Çelişkili Hukuk Soruları

poseidonerhan

Küpeşteci
Denizci
Cevapsiz Hukuk Sorulari ?

‎1. Kimyasal tankerlerden hangi tip tek cidarlı olarak inşa edilir?
a)IMO Klas 1
b)IMO Klas 2
c)IMO Klas 3
d)IMO Klas A

e)Bütün kimyasal tankerler çift cidarlıdır.

2.Harmozine surıvey protokolünce verilmiş yükleme hattı sertifikasının LL/66 geçerlilik tarihi nedir?
A. 1 yılı geçmez
B. 2 yıl
C. 3 ay
D. 5 yılı geçmez
E. 6 ay

3. solas 74 imo sözleşmesi günümüze kadarkaç temel değişiklik göstermiş ve birer protokolle solas74 e ilave edilmiştir
A) iki b) üç c) dört d) beş e )altı

4. ısm kodun uygunsuzlukla ilgılı ağır yükümleri içeren kodu nedir?
a15 b16 c17 d18 e19

5.smoke dedektör hangi tarihten itibaren gemilerde zorunlu hale getirildi?

6 STCW Kodu kapsamında ıspp sertıfıkasının alınmasını hagısı zorunlu kılar?
A)kısım 1
B)kısım 2
C)kısım 4
D)kısım 5

7.hangi gemiler sigortalanmak zorundadır?

8.gemi tastiknamesigemide bulunmayan ve gemi adını yazmayan kaptana verilecek ceza?

9. time charter da liman giriş çıkıs ücretini kim öder?
a)armator
b)kiracı
c)her ikiside bölüşür

10. Deniz alacaklısının hukuki durumu aşağıdaki sözleşmelerden hangisi ile korunur.
a- SOLAS
b-MARPOL
c-LLMC
d-UNCLOS

11.liman devleti denetim kontrol uzmanının görevi nedir?
-yabancı bayraklı gemılerı denetler
-turk bayraklı gemılerı denetler
-yurtdısından gelen tum gemılerı denetler
-kabotaj seferı yapan gemılerı denetler

12.kaçak deşarj yapan bir geminin yol açtığı cevre kirliliğine yapılacak ceza hangi kanuna göre yapılır?
-cevre kanunu
-yag kayıt kontrolu
-atık alım ve kontrolu kanunu
cevap yok araştırmak lazım

13. ttk madde 826/826 ya göre bayrak çekmeyen kaptan ve buna göz yuman donatana verilecel ceza nedir ?

14. Kulüp sigorta teminatı süresi ?

15- ISM Kod zorunluluğu hangi bölümdür?
a-17
b-18
c-19
d-20
e-21

16)IMO’nun yirmi dört adet sözleşmesi içinde; yürürlük tarihi en eski olan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?
A. LL
B. TONNAGE
C. MARPOL
D. OILPOL
E. STCW

6- Bölüm 5
7 - 300 gross ve üzeri
8 - Dört aya kadar hapis veya ikiyüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
9- time charter Geminin belli bir süre için kaptan ve personeliyle birlikte kiralanması. Sözleşme koşullarının sınırladığı haller dışında geminin yükleme ve boşaltma yapacağı limanları ve taşıyacağı yükü kiracı belirler. Geminin teknik olarak işletme ve yönetiminden donatan sorumludur.

sorunun cevabı kiracı olmalı.

10 C
12 çevre kanunu

11-Türk bayraklı gemileri denetler(Başlıgında liman devleti geciyor)
16-Oilpol( 1952 civarında gemi kazası meydana geldikten sonra yürürlülüge girdi)
14-1yıl(Her yıl sigortalar yenilenir)
10-D (Soruda sözleşme geciyor)

Bu verilmiş olan cevaplar %100 kesindir demiyorum ama bildigim bu yanlışsa dogrusunu bilen yazabilir.

10 soruyu C şıkkı yazacaktım
D şıkkı 1982 de yapılmış 6 ila 12 mil araında ki kıta sahanlıgıdır.

1- e) şıkkı (2010 yılından itibaren single hull tankerler yasaklanmıştır.)

2- a) şıkkı.

The main changes to the SOLAS and Load Lines Conventions are that annual inspections have been made mandatory for cargo ships and unscheduled inspections have been discontinued. Other changes refer to survey intervals and requirements.

4- e) şıkkı

CODE 15
Definition: Rectify deficiency at next port.
Application: this code is used when a deficiency cannot be remedied in the port of inspection. In such case the maritime authority may allow a ship to proceed to another port, if appropriate under conditions as determined by the port of inspection.
Combination of codes:
If PSCO decides to allow rectification of a deficiency at the next port, the next port is informed immediately (code 15 + code 40).
In case the deficiency is a detainable one (code 30 + code 15) and cannot be rectified in the port of detention, the code 45 (next port informed to re-detain) is used at the end of the report.
CODE 16
Definition: Rectify deficiency within 14 days.
Application: although, in principle, all deficiencies must be rectified before departure, code 16 can be used in case of minor deficiency, which, to the professional judgement of the PSCO, is not hazardous to safety, health or the environment and does not require immediate follow-up.
Attention: deficiency remains pending in SIRENAC database.
CODE 17
Definition: Master instructed to rectify deficiency before departure
Application: this code is used in case the nature of a deficiency requires rectification before the ship proceeds and the PSCO has informed the master accordingly (it is up to the professional judgement of PSCO to decide, on a case by case basis, if he has to return to the ship to check personally if the respective deficiency has been rectified).
Attention: Situation 1: code 17 and a second inspection.
During the first inspection the PSCO writes a code 17 in the inspection report.
If during a second inspection the deficiency is found to be rectified, this must be noted in the report in the following way: Draw a strike (/) through code 17 and write behind it code 10 (deficiency rectified).
Situation 2: code 17 without a second inspection.
In the judgement of the PSCO the nature of the deficiency does not justify/require a second inspection. Action taken code 17 shall be a point of attention to the next port of call.
CODE 18
Definition: Rectify non-conformity within 3 months
Application: this code is used for ISM non-conformities of ISM related deficiencies.
A non-conformity means an observed situation where the objective evidence indicates the non-fulfilment of a specific requirement.
Attention: In case of an ISM major non-conformity, action taken code 19 is used.
Non-conformity remains pending in SIRENAC database.
CODE 19
Definition: Rectify major non-conformity before departure.
Application: this code is used for ISM major non-conformity. Major non-conformities have to be rectified before departure.
A major non-conformity means an identifiable deviation which poses a serious threat to personnel or ship safety or a serious risk to the environment and requires immediate corrective action.
In addition, the lack of effective and systematic implementation of a requirement of the ISM Code is also considered a major nonconformity.

5inci sorunun cevabı:

In December 1992, IMO adopted a comprehensive set of fire safety amendments, applicable to both new and existing passenger ships. The amendments required the installation of the latest fire safety features applicable to any modern hotel such as automatic sprinkler and smoke detection systems, and the upgrading of fire safety bulkheads to non-combustible materials and improved methods for assisting escaping persons, such as use of low location lighting.

13üçüncü soru;
6102 SAYILI TÜRK TICARET KANUNU
======ESKİ MADDE======
Madde 832 – 823 ila 826 ncı maddelere aykırı olarak Türk Bayrağı çeken veya aynı
maddelerin hükümlerine göre Türk Bayrağı çekmesi lazımgelirken diğer bir devletin
bayrağını çeken geminin kaptanı veya bu hareketleri menetmemiş olan donatanı 400 liraya
kadar ağır para cezası veya altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Geminin suçluya ait
olup olmadığı gözetilmeksizin müsaderesine de karar verilebilir.

======YENİ MADDE======
MADDE 947- (1) Türk Bayrağı çekme hakkı olmamasına rağmen Türk Bayrağı çeken veya Türk Bayrağı çekmesi gerekirken başka bir devletin bayrağını çeken geminin kaptanı altı aya kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır.

Cevap seçeneklerinde hangisi varsa o işaretlenmelidir.

Hukuk soruları sanırım şuradan çıkıyor:

http://www.istanbulliman.gov.tr/tr/dokumanlar/mevzuat/ttk-deniz_ticaret_hukuku_bolumu.pdf

Bu Soruların cevaplarını Bilen - Deniz Hukuku

3-)solas74 ımo sözlesmesı gunumuze kadar kac tmel degsklık göstermiş ve birer protokolla solas74 ılave edılmıstr?
iki
üç
dört
beş
altı

7-)'sox emission control area seca bolgesi marpol 73 78 göre nereler ilan edılmıstır?
baltık-karadeniz
baltık-akdenız
baltık-kuzey denızı
baltık-kızıl deniz
karadenız-akdenız

11-)marpol 7378 katı atık,cöp veya ek ine göre'cöp kayıt defteri've'cöp yonetımı planı'bulundrlması gereklı gemılerın,mınumum personel sayısı ne olmalıdır?
10
15
20
25
30

7.soru baltık-kuzey denizi
11. Soru ise çoğu yerde 10 diye geçiyor fakat bir arkadaş kuralı yazarak 15 olduğunu gösterdi. Hangisi doğru olarak kabul edilir sınavda bilemiyorum. Bana çıksa ben on kişi diye cevaplarım. Diğerini bilmiyorum.

Canakkale Hukuk

Canakkale hukuk degisik soru 1 senede kidem tazminati kac gun olur,digerleride cikmis sorulardan aynisiydi, bide kidem tazminati gecikmesi ben en yuksek mevdust hesabi isaretledim ama bu sitede bazilari %30 diyor dogrusu ne bilmiyorum slmlr

HUKUK ÇİFT CEVAPLI SORULAR HK.

Arkadaşlar kafamı karıştıran 2 cevaplı sorular var yardımcı olursanız sevinirm.

1) işveren işçiyi kötü niyetli olarak işten çıkarırsa ;

A) 2 aylık tazminat
B) 6 ayllık tazminat
C) 6 aylıktan az olmayan tazminat
D) 1 yıllık tazminat ???
E) 1 yıllıktan az olmayan tazminat ödemek durumunda kalır ???

2) İş-eğitim programı geliştirilirken iki temel ihtiyaç vardır. bunlar;

A) geminin özellikleri ve taşıdığı yük
B) geminin özellikleri ve personel sayısı
C) iş analizi ve görev analizi ???
D) gemide eğitim verebilecek personel sayısı ve eğitim yardımcılarının yeterliliği ???
E) geminin özellikleri ve gemide eğitim verebilecek personel sayısı

3)Aş. hangisi sicilin hukuki fonksiyonlarından değildir?

D) sicildeki kayıtların karine fonksiyonu vardır. ???
E) tescil edilmiş haklar ancak mahkeme yolu ile kullanılır. ???

4) Geminin '' bağlama limanı '' aş. hangisidir ?

A) seferlerinin idare olunduğu liman ???
B) sefer sonu bağlandığı liman
C) tescil edildiği liman ???
D) denize indirildiği liman

5) Aş. uluslar arası düzenlemelerden hangisi taşıyanların sorumluluğu ile ilgili değildir ?

A) 1976 londra konvansiyonu ???
B) 1924 brüksel konvansiyonu
C) 1924 la hey kuralları ???
D) 1968 visby kuralları
E) 1978 hanburg kuralları

6) Gemide işin bir haftadan fazla süreyle tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında bu süreye rastlayan hafta tatili ücreti ne kadardır?
a) Tam gün ???
b) 10 saat karşılığı
c) 2 gün
d) Yarım gün ???
e) 1,5 gün

1=1 yıllık tazminat 4 adır idare olduğu limandır tescil olduğu liman sicil limanıdır sicil limanına göre bağlama limanı belli olur 5 a adır Londra konasiyonu 6 d dir yarım gün

david teşekkür ediyorum cevplar için. 2. ve 3. soru hakkında bilgi sahibi olan arkdşlar yardımcı olursa çok makbule geçercek..

Geri