30 Haziran 2015 Uzakyol Seyir Sınavı

kaya2020

Küpeşteci
Denizci
1. Rasadi irtifa (Ho): 57 35,5, Hesabi İrtifa(Hc):57 41,5 Azimuth açısı N75E olduğuna göre Intersept ve Semt(Zn) hangisidir?
6 Mil Uzak; Zn:075
2. 06 Mayıs 1999 günü 12:25:42 UTC de Güneşin GHA ve DEC değerleri nedir?
7 16.1-16 29.6
3. 115 W mevkiinde Güneşin batışı LMT olarak 16:48:00 olarak bulunmuştur. Güneşin batışı ZT olarak kaçtır? CEVAP: 16:28:00
4. Sextantın İrtifa değeri verilmiş, IE:-1.6 denmiş, Sextantın Düzetilmiş İrtifa değerini bulundemiş
(Bu sorunun şıklarını hiç hatırlayamıyorum)
5. 30N-150E mevkiinde iken, 330 rotasına gidiyorsunuz. Cayro Hız Hatası nedir?
1.40 W
6. A noktasından 320 rotasına 440 mil giderseniz Departure ne olur?
282 Mil
7. Bir gemi seyir anında düşey açısını Sextant ile 5 derece 36 dakika olarak ölçmüştür. Haritada aynı tepenin yüksekliği 250 feet tir. Geminin adadan olan mesafesi nedir?
CEVAP:0,42 mil
8. Geminizin rotası 040, ve hızı 16 kts. Bir hedeften alınan kerterizler aşağıda olduğu gibidir.
Zaman Kerteriz Mesafe
1100 080 7 mil
1102 080 6 mil
Geminizinrota değiştirme süresi 4 dakikadır. CPA mesafesini kaptan 1.5 mil olarak emretmiştir. Kaptan kaçınma maksadı ile 1104 te dönüş için komut vereceğini söylemiştir. Buna göre geminizin yeni rotası ve yeni rotada TCPA yı hesaplayınız
CEVAP: 090-1113
9. NAXTEX mesajları ile ilgili hangisi doğrudur?
NAXTEX mesajları hiç bir şekilde jurnale kaydedilmez.
10. Hangisi bir radarın doğru çalışabilmesi için gerekli bilgilerdendir?
Geminin sürati
11. Gel-Git nedeniyle enfazla su alçalması Ay ın hangi döneminde meydana gelir?
CEVAP: Yeni Ay
12. Tahmini akıntı koşulları altında seyreden bir geminin ortalama sürati hangisi ile gösterilir?
CEVAP: SOA
13. AIS cihazı demirde bilgi güncellemesini ne kadar sürede yapar?
CEVAP: 3 DK.
14. Oto Pilotun rotadan kaçmalarına karşı tepki duyarlılığı hangisi ile kontrol edilir?
Rudder
15. Seyir yaptığınız bölgeye ait harita üzerinde dip tabiatı ile ilgili olarak "Cb" kısaltmasını gördünüz . Anlamı nedir? CEVAP: İri Çakıl
16. Sistem A'da lateral işaretlerden Sancak taraf şamandra tepeliği hangisidir?
Yeşil ucu yukarı koni
17. Doppler Parakete ile ilgili olarak hangis yanlıştır?
CEVAP: Bu cevaptan emin değilim, o yüzden belirtmiyorum
18. Vertex ile ilgili olarak hangisi yanlıştır?
Bu soru kitapta yada forumlarda belirtilen bu tarz sorulardan çok farklıydı, bütün şıklar karışıktı. Verdiğim cevabı bile tam olarak hatırlamıyorum, çok büyük bir ihtimalle yanlışlarımdan biri buydu.
19. Bir periyot içinde farklı renkler sergileyen ritmik fenerlere ne ad verilir?
Renk değiştiren fener.

Yazdığım cevaplarda bir yanlışlık yok diye düşünüyorum. Ancak malum, beşer şaşar, bir yanlışlık yaptığımı tespit eden yazarsa sevinirim, çünkü sınava girecek arkadaşları yanlış bilgilendirmiş olmayayım. Ben forumlarda paylaşılan soruların çok önemli olduğunu ve çokta faydası olduğunu düşünüyorum. Ben 80 le geçtim. Sınava girecek arkadaşlara başarılar ve bol şans dilerim.

Geri