29.03.2012 GOSS Seyir Çıkmış Sorular

yedideniz

Küpeşteci
Denizci
Merhaba arkadaşlar, Dün geçmiş olduğum seyir sınavı ile ilgili aklımda kalan soru-cevap ve yorumları paylaşıyorum,

Öncelikle çıkmış eski sorulara kesinlikle bakın,hala soruların çoğu bunlardan geliyor,hesap kitap sorularına dikkat ediniz,artık 2010 tarihli soruları da katmışlar,bana bir tane çıktı,bereket kolay hesap soruları geldi, yani eski sorulardan çıkanlara aldana bilirsiniz, dikkat.Burada paylaşılan yeni soruların çok faydası oluyor,muhakkak bakın,tam sonuç rakamlar olmasada yardımcı olabilir,
bana daha geçen paylaşılan 2 adet radar sorusu geldi, yeni sorulardan, birazda şans tabi, sorular tombala usulü,eski-yeni, kolay tanım soruları ve uzun hesaplar peş peşe gelebiliyor, çok yapılacak bir şey yok, aklımda kalanlar,hatırlayabildiklerimi,cevaplarıyla veriyorum,bir yanlışım var,siz yine kontrol ederek alın,benim sorular genelde çok kolay geldi,darısı başınıza

şimdiden herkese başarılar ,Allah yardımcınız olsun.

-------------

-Rasadi İrtifa (Ho) : 57˚ 35.5, Hesabi İrtifa (Hc) : 57˚ 41.5, Azimuth Açısı (Az) : N 75˚ E olduğuna göre, Intersept ve Semt (Zn) değerleri aşağıdakilerden hangisidir?

6 Mil (Uzak), Zn : 075

- Haritada içi siyah renkle doldurulmuş şamandıra şekilleri bize şamandıranın hangi renkte olduğunu ifade eder?

Yeşil

- Yukarıda küçük bir şekil verilip,fenerin karakteristiği sorulmuş,

Husuflu,grup çakar fener işaretlenecek,

- Cayro pusulalarda; Fantom element ile hassas elementi taşıyacak şekilde imal edilen kısma verilen isim, aşağıdakilerden hangisidir?

Spider element (Örümcek eleman)

- Gemi pruvası 000° iken Q da meydana gelen sapma + 5°, gemi pruvası 090° iken P de meydana gelen sapma +3° ise, pruva 040° iken P ve Q dan dolayı meydana gelen sapma kaç derece olur?

5°,7 sapma=P.sinCo+Q.cosCo

- Boylam seyri ile ilgili olarak aşağıdaki bağıntılardan hangisi yanlıştır?

dlat > distance

- Büyük daire seyri problemlerinin çözümü için kurulan küresel üçgen için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Kalkış ve varış noktaları arasındaki kenarın açısal değeri 90°-lat dır.

- Gemideki Navtex aygıtının yaptığı otomatik bir işlev için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Seyir ve meteoroloji haberlerini alır ve kayıt eder,

- Oto-Pilotun rotadan kaçmalara karşı tepki duyarlığı hangi kontrol ile ile ayar edilir?

RUDDER düğmesi ile

- Ege Denizinde saatte 50 mil hızla esen Lodos rüzgarının oluşturduğu rüzgar akıntısının yön ve hızı ne olur?

065° -1 knot 225+200 %2 50DE 1KNT

- Ekte bulunan Tide Tables sayfasını ve harita parçasını kullanarak Falls Head şamandırası civarında 27 Nisan 10:00 ZT da gel-git akıntısının yön ve hızı değerleri nedir?

006° - 0,1 knot

- “PA” kısaltmasının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
Yaklaşık mevkii

- Buzlarla ilgili bilgiler aşağıdaki kaynakların hangilerinde bulunur?
I)Okyanus kılavuz haritalarında
II) Routeing chartlar
III) Ocean passage kitapları
IV) Okyanus kılavuz kitapları

- yanlış devreye alınmış ana gyro ve ripiter değerinden bahsediliyor, ripiter 2 derece farklı, bir kerteriz verilmiş, hakiki kerteriz soruluyor , basit kerteriz sorusu, rakamlar yok maalesef,

- Bir kulaç ne kadardır diye sorulmuş ; 183 cm

- 178 küsür W boylam da, gün doğuş saati verilmiş, ZT olarak nedir diye soruluyor, basit derece-zaman çevirme sorusu ; 120 w a göre saati ayarlıyoruz, maalesef rakamlar yok,

- Venüs e ait, hesabi yükseklik sorusu

- Ay için hesap, GHA ve DEC sorulmuş,

- Radar sorusu, yeni sorulardan, dün de bir arkadaş bu sorudan bahsetmişti, bir radar ekranında, 3 hedef var, vektörler,sizin gemiye ait pruva çizgisi, bu radarın çalışma özelliği sorulmuş, hatırladığım kadarıyla, head up ,relative motion,true vector olacak, yanlış olmasın dikkat ediniz,
seçeneklerde, North up-course-head up, true/relative seçenekleri değiştirilmiş,

- Radar plotlamayla ilgili yeni bir soru,3 adet vektör çizilmiş, rota değişikliğini gösterir bir çizgi, ve bileşke vektör verilmiş, karşı geminin hız ,sürat durumları ne olmuştur, nasıl bir sonuç çıkar gibi birşey sorulmuş, rota değişikliği sonucu hedef geminin rata ve hızı göreli olarak değişmiştir dedim, benzer seçenekler var, emin değilim,

- Transducer nedir diye sorulmuş, ben ses dalgalarını elektriğe,elektiği ses çeviren aygıt dedim, seçeneklerde, manyetik alanla ilgili olan şık ve bir yansıtıcıdır diye seçenekler vardı,

Çok çok sağol.ben iki kez girdim bu 3 olucak bna eski sorulardan 3 yada4 adet çıktı hepsi enteresandı böyle soruların hayali ile yaşıyorm artık

yarın marmariste seyir ve ingilizce sınavına gireceğim,mümkün olduğunca sizlerl e çıkan soruları paylaşacağım.herkese bol şans

Geri