AÇIK DENİZ STAJIM HAKKINDA (MAKINE ZABİTLİĞİ)

mehmetadepe

Küpeşteci
Denizci
Merhaba aranızda ve sektörde oldukça yeniyim.

2012 yılında barbaros hayrettin paşa adml den makine zabitliği bölümünden mezun oldum. fakat mesleği yapmamaya karar verdim 2 yıl başka bir ön lisans bölümü okudum başka bir sektörde 1.5 yıl çalıştım ve aradan 5 sene geçti içim özlemle doldu ve 4 yıl okudugum bu mesleği yapmaya karar verdim.

okulumu normal bir şekilde bitirmiştim fakat bizim zamanımızda son sınıfta 1 yıl gemi stajı vardı bunu yaptım (ido'da)

6 ay da açık deniz stajımız vardı yanlış hatırlamıyorsam bu stajı tamamlayınca 4. makina zabiti yada 3. zabit olmaya hak kazanacaktık yanlıs hatıryor olabilirim siz abilerim daha iyi bilirsiniz.

şimdi bir kursla anlaşmak üzereyim belgeleri yeniden istiyorlar stcw ve denizde guvenlik sertifikalar(liman baskanlıgı istedi) ve bu belgeler sonrasında makina stajyeri gemi adamı cuzdanı çıkarabilecekmişim.

sormak istediğim soru staj yapacak gemiyi buldum diyelim...

1-stajı yine okula bağlı mı yapacağım yani staj defterini doldurup okula mı vereceğim?

2- verdikten ve tamamladıktan sonra meslekteki ünvanım ne olacak?

3- 6 ay bitti diyelim xxx ünvanına hak kazandım diyelim, bunun sınavına ayrıyetten mi gireceğim yoksa dogrudan ulaşmış olabiliyor muyum?

daha aklıma gelmeyen bir cok sorum var aslında fakat o kadar uzak kaldım ki bu sektörde ne yapacağımı bilmiyorum... sordugum 3 soruyu cevaplayıp beni aydınlatabilir misiniz?

selametle.

meslek lısesı yazmıssınız halihazırda 3000 kw makına zabıtlıgı ıcın staj yapacaksınız,staj surelerı de makınacılar ıcın da 1 sene oldu hatırladıgım kaddarıyla,sanırım hıc gemıadamı cuzdanı basvurusunda bulunmadınız o baya kötu olmus en azından 5 sene once basvurmus olaydınız su an sadece yenıleme sınavına gırıp cok daha ucuza yenıletırdınız,stajınızı ticari gemılerde yapacaksınız iş bulmanız tanıdık yoksa cok zor ,yağcı olarak iş bulmaya çalısın ,staj bıtımınde staj defterınızı okul onayarsa 3000 kw makına zabıtlıgı sınavına gıreceksınız ,butun sularda 3 bın kw ya kadar 3. carkcı,3000 kw ustu türk bayraklı gemılerde 4. carkcı olarak calısabılırsınız armator uygun gorurse,bugun halıhazırsa uzakyol makıne muhendıslerı bıle gemı bulamazken (işssiz bekleyen arkadaslarımdan bılıyorum) sızı tecrubenız de olmadıgından almazlar,bence hıc donmeyı dusunmeyın ,benım 50 ay ustu guverte zabıt tecrubem var 4 aydır maşı duzgun sgk ödemesı olan sırket bulamadım karıyerımın cogu da yabancı fırmalarda gectı ,bu ulkede maaşını alabılecegın sosyal haklarının oldugu sırket sayısı 3-5 ı gecmez cogu firma da artık maaşları gec oduyor bence yol yakınken vazgec bu ıktıdar gercek anlamda bu mesleği bitirdi bugunkü sartlarda arayan personel müdürü bile 2500 dolar (uzakyol ehlıyetım var ) ıcın elimde 3-4 arkadas var degerlendırıcem dıye posta koyuyor aklınca,nerden nerelere geldık,bende yakın senelerde temelli bırakırım gıbı,selametle ...

evet ne yazıkki meslek adına hiç birşey yapmadım. yalnızca zorunlu stajımı yaptım son sene 1 yıl boyunca ido gemilerinde sefer atıp durdum. herşeye sıfırdan başlıyorum kendime keşke mezun olduktan sonra evraklarımı tamamlasaymışım diyorum. fakat bahsettiğiniz konu ciddi 1 sene mi oldu açık deniz stajı? yani 1 yıl boyunca ucuz maaşlarda stajyer olarak çalışacağım demek... bir de iş konusu zor demişsiniz, stajyer olarakta mı gemi bulmam zor olur? şuan sektördeki açıkları yada ödeme durumları bilemediğimden soruyorum baya geri kaldım da...

geleceğime yönelikte sonu diyebilirim yaşım 23, birşeyler geçmiş değil benim icin belki 1 yıllık staj sonrasında bu iş bana göre değilmiş diyeceğim yada devam edeceğim. ama en önemlisi herşey geçtikten sonra neden yapmadım yapsam herşey farklı olurdu diye kendime kızmayacağım denemekte fayda var bu önemli benim için

Geri