ADML Son Sınıf Stajı Yapacak Öğrenci Kardeşlerimize Bilgiler

  • Konuyu açan Konuyu açan Bayram Ali Karaaslan
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
B

Bayram Ali Karaaslan

Misafir
1- Her ne olursa olsun, öncelikle yapacak olacağınız son sınıf stajınızın süresi 1 eğitim dönemi olduğunu unutmayın ve buna istinaden staj yapacak olduğunuz yeri mutlaka ama mutlaka önemseyiniz ve değer veriniz (Kısacası mesleğinizin ilk adımı olan iyi veya kötü tecrübelerin kazanılacağı yerde satjınızı severek yapın.)
2- Staj yapacak olduğunuz yerdeki tüm personele (gemicisinden kaptanına,yağcısından çarkçıbaşına) kadar en ufak dahi olsa saygıda asla ve asla kusur etmeyin.(Böyle bişey yaparsanız başınıza neler gelebileceğini düşünerek hareket edin.)
3- Staja ilk başladığınız zaman, önce 1 eğitim döneminizi geçireceğiniz ortamı iyice tanıyın belli bir süre.Bilmediğiniz hiç bir şeye dokunmayın (Elektronik cihaz vs.) Bulunduğunuz yeri tanımaktada zorluk çektiğinizde mutlaka personele danışın ve öğrenin.
4- Vapurlarda staj yapacak kardeşlerimiz, öncelikle halat manevra kurallarını yolculardan daha iyi öğrenmeli,bilmeli ve uygulama sırasında dikkatli olmalıdır.Halat manevraları sırasında mutlaka yolcular kural ihlali gerçekleştiriyorsa, iyi niyetli olarak uygun dille yolcuyu uyarınız.Vapurlada staj yapacak kardeşlerim belli bir süre zarfında ilk zamanlarda halat manevralarını mutlaka iyi gözlemlemeli, ve zaman zaman uygulamaya geçirmelidirler.
5- Güvensiz olduğunu gözlemlediğiniz ve fark ettiğiniz her şeyi mutlaka sizden sorumlu personele bildiriniz.(Açıkda kablo,punteller ile ilgili bir problem,güvenlik kayışları,aşınmış kopma riski olan halatlar vs.)
6- Halat manevraları sırasında, ayağınızı asla halatın rodası içine koymayın.Halat menevraları sırasında mutlaka eldiven kullanın.Baba ile halat arasında elinizi bulundurmayın.Halat manevraları sırasında güvenlik şeridi çekmeyi unutmayın.
7- Yolculara da örnek olacak şekilde sürme iskeleyi mutlaka kullanınız.
8- Raspa işlemleri sırasında her ne olursa olsun gözlük kullanmayı asla unutmayın.
9- Bilmediğiniz hiç bir teknik veya elektronik cihazı kullanmaya kalkışmayın.
10- Zaman zaman aralıklar ile süvariden izin alarak seyir jurnalini inceleyiniz.
11- İyi bir gözlemci olunuz.
12- Romorkörde ve pilot botlarında staj yapacak kardeşlerimiz, mümkünse can yeleği giymeye özen göstersin.
13- İşbaşı kıyafetinizi önemseyiniz, ön düğme veya çıtçıtlarını açmayınız.Zaman zaman kirlendiğinde yıkatmaya götürünüz, pispis dolaşmayın.
14- Yanınızdan eldivenlerinizi asla ayırmayın.
15- Manevra veya iş vakti iken, asla ve asla cep tel. kullanmayın,şakalaşmayın,geyik muhabbeti yapmayın, kurallara mutlak suretle uyun.
16- Romorkörlerde genelde çelik halat kullanımı vardır, kesinlikle buna dikkat edin.Nebati veya polyester halatlara benzemez, öldürücü etkisi yüksektir.
17- Romorkör ve pilot botunda staj yapacak kardeşlerimiz mutlak suretle baret kullanınız.Baretsiz manevraya çıkmayınız, küçük bişey önemsiz olarak görebilirsiniz ama bazen o dediğiniz baret bir can kurtarır bunu unutmayın.(Bununla ilgili stajımda bir personel baretsiz gezinme sırasında kafasına vincin altında bulun demir girdi ve ve şuan çalışma hayatı bitti ömür boyu yatakta artık)
18- Baret sizi halat manevrası sırasında el incesinde bulunan ceviz veya lastikten de iyi koruduğunu asla unutmayın.
19- Asla ama asla yanaşma manevrası bitmeden rıhtıma geçmeye yeltenmeyin, bu davranışınız ölümünüze veya ciddi anlamda bütün hayatınız boyunca çekeceğiniz bir sağlık durumuna neden olabilir.
20- İlk dümen tutan kardeşlerimiz heycanlanacaktırlar, ama korkmasınlar yanlarında bu konuda çok tecrübeli bir abileri olduklarını unutmasınlar.
21- Tecrübeli personelden her zaman en küçük bilgiyi bile kapmaya çalışın,yok bu benim işime yaramaz diye düşünmeyin.Zamanı gelince o personelin dediğini çok ararsınız.
22- Gemideki her personel sizin amirinizdir bunu unutmayın.
23- Stak günleriniz asla aç karnına staja gitmeyiniz, özellikle romorkör ve pilot botlarında staj yapacak kardeşlerimiz buna dikkat etsinler.Sabah manevraları sırasında ciddi anlamda deniz tutması meydana gelir.
24- İşbaşı ayakkabınızın bağcıklarını asla açık unutmayın,çözüldü ise derhal bağlayınız.Bundan dolayı başınıza gelecek kaza yaralanmalar veya ölümle sonuçlanabilir.
25- Yanınızda mutlaka bir tane kalem taşıyınız, ne olur ne olmaz her an lazım olabilir.
26- Staja asla geç kalmayınız, gidemeyeceğiniz durumlarda işletmeyi arayarak mutlaka haber veriniz.
27- Kışın montunuz ve mutlak suretle berenizi yanınızdan ayırmayınız.
28- Kaygan zeminlere mutlak suretle dikkat ediniz.
29- Bilmediğiniz boya ve tineri birbirine karıştırmayınız.
30- Bir iş yaparken mutlaka başınızda bir personel olmasına dikkat ediniz, tek başınıza bir iş yapmayınız.
31- Kullanacağınız teknik cihazlarda kullanımda bilmediğiniz olabilir.Bu durumda ilgili personel ben bu aleti kullanmayı bilmiyorum diye söyleyin.(Tel fırçalı raspa makinası,matkap vs.)
32- Bulunduğunuz yeri temiz tutun ve geride kalana temiz bırakın.
33- Staj konularınızı dönem başlangıcı ile araştırmaya başlayın, bulamadığınız veya takıldığınız yerde konusunda tecrübeli kişilere veya --------------- a başvurunuz.
34- Akşam eve geldiğinizda yorulmanıza rağmen yan gelip yatmak yerine, --------------- da işinize yarayacak konuları okuyunuz.Emin olun stajınız süresince ve meslek hayatınız boyunca --------------- var olduğu sürece size çok yardımcı ve yararlı olacaktır.
35- Stajınız süresince istekli ve gönüllü olmayı unutmayınız.


Selametleee..
 
Geri
Üst