Cep Telefonu ile Kullanılan Yat Denizde
Egeria Yachts'ın Bandırma'daki tersanesinde üretilen yatın denize indirilme töreninde konuşan Altunbaş Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Altunbaş, Türkiye'nin en büyük yatına sahip olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Altunbaş, yatların üzerine helikopterle inilmesine yasak getiren mevzuatı anlamsız bulduğunu anımsatarak, "Türkiye lüks yatları ülkemize çekeceğ ine yasak getirerek herkesi şaşırtıyor"dedi.
Altunbaş bir rüyayı gerçeğe dönüştürdüklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
Altunbaş bir rüyayı gerçeğe dönüştürdüklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin yerli ilk bandrollü süperlüks yatını teslim aldık. Üzerine helikopter inebilen yat, lüks yat üreticisi Egeria Yacht tarafından üretilerek bize teslim edildi. Bandırma'daki tersanede 5 yıllık bir imalat sürecinde gereçekleşen yat, gerçek bir konfor ve teknoloji harikası. 50 yıldır turizm sektöründeyim. Yata çok büyük bir yatırım yapıldı. Hiçbir masraftan kaçınılmadı. Daha denize inmeden yurt içinden ve dışından satın alma talepleriyle karşılaştım. İstediğim fiyatı yakalarsam satmaktan çekinmem"
Yatı üreten Egeria Yacht'ın kurucusu Volkan Altunbaş da sahil güvenlik mevzuatında yapılan son değişiklik yüzünden Türkiye'de yatların üzerine helikopter inmesinin yasaklandığına dikkati çekerek, "Yatı tam denize indireceğiz, böyle bir karar alındı. Türkiye lüks yatların ülkemize gelmesini özendireceğine yasaklıyor. Bu ciddi bir turizm geliri kaybı demek. Örneğin Monaco'ya her yıl lüks yat sahipleri 2 milyar avro döviz bırakıyor. Türkiye bu kitleyi nasıl marinalarına çekebileceğini planlaması gerekirken yasakçı zihniyet devreye giriyor. Üretilen bu yatın mecburen Türk karasuları dışında üzerine helikopter indirebileceğiz. Bu bürokrasi Türkiye'yi malesef geriletiyor. Buna çözüm bulunması lazım" diye konuştu.
Volkan Altunbaş, gemi yapımına babası Rüştü Altunbaş'tan aldığı ilhamla başladığını vurgulayarak, "Bu bugüne kadar yaptığımız 4. yatımız ve yaptığımız gemilerin ebatları gittikçe büyüdü. Şimdi 72,5 metre boyundaki 5. gemimiz gelecek. Bu zaten dünya sıralamasına girebilecek bir yat, o ise dünyada çok iddialı olabilecek bir yat. Daha iyi ve güzel projelere imza atarız ki, bu da Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunur. Türklerin nasıl bir yat yaptığını gö stermek için Monaco Both Show'a katılmak istiyoruz" dedi.
Geminin her aşamasında bizzat çalıştığını anlatan Altunbaş, "Kara kalem çalışmasından tutun bugün denize indirilişine kadar yapılan her işte emeğ im var. Son 48 saattir hiç uyumadım. Montajında dahi çalıştım. Ben doğduğumda babam nasıl sevindiyse ben de şu an öyle mutluyum" şeklinde konuştu.
58 metre uzunluk ve 10 metre genişliğindeki yat Iphone cep telefonu ile kumanda edilebiliyor. Yatta 1 master, 1 VIP ve 5 adet misafir kamarasının yanı sıra, 10 kişilik mürettebat için 5 kamara, yüzme havuzu, sauna, helikopter pisti ve spor salonu bulunuyor. Kelvin Hughes navigasyon sistemi kullanılan yatta ışıklandırma aygıtları swarovskiden yapıldı. 4 güverteli yatta ayrıca, 1 adet Chris Craft tekne ve 2 adet jet-ski yer alıyor. 100 metre kare büyüklüğünde bir de garaj bulunan yat, 2 bin 200 beygir gücünde 2 adet motor taşıyor. Otomasyon ile idare edilebilir olan yatın kamaraları, havalandırması, mutfaktaki fırını ve kameraları denetlenebiliyor.