Acil Durum Çeşitleri Ve İşaretleri

  • Konuyu açan Konuyu açan Bayram Ali Karaaslan
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
B

Bayram Ali Karaaslan

Misafir
ACİL DURUM ÇEŞİTLERİ
1. Çatışma
: Çatışma aykırı rotada seyreden iki teknenin bir noktada birleşmesi olayıdır.
Teknelerin tipleri boyutları ve süratleri çatışma olayı neticesinde verilecek hasarın büyüklüğüne ve tehlike derecesine etki eder.
Gemilerde role talimleri sırasında eğitimi yapılan acil durumlardan biriside çatışmadır. Çatışma olayında geminin hemen batacağı düşünülmektedir. En kötü halda dahi gemi önce su alır yaranın durumu, yeri, yok durumu, hava koşulları ve derinlik gibi şartlar geminin su alma hızını etkiler. Ayrıca gemiler bu bölümleri su dolsa bile batmayacak şekildedirler. Bu nedenle kesinlikle paniğe kapılmamalı, soğuk kanlı bir şekilde can yeleği giyilerek çatışmadaki role yerine gidilmelidir. Daha sonra kaptanın vereceği talimatlara göre hareket edilmelidir.
2. Yangın: Bir yerde yangının çıkabilmesi için üç ana şartın oluşması gerekir.
a ) Yeterli miktarda oksijen
b ) Yanacak bir madde
c ) Isı
Gemilerde oluşabilecek yangınlar genelde makine daireleri, kuzine, yaşam mahalleri ve ambar bölümlerinde oluşur ve yayılır. Bu yangınların çoğunu insan hatası, dikkatsizliği ve tecrübesizliği sonucu çıktığı tespit edilmiştir.
Personelin yangın alarmı duyulur duyulmaz ilk yapması gereken şey role yerine gitmelidir. Y angının durum ve ciddiyetine göre can kurtarma araçlarının denize indirilerek hazır tutulması gerekir.

3. Geminin Karaya Oturması: Özellikle dar, kanal ve boğaz geçişlerinde, bilinmeyen sığ sularda ve kötü hava şartlarında sürüklenme sonucu oluşabilecek acil durumlardan bir tanesi de oturmadır.
Böyle bir durum için alarm verildiğinde personel kapalı yerden çıkıp derhal role yerine gitmelidir. Oturma halinde geminin en kötü şartlarda yan yatacağı akılda çıkarılmamalı ve bu durum düşünülerek soğuk kanlı olunmalıdır.
4.Su alma: Geminin herhangi bir nedenle su alıyor olabilir. Bu durum için alarm verilir verilmez can yeleği ile role talim yerine gidilir. Kaptanın vereceği yere doğru gidilir.


ACİL DURUM İŞARETLERİ

1. Gemiyi terk can filikaları alarmı: Alarm sürekli çalar gemi düdüğü üç defa kısa şekilde çalar.
2. Yangın: Alarm zilleri aralıklılarla çalar.
3. Denize adam düştü alarmı: Bir uzun, bir kısa düdük çalınır.
4. Genel acil durum: Gemi düdüğü ile yedi kısa veya daha fazla düdük çalınır.
5. Gemi anons devrelerinde konuşarak durum anlatılabilir.
 
Bu alarmlar değişiklik gösterir gemiden gemiye göre. bu doğru bir şey değil ancak uygulamada ne yazıkki böyledir.

Örneğin "Denize adam düştü alarmı: Bir uzun, bir kısa düdük çalınır" denmiş yukarıda, oysa ki bazı gemilerde sancak taraftan adam düşünce "Bir uzun, bir kısa düdük çalınır", iskeleden adam düşünce "Bir uzun, iki kısa düdük çalınır"

ama ben size bu konuda ki genel standarttan bahsedeyim:

Different Types of Alarms on Ships
An emergency does not come with an alarm but an alarm can definitely help us to tackle an emergency or to avoid an emergency situation efficiently and in the right way. Alarm systems are installed all over the ship’s systems and machinery to notify the crew on board about the dangerous situation that can arise on the ship.

Alarm on board ships are audible as well as visual to ensure that a person can at least listen to the audible alarm when working in a area where seeing a visual alarm is not possible and vice versa.

It is a normal practice in the international maritime industry to have alarm signal for a particular warning similar in all the ships, no matter in which seas they are sailing or to which company they belongs to. This commonness clearly helps the seafarer to know and understand the type of warning or emergency well and help to tackle the situation faster.

The main alarms that are installed in the ship to give audio-visual warnings are as follows:

1) General Alarm: The general alarm on the ship is recognized by 7 short ringing of bell followed by a long ring or 7 short blasts on the ship’s horn followed by one long blast. The general alarm is sounded to make aware the crew on board that an emergency has occurred.

2) Fire Alarm: A fire alarm is sounded as continuous ringing of ship’s electrical bell or continuous sounding of ship’s horn.

3) Man Overboard Alarm: When a man falls overboard, the ship internal alarm bell sounds 3 long rings and ship whistle will blow 3 long blasts to notify the crew on board and the other ships in nearby vicinity.

4) Navigational Alarm: In the navigation bridge, most of the navigational equipments and navigation lights are fitted with failure alarm. If any of these malfunctions, an alarm will be sounded in an alarm panel displaying which system is malfunctioning.

5) Machinery space Alarm: The machinery in the engine room has various safety devices and alarms fitted for safe operation. If any one of these malfunctions, a common engine room alarm is operated and the problem can be seen in the engine control room control panel which will display the alarm.

6) Machinery Space CO2 Alarm: The machinery space is fitted with CO2 fixed with fire extinguishing system whose audible and visual alarm is entirely different from machinery space alarm and other alarm for easy reorganization.

7) Cargo Space CO2 Alarm: The cargo spaces of the ship are also fitted with fixed fire fighting system which has a different alarm when operated.

8) Abandon Ship Alarm: When the emergency situation on board ship goes out of hands and ship is no longer safe for crew on board ship. The master of the ship can give a verbal Abandon ship order, but this alarm is never given in ship’s bell or whistle. The general alarm is sounded and every body comes to the emergency muster station where the master or his substitute (chief Officer) gives a verbal order to abandon ship.

9) Ship Security Alarm System: Most of the ocean going vessels are fitted with security alert alarm system, which is a silent alarm system sounded in a pirate attack emergency. This signal is connected with different coastal authorities all over the world via a global satellite system to inform about the piracy.

Different Alarm signals of the vessel are clearly described in the muster list along with the action to be carried out so that all the crew member can perform there duties within no time in actual emergency.

Selametler...
 
Hahahahah 4 çeşit acil durum cesidi mi var Ünv. hocamız en az 10 tane yazın derdi bize bu çok az değil mi ama (çatma, batma,dümen arızası,yük reaksiyonları, yaralanma, gemiyi terk, deniz kirliliği, MOB...)
 
Aşağıdakilerden hangisi acil durum değildir?
a)dümen arızası
b)yangın
c)yükün zarar görmesi
d)çatışma
e)karaya oturma

bu sorunun cevabı nedir ?
 
Bir konu ile ilgili yardıma ihtiyacım var. Denizcilikteki uyarı levhaları diye acil yapmam gereken bir ödevim var yardım edebilecek var mı??
 
Bir konu ile ilgili yardıma ihtiyacım var. Denizcilikteki uyarı levhaları diye acil yapmam gereken bir ödevim var yardım edebilecek var mı??

Denizcilikte kullanılan uyarı levhaları (IMO Sembolleri) Karadaki tehlike tasnifi gibi yasaklayıcı, uyarıcı, emredici levhalar bulunmaktadır. Bunun için IMO Sembolleri diye Google'da aratarak hangi sembollerin olduğunu görebilirsin.
 
Aratıyorum ama maalesef yeterli bilgiye ulaşamıyorum. Bu levhalar elimde var lakin ne işe yaradıkları konusunda yeterli donanımım yok
 
Geri
Üst