31.10.2017 Çanakkale Uz1.zbt Hukuk Sınavı

ofkeninyumrugu

Küpeşteci
Denizci
merhabalar. sınavdaki sorulardan hatırlayabildiğim kadarını yazmaya çalışayım. bu arada soruların çoğunluğu çalışma kitabından geldi.

*Gemide bayrak şahadetini bulundurmayan kaptana ne ceza verilir.
- idari olarak 1000 tl ceza kesilir. ben bunu işaretledim ama tamamen salladım. yanıltmasın sizi.
- bilmemne olarak 1000 tl ceza kesilir.
- 2 aya kadar hapis cezası gibi şıklar vardı.

*denizde kirlenmeyi önleme ve kordinasyonla alakalı ımo konvansıyonu, cevabı oprc olan soru vardı.

*solas aşağıdakilerden hangisini sağlar?
minimum gemi techizatı.

*bilmemne durumda aşağıdakilerden hangi limanın ceza kesme yetkisi vardır diye bir soru vardı. cevaplarda mersin, izmir limanları vardı. ben mersin yaptım.(bu sorunun duzgun olarak yazılmışı forumdaki başka bir konu altında verilmişti. orda bulabilirsiniz. )

* hangi durumda serbest geçiş hakkı engellenemez?
- kaçakçılık
- balıkçılık
- demirleme
- gece seyir. ben bunu işaretledim

*marpol annex 2 ye göre hangi alanlar özel deniz alanıdır.
-cevap olarak karadeniz - baltık olanı işaretledim.

*hangi durum gemi sicilinin silinmesini teşkil etmez diye bir soru vardı.
geminin musaderesi yaptım

*gemide bulundurulması gerekmeyen evrak.
-gemi sicili yaptım

*kontratı biten gemi adamının gemiden alınmasıyla ilgili doğru olanı işaretleyin diye soru vardı
(şıklarda bence iki adet doğru cevap vardı.)
-gemi adamının kontratı seyirde biterse geminin varış limanı değiştiyse kararlaştırılan limana kadar ve guven altına alındığında gemiden alınır.
-gemi seyirdeyken biterse derhal o anda gemiden çekilmez. ben ustteki şıkkı işaretledim ancak bence ikisi de doğru.

*gemide olan bir yakıt kaçağı durumda aşağıdakilerden hangisine gerek yoktur ?
-liman genel özel kurallarının bilinmesi. yaptım

*aşağıdakilerden hangisi navlun antlaşmasının gereği ile ilgili yanlıştır.
eşya ve yolcu taşıması
eşya taşıması
bir menfaat uğruna yapılması
yazılı olması gereklidir vardı. ben bunu işaretledim ama sal

*aşağıdakilerden hangisinde donatan sayılması sayılması için gereklidir gibi bir soru vardır.
-geminin ticaret gemisi olması
-ticaret yapsın veya yapmasın. ben bunu işaretledim.
- donatanın maliki olması
- kendi adına yuk taşıması

*bide mali gereklilik miydi mali sorumluluk antlaşması mıydı tam hatırlamıyorum ama. konvansiyon turkçe isimliydi. aşağıdaki gemilerden hangisi için gereklidir diye.
- iç sularda çalışan gemiler.
- yolcu taşıyon gemiler.
- karasularında çalışan gemiler.
- tankerler.

arkadaşlar hatırlayabildiklerim bunlar. hatırlayamadıklarım için özur dilerim. ben 3 hata yaparak geçtim. darısı başınıza. başarılar dilerim.

bayrak şehadetnamesi veya gemi tasdiknamesi olmaması konusunda;

-eğer belgeler olmaksızın bayrak çekilmişse; 4 aya kadar hapis veya 200 güne kadar adli para cezası
-eğer bu belgeler var fakat gemide bulundurulmuyorsa; 2 aya kadar hapis veya 100 güne kadar adli para cezası

Geri