31.01.19 Sefaköy Seyir Sınavı

schwarz

Küpeşteci
Denizci
hiç huyum olmamasına rağmen sınava girerken biraz heyecanlıydım. çünkü hukuk ve vardiya gibi soru alanı dar olan derslerden bile bir sürü tuhaf yeni soru gelmişti. seyirin konu derinliği düşünüldüğünde yeni soru gelme ihtimali çok yüksekti. ama buna rağmen bana gelen soruların çoğu ya bilindik, yada çözümü çok kolay sorulardı. hatırladıklarımı aşağı yazıyorum.

1) kılıç içinden geçen suyun elektromanyetik farkından yararlanarak geminin süratini tespit eden parakete tipi nedir? (soru biraz da farklıydı ben hatırladığım kadarını yazdım)

a) pitotstatik
b) elektromanyetik ***
c) basınçlı
...

2) Bir grafik vermiş. en solda dipte üzerinde 10 m su olan bir batık var. yanında su seviyesine biraz daha yakın olan. onun yanında sadece direkleri gözüken. onun yanında ise direği ile bacası gözüken batık var. soldan sağa a, b, c, d ve e diye isimlendirmiş. şıklar ise harita sembolleriydi. bana en sağdakini sordu. bordası gözüken devamlı batık olanı seçtim.

3) yine bir grafik var. bu sefer deniz altındaki su seviyesi ile alakalı. en dip ile gelgit seviyesine a, demiş, kendine göre çizmiş olduğu diğer mesafelere de farklı harfler ile isimlendirme yapılmış. bir de su seviyesinden kıyıdaki deniz fenerine kadar olan bir mesafe var. bana onu sordu.

a) chart datum
b) chart height *** (şık belki de chart altitude idi, tam hatırlamıyorum)
c) mhws
d) mhwn
...

4) Bilindik zaman aralığında (4 mayıs idi galiba) güneşin batışından sonraki sivil alacakaranlık zamanı. hatırladığım kadarıyla şıkkın saniye kısmı hatalıydı. yanılmıyorsam 19:05:32 buldum. doğru şık ise 19:05:02 idi.

5) lmt'yi vermiş bu boylamda saat şu ise şu boylamda saat kaçtır diye soruyor? kitapta olan sorunun boylam değerlerini değiştirmişler.

6) gideceğiniz liman hakkındaki pilot alma ve vts bilgileri hangi kitapta bulunur?

a) vol 2
b) vol 4
c) vol 6 *** (şıkları ben kısaca yazdım. sınavda detaylı bir şekilde yazıyordu)

7) Ho>Hc nedir gibi yıllanmış basit bir soru. cevap T.

8) Sistem A'da trafik ayrım düzeninin sancak tarafını belirten şamandıranın rengi?

a) dikine yeşil, kırmızı, yeşil ***
b) dikine kırmızı, yeşil, kırmızı
c) iki siyah küre
d) bir silindir
...

9) kitapta olan akıntı üçgeni sorusu. fakat değerleri değiştirmişler. 270 rotasına gidiyor. sürati 15 kts. ilk önce sancak 45'te kerteriz ediyor. 5 milde. bordaladığı zaman mesafe 4.5 milmiş. akıntının set'ini ve drift'ini soruyor. ikizkenar dik üçgen teorisinden cevap; set 000, drift 1.5 kts

10) navtex hata kodu.

a) FEC
b) CFR *** (bu soru kitapta var. buna benzer bir şeydi)

11) akıntıya maruz kalan geminin sürati. SOA.

12) arpa radar ne zaman alarm verir. (bu soru da kitapta var.)

13) bir fenerin fazlı grafiğini vermiş hangisi diye soruyor?

a) occ ***
b) isophase
...

14) hangisi hiperbolik seyir sistemi değildir?

a) loran
b) loran b
c) omega
d) gps *** (emin değilim)

15) gemi n w arasına gidiyor. distance 200 mil. açı derecesi ise 2 derece 33 dakika. rotayı soruyor.

153/200=cos rota olacak. şıklarda 300, 320, 340, 350 vardı. açı 40 çıkıyor. n'tan w'e 40 düşersek 320 yapıyor. ama emin değilim.

16) basit bir büyük daire sorusu. iki pozisyon vermiş. kalkış rota açısını ve mesafeyi soruyor.

-kalkış rota açısı 60 (dlong) mesafe ise 2030 gibi bir şeydi sanırsam.

diğer sorular kitaptan bilindik sorulardı.

Son düzenleme:
Geri