Açık denizde mail almak/göndermek (Pactor Modem)

ercakir418

Küpeşteci
Denizci
Atlantik geçişi yapan,Dünya turuna çıkan Türk gezginlerin Seyir anılarında Alfred adlı aksi bir ihtiyardan bahsediliyor.Alfred'in tekneye kurduğu Pactor Modem sistemi,e-posta alıp vermeye,özel net lere erişime (herb hildenberg) ve weaterfax netlerine çıkış sağlıyor.

pro-front.gif

wm.gif

Sanki sadece bu ihtiyar kurabiliyormuş gibi Las Palmasa her giden o adamı arıyor :) Bu durum biraz garip geldi ve aklıma takıldı.Biraz araştırdığımda Türkçe en küçük bir kaynak bile bulamadım.

En sonunda SCS GmbH & Co. adlı alman şirketinin ürünü olan bu sistemle ilgili dökümanları talep ettim ve TR de neden temsilcileri olmadıgını sordugumda çok net bir cevap aldım. '' Talep eden olmadı ki ''

devamı var...

Sistem basit.

TCP/IP(internet) bağlantısını Radyo frekanslarına çeviren ve yayan bir sürü verici var.Vericiden gelen sinyalleride teknede bulunan telsiz vasıtası ile TCP/IP ye çeviren bir modem var.Ama öyle facebook'a girecek kadar hızlı değil tabi. :)

Bu yıla kadar Pactor I/II standartları kullanılırken artık Pactor III standartları gelmiş.Aralarındaki fark veri iletişim hızı ve menzil uzunluğu.

Pactor II - Max. 1200 Bit/s,
Pactor III - Max. 5200 Bit/s,

Örnek; Karayiplerde bir koyda Pactor II sinyali alabilirken 200 mil açıkta Pactor III e çıkabiliyorsunuz gibi.

Modemler temel olarak 3'e ayrılıyor.Bunlarında Pactor III destekleyeni ve desteklemeyi var.

- PTCIIex
- PTCIIusb ( USB standardını desteklediği için Gps bağlanabiliyor.GPS ile birlikte net kullanan programlar var.)
- PTCIIpro

Sistem lisanslarla birlikte geliyor ve kurulumu yapılıyor.Sistem kurulumu tamamlandıgında aşağıdaki standartların tümünden faydalanabiliyoruz.

PACTOR-III*, PACTOR-II, PACTOR-I, AMTOR, NAVTEX, RTTY, CW, FAX, SSTV, AUDIO-Filter, Packet-Radio and PSK31

Aşağıdaki bu standartları kullanarak hizmet sağlayan yazılımlar var.

Mail Yazılımları...

Air Mail Ham.
Air Mail Sailmail
GLN Mail

Diğer yazılımlar..

Mscan Meteo 3.1 - Fax, Navtex sinyallerini haritada göstermeye ve hafızaya almaya yarıyor
JVComm32 1.41 - FAX and SSTV sinyallerini çevirmeye yarıyor.
Easy Transfer 4.12 - FTP protokolünü kullanarak peer to peer dosya transferine izin veriyor ( örnek: Evdeki bilgisayarına çektiğiniz resimleri göndermek)

Yüzeyselde olsa özetleyeme çalıştım.Nette bir sürü blog ve döküman bulunmakta.Buradan paylaşmaya devam edeceğim.

Sizlerde bu konudaki bilgilerini yazarsanız Pactor konusunda türkçe bir döküman oluşmuş olur.

Sevgiler.

Geri