31.05.2012 ANTALYA GOSS - SEYİR

Özcan Aygül

Denizci
Denizci
31.05.2012 ANTALYA GOSS SEYİR SORULARI, Ben 90 la geçtim umarım faydalı olur, başarılar…

1. Bir akıntı seyir üçgeninde Akıntı Önleme rotasını belirleyen vektör ( kenar ) üzerinde ölçülen sürate ne isim alır?
a) Makine sürati
b) Ortalama ilerleme sürati
c) Yere göre sürat
d) Bileşke sürat
e) Hiçbiri

2. Gha aries: 242 ve SHA yıldız: 103 ise GHA yıldız:?
Cevap: 345

3. Kalkış noktası 46 N – 065 W, varış noktası 50 N - 027 W olan bir büyük daire seyri için kalkış rota açısı ve mesafe ?
Cevap: 67 derece 1527 mil

4. The Race limanında 10 EKİM 1999 günü saat 13:00 ZT daki gel-git akıntısının yönü ve şiddeti nedir? ( problem ekte verilen Amerikan gel-git akıntı cetvelleri kullanılarak çözülecektir. )
Cevap: 112 derece 2,1 knot

5. The Race limanında 01 ARALIK 1999 günü saat 14:00 ZT daki gel-git akıntısının yönü ve şiddeti nedir? ( problem ekte verilen Amerikan gel-git akıntı cetvelleri kullanılarak çözülecektir. )
Cevap: 302 derece 1,38 knot

6. Elektrik alanının yönü ile elektromanyetik dalganın hareket yönünü gösteren vektörleri içinde bulunduran düzleme ne denir?
Cevap: polarizasyon

7. Boylam seyri ile ilgili olarak aşağıdaki bağıntılardan hangisi yanlıştır?
a) Long 1 = long2
b) Dep=0
c) dlat > distance
d) dlong = 0
e) rota = 000* veya 180*
f)
8. Aşağıdakilerden hangisi navtex mesaj tiplerinden biri değildir?
a) Denizcilik uyarısı
b) Inmarsat mesajı
c) Satnav mesajı
d) Arama ve kurtarma bilgileri
e) Decca mesajı

9. Önerilen okyanus geçiş rotaları aşağıdaki kaynakların hangilerinde bulunur ?
I) Okyanus kılavuz haritalarında
II) Routeing chartlarda
III) Ocean passages kitaplarında
IV) Okyanus kılavuz kitaplarında
a) Hepsinde
b) I,II,III
c) II,III
d) I,II
e) I,III

10.Parakete kılıcı içinde iki elektrot arasında deniz suyunun sürtünmesinden oluşan elektromanyetik sahanın süratle doğru orantılı olarak değişmesinden faydanılarak sürat bilgisi elde edilen parakete tipi hangisidir?
a) GEK ( Dopler ) Parakete
b) Pitostatik parakete
c) Pervaneli parakete
d) Elektromanyetik parakete
e) Adi parakete

11.Ho: 33 derece 42’ intersept 12 mil yakın olduğuna göre hc:?
Cevap:33 derece 30’

12.Geminizin rotası 015 derece ve hızı 10 mildir.Seyir yapılan alanda akıntı vardır.haritada mevkii belli bir sabit şamandıradan radarla aldığınız kerteriz ve uzaklıklar aşağıdaki gibidir.
Zaman Kerteriz uzaklık
0100 005* 5 mil
0106 006* 3,8 mil
Alandaki akıntının yönü ve hızı olarak aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: 315 derece 3,5 knot

13.Bir tane CDMVT sorusu vardı, soruyu tam hatırlamıyorum ama deviation ı soruyordu?
Cevap: 5 derece 10’ W

14.Meridyen geçişte arz tayininde DR mevkiinin enlemi > DEC ve aynı isimli ise; aşağıdaki bağıntılardan hangisi doğrudur?
a) Zx= 90* - Ho ; Lat= Zx –Dec
b) Zx= 90* - Ho ; Lat= Zx +Dec
c) Zx= 90* - Ho ; Lat= Dec - Zx
d) Zx= Ho – 90* ; Lat= Zx +Dec
e) Zx= Ho – 90* ; Lat= Zx –Dec

15. A gemisinin mevkii 28* 00’ S – 42* 36’ W dir. Güneş’ in Dec. Değeri N 20* 30’ , SIA değeri 23*,4 dir. Güneşin doğuşunda semtini aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: 066*,6

16.Bir tane radar ekran görüntüsü vardı head up ta sancak 50 de bir hedef vardı, hedefin ne olduğunu soruyordu, şıklarda konumlu rakon, konumsuz rakon vardı ben konumlu rakon dedim diğerleri saçma geldi, doğru cevabı bilmiyorum

17.Bir tane auto pilotla ilgili yeni soru vardı dümen açıları falan vermiş hiç görmediğim tarzda , iki şık arasında kaldım ben feedback dedim, doğru cevabı bilmiyorum

Not: 3 tane daha yeni soru vardı biri akıntı ile ilgiliydi (12. Soruya benzer) diğerleri sözeldi, tavsiyem yeni sorular çok çıkmaya başladı seyirden, en azından çıkan eski sorulara iyi çalışın ve kaçırmamaya bakın ve muhakkak konu çalışın, sınava girecek arkadaşlara başarılar…

zaten gha ve dec bankoçıkıyor meridyen geçişi ya da doğuş batış bu üç soru zaten kesin çıkıyor birdezaten gel-git kesin çıkıyor etti 4 e doğal olarak paraketedende bir soru etti 5

Geri