Beklenen Oldu, Türk Bayraklı Gemide STCW Yenileme Tekrar Başladı!

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
Beklenen Oldu, Türk Bayraklı Gemide STCW Yenileme Tekrar Başladı!
Bilindiği üzere yakın geçmişimizde STCW yenileme sınavları zorunlu olmuştu.
Bunun dışında gemide yapılan değerlendirme sınavı başarısı ile STCW sertifika yenileme işlemi kaldırılmıştı.

Ancak Bakanlığın ilgili birimince 14.08.2012 tarihinde yayınlanan genelge ile "Sadece Türk Bayraklı" gemilerdeki Kaptan/Uzakyol Kaptan tekrar değerlendirme sınavı usülü ile gemiadamlarına STCW Yenileme opsiyonu verildi.

- Türk Bayraklı gemilerdeki Kaptan/Uzakyol Kaptan STCW eğitimi vererek ardından yapacağı sınav ile, ve düzenleyeceği başarı listesi ile gemi adamları tekrar STCW (5 Temel) Sertifikalarını yenileyebilecek.

- Sadece Sertifika bitişine 6 ay kalanların süreleri uzatılacak.

- Kaptan/Uzakyol Kaptan yeterliliğinde olanların 5 yıl içerisinde 1 yıl hizmet sağlamaları koşuluyla STCW 5 Temel Sertifikaları sınavsız yenilenecek.

-Yangından sorumlu, ileri yangınla mücadele yeterliliğine haiz gemi kaptanları "İleri Yangınla Mücadele" sertifikasını gemi adamlarına değerlendirme sınavı ile verebilecek.

- Hızlı Can kurtarma botu zorunluluğu olan gemilerde "Hızlı Can kurtarma botu sertifikası",

- RO-RO Yolcu gemilerinde ilgili sertifika da aynı koşullarda verilebilecek.

Yenileme için gerekli olan evraklar
- Uygun Formatta Personel Listesi
- Uygun Formatta Başarı Listesi
- ISM Kayıtlarının kaptan tarafından onaylı/mühürlü kopyaları ile

- Gemi adamının şahsı veya 1.dereceden yakını veya donatan tarafından yenileme işlemi yapılabilecek.


Bu geri adımın sebebi "Gemilerdeki çalışmakta olan personelin sürekli STCW sertifikalarının bitmesi, gemiadamı bulmanın zorlaştığı" oldu.

Hergün ayrı bir sertifika ve bitiş süresi çıkan mesleğimizde bu olayın yaşanması çok beklenen bir olaydı.
Yakın tarihte sistemin bu yanlış kararlardan "kötü tecrübelerle" vazgeçeceğini biliyoruz ve izliyoruz.

İlgili genelge ektedir.
 

Dosya Eklentileri

sayın sakin kaptan bilgi için teşekkürler.yazınızda ro-ro ve hızlı cankurtarma sertifikaları günü geçmiş veya var ise gene sınavsızmı diye anlamam lazım.konuyu açarsanız sevinirim.saygılar
 
Evet RO-RO, Hızlı Can Kurtarma Botu, İleri Yangın sertifikaları bulunan zabitler uygun gemilerde uygun hizmet verildiği taktirde adı geçen sertifikalarını sınavsız yenileyebilecek. Hizmette süre sınırı da bulunmamaktadır, sadece değerlendirme sınavının kaptan tarafından yapılabilmesi için sertifika bitimine 6 aydan az bir süre kalması gerekmektedir.
 
Son Kararlardan Biri daha:
STCW yenileme sınavlarında sınav sınırlandırılması kaldırılmıştır.
Bir dersten başarısız olan aday, kursa gitmesine gerek kalmaksızın tekrar sınava girebilecektir.
 
Güzel oldu da, deneme yanılma yoluyla kanunun bu kadar değişmesi insanları mağdur ediyor. adam gemiden sertifikası bitti diye iniyor gemiden alabilecekken kursları zengine edecek, bitmesine 5 ay varken kontarı tamalamıyor diye gemiye çıkılmıyor. Bide tüm sertifikalar 31.12.2016 ya kadar manila sözleşmesine geçilecek, çipli sistem uygulanacak. O zaman ne olacak çok merak ediyorum
 
Hergün yenilik, yenilikçiliğe bile aykırıdır.
Bu yenilik değil, çıkar çatışmasıdır.
Sömürücü sistemin ne yazıkki vasıflı köleleri ilan edildi herkes.
En çok değişim gören mevzuat seçilecek ama kamuoyunun bizlerden malesef haberi yok.
O yüzden sesimiz de duyulmuyor medya tarafından (Gemi batmadıkça).
İlla bir eksikliğe dikkat çekmek için gemi mi batıralım demek geliyor içimizden.
Bu kadar düzenleme getiren yönetim zorla denizde çalışan personele ayrıca yükler bindirip sindirmeye çalışıyor, o zaman kendileri vardiya tutar ne diyelim.

Liman başkanlığında da iş bitmiyor, yeniletmeye gittiğin cüzdanın en az 2 kez yanlış işlemeler dolayısıyla tekrar geri gidiyor.
İşini bilmeyen devlet memuru yüzünden, onu oraya atayanların cahilliği yüzünden her seferinde 1 ay sıra beklenir oldu.

Yönetmelikte yapılan ilk değişiklikleri duyduğum anda söylediğim gibi; bu mevzuatın çökmesi için 5 yıl var.
Daha yürürlüğe giremeden sistemi kaos yönetecek.
Sene 2012 oldu, denizcilik mevzuatı 2000 yıldır bir standarta oturtulamadı.
Hani dünyanın en eski mesleğiydi? Hani biz denizci millettik. Lafla gemi yürümüyor arkadaşlar.
Oturduğun yerden de denizciye mevzuat çıkartılmıyor. Denizcinin mevzuatı kaptandır.
Kendi devletini kendisi yönetir, kendisi gemisinde kararları verir.
Gemideki adamın eğitimini, yeterliliğini en iyi bilen kişi kaptandır.
100 Sertifika çıkartsanız da, 1000 eğitime soksanızda gemide pratikte çalışamayan kişi zaten kaptan tarafından kovuluyor.
Bunlara gerek bile yok.

Siz eğitimleri boşverin, navlun piyasası hakkında mevzuat çıkartın.
Sosyal yaşantı için mevzuat çıkartın. Yılda bir, 3 ay sürünen denizcinin bir yılda cebine ne kadar girdi ki sizin bürokrasi yavaşlığınız yüzünden bekleyebilsin.

Gidişat gidişat değildir, zararın neresinden dönülürse kardır.
STCW ile dönüş başladı umarım diğerleri de kısa sürede fark edilir fazla zaman ve insan kaybedilmeden dönüş yapılır.

Bugün sahte ehliyetlerin önüne geçemeyen sistem, elinde var olan ehliyetli kişileri yük altına sokuyor.
Bu demek oluyor ki sahte ehliyetliler piyasada isteniyor biz değil.

Son olarak söyleyeceğim şu ki, suç DENİZCİ MESLEKTAŞLARIMDADIR.
5 yıl çalışayım şu kadar para kazanıp bu mesleği bırakıcam karada çalışacam zihniyetindedir.
Sezonluk bir meslek statüsüne koyup mesleğine sahip çıkmayan, hakkını aramayan, grev yapmayan, sosyal güvence istemeyen kişilerdedir. Siz sustukça bu sistem sizin başınıza çökecektir.
 
Helal olsun, doğru. Ben yeterliliğe istinaden alamadığım sertifikalar yüzünden ispanyada remarks yiyorum, illa ben dilekçe yazıp vericem onlarda he verelim diyecekler, uzakyol 2. kaptanım, gemide talim, role eğitimi bende 5 temel sertifikam için ölmüş köpekbalığının gözünün rengini bilmem gerekiyor, 5 ay kaldı diye sertifikalrımın bitişine, 6 ay minimumluk seferime çıkamıyorum. Bu sitede okumadan evvel ido da çalışan birinden, gemide tekrar temeller verilecek sözünü duyup, inanmıyorum. Ama o sendikacıdan duymuş, bize bunu söyleyecek bir sendikacımız yok. Üstelik onlar deniz otobüsü "uzakyol kaptan" ın imzasıyla sertifikayı alıyor, ama benim rastgele bir yük gemisine çıkıp, kaptanın uzakyol ehliyetli olması için dua etmem gerekiyor. Tuzla limana kayıtlı, ümraniyede oturan biriyim, sınava zeytinburnunda giriyorum. Limandaki görevli "ne güzel işte istanbulu gezersin" diyor. Benim dünayayı gezdiğimden haberi yok çünkü.Ehliyeti alıp, kpss den selamla limana oturan ve benim sayemde maaş alan memur bana 2. sınıf insan muamelesi yapıyor. İngilterede kaptanın kraliçeyle direkt görüşme yetkisi varken, işin temelini oluşturan BİZ limanda sabah 8 akşam 5 çi adamın ağzına bakıyoruz. Ben bu mesleği suyun üstünde yapmadığım müddetçe bu mesleğe yanaşmam. Neyse, sözlerin çok yerinde, çalıştıracak adam bulsunlar bundan sonra. Ama kanun değiştiriler, yüzme bilmek gemide çalışmaya yeterli olur. İyi akşamlar. Pruvanız her daim neta olsun.
 
MERHABA,ÇOK KALİTELİ YORUMLARDAN DA ANLAŞILACAĞI ÜZERE BU İŞİ BİLENLER NE YAZIKKİ İŞİN BAŞINDA DEĞİL.DENİZCİLİĞİMİZ İLE İLGİLİ ÇOK KISA BİR HİKAYE;19 NCU YÜZYIL SONLARINA DOĞRU DENİZCİ ARIYORLAR AMA USTA EKİP OLMALI,BOZCADALI HÜSEYİN BEY KASIMPAŞA VE TOPHANEYİ DOLAŞIP ADAMLARI İSİM BİLE SORMADAN TOPLUYOR FAKAT HEPSİ İYİ ELEMAN ÇIKIYORHÜSEYİN BEYE SORUYORLAR USTA DENİZCİYİ NASIL ANLADIN?O DA CEVAPLIYOR...DENİZKIYISINDAKİ KIRAATHANELERDE OTURURKEN KIÇI DENİZE DÖNÜK OLANLARI SEÇTİM...İNŞAALLAH BU DEĞİŞİYOR..DENİZCİLER SADECE KARADAN DENİZİ GÖRENLERE BU İŞİ BIRAKMAMALI,MÜCADELE ETMELİ VE SESİNİ DUYURMALI...TABİİ ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KARDIR,DENİZCİLİĞİ KÜÇÜK HESAPLARLA MENFAAT SAHİPLERİNE SERMAYE YAPMAMALI DEVLET.
 
birazda iğneyi kendimize batıralım, her toplum, her kesim layık olduğu şekilde yönetilir. gemide sarhoş gezip, yes-no dan bir haber kaptanlarda gördüm çok...makine dairesine 6 ay inmeyen çarkçıbaşıda.. herkez önce kendine karşı sorumlu olup işini iyi yapmaya çalışacak.
 
kaptan sakin türk verilen bilgiler için teşekürler benim bir sorum olacak size ben botaşın romorkoründe çalışmaktayım kaptan ehliyetli olan gişi personele eğitim verip sertifikalarımızı alabilirmiyiz bilgi verirseniz sevinirim. teşekkür ederim
 
peki neden stcw'ler 5 yılda 1 yenileniyor? har(a)ç almak için mi?zaten bunlar sınavla hakedilmiş ve gemide çalışan insanlar tarafından yaşamının bir parçası haline gelmiş ezberler değil midir? başka hiçbir meslekte böylesine komik mi desem tuhaf mı desem ödenekler yok...
sakin türk'e bilgilendirmeler için teşekkürler...
 
Geri
Üst