Arkadaşlar 15.07.2014 tarihinde ana makina sınavına girdim. Sınavda yaklaşık 10-12 soru yeni sorulardan geldi. 4 adet problem çıktı ( endike güç, fren özgül,ortalama yakıt tüketimi) kaynaklarda olmayan. Formülleri bildiğiniz takdirde yapabileceğiniz sorular. Yeni sorular ise tamamen bilgiye dayalı olması iyi oldu. Ben 85 alarak geçtim. Sınav sorularından aklımda çok kalmadı ama kalanlar ise aşağıdadır.
* Dizel makinelerinde yanma sırasında vanadyum pentoksit oluşturan vanadyumun, yakıt içindeki maximum miktarı hangisidir?
-125ppm
* Bir dizel yakıtının "tutuşma niteliği" ne ile belirtilir?
- Setan sayısı ile
*Islak veya yaş silindir laynerlerinin su tarafındaki kavitasyon erozyonu normal olarak nerede en büyüktür?
- Laynerin srast tarafının orta kısmına yakın
* Sep. taslarının klerensi?
- 0.5-0.6
* Analiz sonucu viskozitesi hangi sınırlar içinde olduğu zaman, karter yağının yenilenmesi gerekir?
- %5-%15
* Sıkıştırma basıncı normal, maximum yanma basıncı yüksek ise bunun olası sebebi hangisidir?
- Yakıt pompası enjektörlere erken yakıt basıyor.
Ayrıca türbinlerle alakalı 2 soru vardı kaynaktaki sorulardan.
Sınava girecek arkadaşlara başarılar dilerim.
* Dizel makinelerinde yanma sırasında vanadyum pentoksit oluşturan vanadyumun, yakıt içindeki maximum miktarı hangisidir?
-125ppm
* Bir dizel yakıtının "tutuşma niteliği" ne ile belirtilir?
- Setan sayısı ile
*Islak veya yaş silindir laynerlerinin su tarafındaki kavitasyon erozyonu normal olarak nerede en büyüktür?
- Laynerin srast tarafının orta kısmına yakın
* Sep. taslarının klerensi?
- 0.5-0.6
* Analiz sonucu viskozitesi hangi sınırlar içinde olduğu zaman, karter yağının yenilenmesi gerekir?
- %5-%15
* Sıkıştırma basıncı normal, maximum yanma basıncı yüksek ise bunun olası sebebi hangisidir?
- Yakıt pompası enjektörlere erken yakıt basıyor.
Ayrıca türbinlerle alakalı 2 soru vardı kaynaktaki sorulardan.
Sınava girecek arkadaşlara başarılar dilerim.