5 Yıl Sonra Duimin Akıbeti Ne Olur?

muratcan3510

Küpeşteci
Denizci
Herkese merhaba, buradaki abilerime ve kardeşlerime bir konu hakkinda danismaya geldim. Bu yıl liseyi bitirdim fakat mezun kaldım. Seneye sınava girip dokuz eylul guverte bolumunu tercih etmeyi dusunuyorum. Hem İngilizce egitim vermesi, hem de İzmirli oldugum icin burasi cazip geldi.

Konuya gelirsek; forumlarda, youtubeda vs bircok tecrubeli denizci artik eskisi kadar is imkani olmadigini soyluyor, staj bulmakta bile cok fazla zorluk cikiyormus, hatta staj bulamadigi icin okulu uzayanlar varmis... 5-6 yıl sonra cok yigilma olur mu sizce? Gelecekte iyi bir ingilizce(anadil seviyesinde) ile dokuz eylulden mezun olursam issiz kalma ihtimalim cok yuksek olur mu? Bu meslegi cok arastirdim ve kararimi verdim ama issiz kalmaktan cok korkuyorum. Universite bitirip ailemin yanina donunce cok fazla utanc duyarim.

Makineciligi arastirdim onda is imkani cok bolmus fakat calisma sartlarinin bana uygun olmadigina kanaat getirdim. Guvertenin de zorluklari olsa da guverte zabiti daha iyi geldi

Merhabalar.. Öncelikle hayat bize hiçbir şeyi garanti ederek sunmamaktadır. Mesleğimizin en önemli avantajı eskisi kadar olmasa da diğer mesleklere göre daha fazla iş imkanına sahip olmasıdır. Eskiden farkı, önceden şirketler adam ararlardı; şimdi ise çalışacak olan kişinin iş bulmak amacıyla daha çok çaba sarfetmesi gerektiğidir.

İyi bir maaş, değişik kültürler tatma fırsatı, denizde olmanın yarattığı heyecan ilk etepta cazip gelebilir ancak şahsi kanaatim; bütün bu güzelliklerinin yanında zorluğunun daha fazla olduğudur. Aileden uzak, anne babadan uzak olmanın yanında evladında da binlerce deniz mili uzakta olmak, eşinden aylarca ayrı kalmak, sevdiklerinin mutluluğunda, hüzünlü anlarında yanında olamamak en zorudur. Denizin bize sundukları, aldıklarından daha fazladır aslında. Kumar gibidir. Her zaman kasa kazanır yine de bağımlılık yapar.

Asıl soruna gelince ana dilin gibi ingilizcen olmasa dahi işsiz kalmazsın merak etme.. Hayatının bu seçim evresinde diğer fırsatları da göz önünde bulundurman dileğiyle..

Selametle..

2010 yılında Uzakyol Vardiya Zabiti olarak mesleğe başladığımda maaşlar kuruyük için 3000 usd 6+1, kimyasal tanker için 3000 usd 4+1, konteyner için 2800 usd 4+1 şeklindeydi. Firmalar arasında en fazla 100-200 usd artı eksi fark vardı. Zabit azlığından sebep firmalar mezun arkadaşlardan arkadaşının numarasını dilenirdi. Dilenirdi diyorum aynı firma 1 haftada 3 kere arardı. Bahsettiğimiz firmalar bugün Türkiye'nin ilk 10 firması arasına adını yazdıranların yarısı.

Önce mantar gibi okul açtılar, denizi olmayan şehirlere denizcilik fakülteleri kurdular. Sonra terfi sürelerini uzattılar. Sonra terfi sınavlarını zorlaştırdılar. İnsanları bulundukları yeterlilikte maksimum süre tutmayı hedeflediler. Çünki yeterince kaptan ve uzakyol kaptan vardı ama zabit yoktu. Başarılı da oldular. Terfiler aksayınca yığılma oldu.

Neden yazıya maaşla başladım ? Çünki bundan 7 yıl önceki maaşlarla bugünki maaşlar hala aynı. 7 yıl önce İstanbul'da ortalama 1 ev 150.000 lira idi. Bugün aynı ev 450.000 lira. 2010 yılı dolar kuru 1.50, Bugün dolar rekorlarla 3.50 den işlem görüyor. Araba fiyatları yine aynı şekilde en az 3'e katladı. Peki maaşların Türk lirası karşılığı ? Olması gereken fiyatlar 3 'e katlarken dolar 2 buçuk kat bile artmadı. Yani maaşlarında minimum %30 artması gerekirdi. Bunun yerine ne oldu ? Zabit sayısı %30 'den fazla arttı. ( Evden arabadan örnek veriyorum çünki denizde çalışıp bunları almaya uğraşacaksınız çoğunuz. ) ( Haa babadan zaten varlıklıysanız en baba avrupa turu 400 euro yıllarınızı demirden tabutlara gömüp gemi Barcelona'ya gider mi diye beklemeyin. )

Yazdıkların son 7 yıl içinde şahit olduklarım. Siz okula başlayım staj bitireyim derken bir 7 yıl daha geçer desek. Artık siz düşünün mesleğe mi yenilirsiniz enflasyona mı ?

2010 yılında Uzakyol Vardiya Zabiti olarak mesleğe başladığımda maaşlar kuruyük için 3000 usd 6+1, kimyasal tanker için 3000 usd 4+1, konteyner için 2800 usd 4+1 şeklindeydi. Firmalar arasında en fazla 100-200 usd artı eksi fark vardı. Zabit azlığından sebep firmalar mezun arkadaşlardan arkadaşının numarasını dilenirdi. Dilenirdi diyorum aynı firma 1 haftada 3 kere arardı. Bahsettiğimiz firmalar bugün Türkiye'nin ilk 10 firması arasına adını yazdıranların yarısı.

Önce mantar gibi okul açtılar, denizi olmayan şehirlere denizcilik fakülteleri kurdular. Sonra terfi sürelerini uzattılar. Sonra terfi sınavlarını zorlaştırdılar. İnsanları bulundukları yeterlilikte maksimum süre tutmayı hedeflediler. Çünki yeterince kaptan ve uzakyol kaptan vardı ama zabit yoktu. Başarılı da oldular. Terfiler aksayınca yığılma oldu.

Neden yazıya maaşla başladım ? Çünki bundan 7 yıl önceki maaşlarla bugünki maaşlar hala aynı. 7 yıl önce İstanbul'da ortalama 1 ev 150.000 lira idi. Bugün aynı ev 450.000 lira. 2010 yılı dolar kuru 1.50, Bugün dolar rekorlarla 3.50 den işlem görüyor. Araba fiyatları yine aynı şekilde en az 3'e katladı. Peki maaşların Türk lirası karşılığı ? Olması gereken fiyatlar 3 'e katlarken dolar 2 buçuk kat bile artmadı. Yani maaşlarında minimum %30 artması gerekirdi. Bunun yerine ne oldu ? Zabit sayısı %30 'den fazla arttı. ( Evden arabadan örnek veriyorum çünki denizde çalışıp bunları almaya uğraşacaksınız çoğunuz. ) ( Haa babadan zaten varlıklıysanız en baba avrupa turu 400 euro yıllarınızı demirden tabutlara gömüp gemi Barcelona'ya gider mi diye beklemeyin. )

Yazdıkların son 7 yıl içinde şahit olduklarım. Siz okula başlayım staj bitireyim derken bir 7 yıl daha geçer desek. Artık siz düşünün mesleğe mi yenilirsiniz enflasyona mı ?

Hocam her gecen gun ulkenin alim gucu dusuyor, cogu kisi bunu fark edemese bile.. Bunun bilincindeyim. Ama siz sanki bu meslegi memurluk gibi anlatmissiniz. Sonucta omur boyunca 3000 usd maas verecek degiller ya? Diger muhendislik dallarinda oldugu gibi bunda da birkac yilda maaslar katlanarak artmaz mi? Kulagimiza sık sık 6000-7000+ dolar kusur para alan denizciler geliyor.

Hocam her gecen gun ulkenin alim gucu dusuyor, cogu kisi bunu fark edemese bile.. Bunun bilincindeyim. Ama siz sanki bu meslegi memurluk gibi anlatmissiniz. Sonucta omur boyunca 3000 usd maas verecek degiller ya? Diger muhendislik dallarinda oldugu gibi bunda da birkac yilda maaslar katlanarak artmaz mi? Kulagimiza sık sık 6000-7000+ dolar kusur para alan denizciler geliyor.

Maaşının artması için 36 ay hizmet bunu yeni mezun zabitin tamamlaması 48 ayını alır. 4 sene bu bahsettiğim maaşlarla çalıştıktan, sınavlarda başarılı olduktan sonra alacağın terfi ile beraber maaşın 1000-2000 usd arasında artar. Tabi mesleğinde başarılıysan. Askeriye gibi günü geldi hoop terfi öyle bir sistem yok.

Şu sıralar fakültelerde başarılı olan mezun arkadaşlar zaten gemilere çıkmıyorlar.Artık yüksek lisans yapmak moda oldu.Bence 4 yıl sonra bu iş tamamen köleliğe dönecektir.Selametle.

Geri