28.08.2012 Ana Makine Soruları

cool371980

Küpeşteci
Denizci
[FONT=&quot]ARKADAŞLAR AKLIMDA KALDIĞI KADARIYLA SORULARI VE VERDİĞİM CEVAPLARI YAZIYORUM. SINAVLARA KOCAELİNDE GİRİYORUM VE BİRAZ SIKI OLDUĞUNDAN NOT ALAMIYORUZ...
[/FONT]
[FONT=&quot]Neyse benim son bir dersim kaldı, Gemi inşaa. Giren arkadaşlardan yardım bekliyorum.

1- Bir gemi dizel makinesinin ölçülmüş efektif gücü 4500 kW ve özgül efektif yakıt tüketimi 0,140 kg yakıt / kW.saat olduğuna göre, bu makinede saatte tüketilen yakıt miktarı ne olur?[/FONT]
[FONT=&quot] Dh= Peff x De [/FONT][FONT=&quot]formülü ile[/FONT]
[FONT=&quot]A) 570 kg / saat [/FONT]
[FONT=&quot]B) 680 kg / saat [/FONT]
[FONT=&quot]C) -530 kg / saat[/FONT]
[FONT=&quot]D) 630 kg / saat[/FONT]
[FONT=&quot]E) 480 kg / saat[/FONT]
[FONT=&quot]
2- HANGİSİ ÇİFT AKIMLI TÜRBİNDİR? yeni soru
A) Hero
B) Persons
C) De LAVAL
D) Körtis
E) Rato

3-Dizel makinelerinde silindir duvarındaki yağ filminin kalınlığı, aşağıda belirtilen sayısal değerlerden hangisidir? [/FONT]
[FONT=&quot]A) 0,03500 mm[/FONT]
[FONT=&quot]B) 0,00254 mm[/FONT]
[FONT=&quot]C) 0,35000 mm[/FONT]
[FONT=&quot]D) 0,45000 mm[/FONT]
[FONT=&quot]E) 0,53500 mm[/FONT]
[FONT=&quot]
4- PİSTON HIZI SORUSU?
Cm = L x n/30 formülü ile

5-Makine verimi %35 , mekanik verimi % 85 ve yanma alt sınırı 40000 kcal/kg olan makinenin yakıt sarfiyatı nedir? yeni soru
[/FONT]
[FONT=&quot]A) 237 kw
B) 247 işaretlediğim ama yanlış nasıl çözülür bu soru
C) 257
D) 267
E) 277[/FONT]
[FONT=&quot]
6-
[/FONT][FONT=&quot]Doğru akımlı dizel motorlarında süpürme portları egzoz valflarına göre ne zaman açılır? [/FONT]
[FONT=&quot]A) Egzoz valflarından önce[/FONT]
[FONT=&quot]B) Egzoz valflarıyla aynı anda[/FONT]
[FONT=&quot]C) Egzoz valflarından sonra[/FONT]
[FONT=&quot]D) Önce açılır ve önce kapanır[/FONT]
[FONT=&quot]E) Önce açılır ve sonra kapanır[/FONT]
[FONT=&quot]
7- Normal olarak çalışmakta olan bir dizel makinesinde, ani olarak devir sayısının düşmesi ile birlikte siyah renkli bir egzoz görülmüştür. Yakıt rakı maksimum ve devir sayısı elan normal devir sayısının altında seyretmektedir. Olası neden aşağıdakilerden hangisidir ?[/FONT]
[FONT=&quot]A) Kaçıran valflar[/FONT]
[FONT=&quot]B) Makine aşırı yükte çalışmaktadır[/FONT]
[FONT=&quot]C) Takoz olmuş veya yuvasında tutmuş piston segmanları[/FONT]
[FONT=&quot]D) Alçak püskürtme basıncı[/FONT]
[FONT=&quot]E) CveD[/FONT]
[FONT=&quot]
8-
[/FONT][FONT=&quot]Dizel makinelerinde ince yakıtların kartere inmesi hangi olaya neden olur ? [/FONT]
[FONT=&quot]A) Yağlama yağını inceltir ve viskozitesini azaltır[/FONT]
[FONT=&quot]B) Yağlama yağında sülfürik asit oluşturur[/FONT]
[FONT=&quot]C) Yağlama yağında sülfürüz asit oluşturur[/FONT]
[FONT=&quot]D) Yataklarda karıncalanmaya ve arızalara neden olur[/FONT]
[FONT=&quot]E) Hiçbir şeye neden olmaz[/FONT]
[FONT=&quot]
9- Bazı dizel makinelerine donatılan aşırı hız tripleri otomatik olarak ne ile hareket eder. [/FONT]
[FONT=&quot]A) Yay kuvveti[/FONT]
[FONT=&quot]B) Hidrolik basıncı[/FONT]
[FONT=&quot]C) Servomotor[/FONT]
[FONT=&quot]D) Merkezkaç kuvvet[/FONT]
[FONT=&quot]E) Mekanik bağlantı[/FONT]

10- Motorlarda birleşik enjektörlerin faydası aşağıdakilerden hangisidir?
[FONT=&quot]A) Yüksek basınçlı borularda ekonomi sağlamak
[/FONT][FONT=&quot]B) Yakıtın akışını kolaylaştırmak[/FONT]
[FONT=&quot]C) Yakıt püskürtme gecikmesini karşılamak [/FONT]
[FONT=&quot]D) Basınç dalgalanmasını önlemek.[/FONT]
[FONT=&quot]E) Motor parçalarını azaltmak[/FONT]

[FONT=&quot] 11- Normal yük altında çalışmakta olan dizel makinelerinde kısıtlı egzoz manifoldu, aşağıda verilenlerden hangisine neden olur ? [/FONT]
[FONT=&quot]A) Alçak yanma basıncı ve alçak egzoz sıcaklığı[/FONT]
[FONT=&quot]B) Alçak yanma basıncı ve yüksek egzoz sıcaklığı[/FONT]
[FONT=&quot]C) Yüksek yanma basıncı ve alçak egzoz sıcaklığı[/FONT]
[FONT=&quot]D) Yüksek yanma basıncı ve yüksek egzoz sıcaklığı[/FONT]
[FONT=&quot]E) Normal yanma basıncı ve alçak egzoz sıcaklığı[/FONT]
[FONT=&quot]
12- Dizel makinelerinde kullanılan Diesel yakıtının kendiliğinden tutuşma sıcaklığı en az ne kadardır? [/FONT]
[FONT=&quot]A) 500[/FONT]
[FONT=&quot]B) 365[/FONT]

[FONT=&quot]C) 135[/FONT]
[FONT=&quot]D) 300[/FONT]
[FONT=&quot]E) 425[/FONT]
[FONT=&quot]
13- KAZAN YÜZEYİNDE BİRİKEN YAĞI ATMAK İÇİN KULLANILAN VALF[/FONT]
[FONT=&quot]A) Gardiyan valf[/FONT]
[FONT=&quot]B) Disçarç valf[/FONT]
[FONT=&quot]C) Blöf valf[/FONT]
[FONT=&quot]D) Brayn valf[/FONT]
[FONT=&quot]E) Sentinel valf[/FONT]
[FONT=&quot]
14- KARTER KAPAKLARI ÜZERİNE KONULAN VALFİN ADININ SORULDUĞU BİR SORU? yeni soru [/FONT]
[FONT=&quot]A) Rilif valf Ben bunu işaretledim ama escape valfte olabilir.[/FONT]
[FONT=&quot]B) Escape valf[/FONT]
[FONT=&quot]C) Sentinel valf[/FONT]
[FONT=&quot]D) Çek valf[/FONT]
[FONT=&quot]E) Safety valf[/FONT]

[FONT=&quot]15-[/FONT][FONT=&quot] DÖRT VE İKİ ZAMANLI MOTORLARDA EGZOST GAZLARININ T/C DEN ÇIKIŞ SICAKLIKLARI NEDİR? yeni soru[/FONT]
[FONT=&quot]A) 400/320 [/FONT][FONT=&quot]Ben bunu işaretledim ama yanlış heralde.[/FONT]
[FONT=&quot]B) 450/600[/FONT]
[FONT=&quot]C) 200/250[/FONT]

[FONT=&quot]16-[/FONT][FONT=&quot] Ana makina seyre hazırlanırken makine sıcaklığı kaç derece olmalıdır? [/FONT][FONT=&quot]yeni soru[/FONT]
[FONT=&quot]A) 30 derece[/FONT]
[FONT=&quot]B) 40 derece[/FONT]
[FONT=&quot]C) 50 derece----------------- Bana Göre Çünkü Genelde bu sıcaklığın altına inmesine izin verilmez
[/FONT][FONT=&quot]D) 60 derece[/FONT]
[FONT=&quot]E) 70 derece[/FONT]

[FONT=&quot]17- [/FONT][FONT=&quot]Nozulların görevi................................ ? [/FONT]
[FONT=&quot]A) [/FONT][FONT=&quot]Yüksek hızı yüksek basınca çevirmektir[/FONT]
[FONT=&quot]B) [/FONT][FONT=&quot]Yüksek basıncı alçak basınca çevirmektir[/FONT]
[FONT=&quot]C) [/FONT][FONT=&quot]Alçak basıncı yüksek basınca çevirmektir[/FONT]
[FONT=&quot]D) Basıncı düşürüp hızı artırmaktır[/FONT]
[FONT=&quot]E) [/FONT][FONT=&quot]Yüksek hızı alçak hıza çevirmektir[/FONT]

[FONT=&quot]18- [/FONT][FONT=&quot]Eğer kazan ocağında çok parlak, beyaza yakın bir alev ve ocak duvarlarının tuğlaları arasındaki çizgiler net olarak görülüyorsa, ocakta nasıl bir yanma oluşmaktadır?[/FONT]
[FONT=&quot]A) Aşırı yanma[/FONT]
[FONT=&quot]B) Tam yanma [/FONT]
[FONT=&quot]C) Yeterli hava ile yanma [/FONT]
[FONT=&quot]D) Eksik yanma [/FONT]
[FONT=&quot]E) Zayıf yanma[/FONT]

[FONT=&quot]19- [/FONT][FONT=&quot]Yeni, dört stroklu makinelerde deflekşının müsaade edilir maksimum değeri nedir ?[/FONT]
[FONT=&quot]A) 0,08 mm[/FONT]
[FONT=&quot]B) 0,07 mm[/FONT]
[FONT=&quot]C) 0,06 mm[/FONT]
[FONT=&quot]D) 0,05 mm[/FONT]
[FONT=&quot]E) 0,04 mm[/FONT]

[FONT=&quot]20-[/FONT][FONT=&quot] Silindir laynerlerinde kullanılan O-ringlerin görevleri nelerdir? [/FONT]
[FONT=&quot]A) Layner ile makine bloku arasında sızdırmazlık sağlamak[/FONT]
[FONT=&quot]B) Laynerin küçük miktarda laynsızlığına müsaade etmek[/FONT]
[FONT=&quot]C) Yağlama yağının karterden kaçmasını önlemek[/FONT]
[FONT=&quot]D) Karterin havalandırılmasını sağlamak[/FONT]
[FONT=&quot]E) Layner ile silindir bloku arasında düzgün bir sıcaklık sağlamak[/FONT]

Emeğine sağlık, Bazı arkadaşların yaptığı gibi bakıp geçmeyeyim.
Ayrıca;
14-e şıkkı bence Safety valf çünkü aynı kazanlardaki kazanı basınçtan koruyan safety valf gibi düşünmek lazım, nihayetinde krank case' inde anormal basınçlara karşı korunması gerekir.

19-c şıkkı diye biliyorum.

slmlr.

Emeğine sağlık, Bazı arkadaşların yaptığı gibi bakıp geçmeyeyim.
Ayrıca;
14-e şıkkı bence Safety valf çünkü aynı kazanlardaki kazanı basınçtan koruyan safety valf gibi düşünmek lazım, nihayetinde krank case' inde anormal basınçlara karşı korunması gerekir.

19-c şıkkı diye biliyorum.

slmlr.
Teşekkür ederim . dediğim gibi 14.cü soruda emin değilim. rilif valve işaretledim ama yanlış. Bu soru çıkarsa rilif valfi işaretlemeyin.
19.sorunun cevabı ise kesinlikle doğru. Yeni makinada 0,04mm, es ki makinada ise müsade edilebilir değer 0,06mm dir.

kardeşim evet yaa okadar kafam karışıkki soru okuyup çözmekten unuttum sen paylasmıstın tabi yaa.. ben gemi inşadan ilk girişte geçtimyaptığım şey kenan taşcıoğlunun kitabıyla bu sitedeki sorulara çalışmak oldu bir arkadaş 100 kusur tane soru hazırlamış sagolsun içinde yenisorularda var onlara çalışmasam kalırdım 5 tane falan o yeni sorulardan geldi. bana göre bu iki kaynağa çalışırsan geçersin fazla kasmıyorlar.. 2. sorunun cevabında hero olduğuna eminmisin kardeşim.. teşekkürler

merhaba paylaşımlar ıcın tesekkurler.bu sorular uzakyol vardıya muhendıslıgı soruları mı? Yoksa 2. Lık sorularımı.ona göre çalışsam kaynagınıza daha ıyı olucak sanırım.

Arkadaşlar dün ana makine sınavini verdim. Genel olarak yapılabilir sorulardı. Benim karşılaştığım yeni sorular;
1-Ticaret gemilerinde kullanılan tornistan türbin güçleri, ileri türbinlerine göre nekadardır?
A) %100 B)%80 C)%40 D)% 70 E)%80
2- Bazı alev borulu kazanlarda cehennemlik tavanında bulunan ve işletmecileri uyarmak üzere kullanılan araç aşağıdakilerden hangisidir?
A)Emniyet valfi B)Rilif valf C)Sigorta tapası D)Duman sandığıE)Ağırlıklı safety valf
3- Gücü 6900 bhp, kullanılan yakıtın ısıl değeri 104 kcal/kg ve fren ısıl verimi %44 olan bir geminin saatteki yakıt sarfyatı?
A) 1008,8kg/h B) 1004,8 C) 1002,8 D) 1000,8 E) 1010,8

Benim bildiğim yöntemle bu sorunun cevabı şıklarda yok ben de 104 kcal yerin 10^4 kcal aldım veişlemlerimi ona göre yaptım yaptığım çözümde 1006 lı birşeyler çıktı o da şıklarda yok en yakın cevabı işaretliyim dedim. A şıkkını işaretledim. Fakat , büyük ihtimalle bu soruyu yanlış yaptım. Çözebilen olursa ve şıklara uygun bir cevap çıkarsa beni bilgilendirir misiniz?

Herkese başarılar kolay gelsin....

2. sorunun cevabı reaksiyon türbinidir ki o da parsons dur. 15. soru ise a şıkkıdır. Yine de araştırmakta fayda var. 14. sorunun cevabı ise relief valf veya basınç giderme valfleridir.

Geri