştükçe squat effect düşmektedir. Squat effect ayrıca teknenin boyutları büyüdükçe doğru orantılı olarak blok katsayısı artacağından yükselmekte, teknenin tonajı küçüldükçe de düşmektedir. 30 metreden az teknelerde squat effect önemsenmeyebilir.
 
bulmuş oldugunuz cevap dogrudur. 14*14*0,8=1,56 vermektedir Fakat bu benim görüşüm tam olarak konuya hakim olan arkadaş varsa yardımcı olurlarsa
 
Geri
Üst