Cevapları Farklı Olan Sorular..YARDIM!!!

Mrmetal

Denizci
Denizci
1*Donatanın sınırlı sorumluluğu denince ne anlaşılır.
A) Donatanın sorumluluğunun taahhüt ettiği sermaye ile sınırlandırılması.
B) Donatanın sorumlu olacağı hallerin belirlenmesi
C) Donatanın sorumlu olacağı kişilerin belirlenmesi.
D) Donatanın sorumluluğunun takip safhasındaki sınırlarının belirlenmesi.
E) Donatanın sorumluluğunun şirketteki hissesi oranında sınırlandırılması.

2*500 rusum tonilato büyük gemilerin “Denize Elverişlilik” denetini yapmaya, aşağıdaki kuruluşların hangisi yetkilidir?
A) Devlet Denetleme Kurulu
B) Liman Başkanlıkları
C) Marmara Bölge Müdürlüğü sörvey kurulu
D) Bölge Müdürlükleri Sörvey kurulları
E) Yüksek okul mezunu liman başkanlıkları

3*Denize elverişlilik belgesinin süresi ne kadardır.
A) Klas sörvey tarihine kadar
B) Seferlik
C) 6 ay
D) 1 sene
E) 5 sene

4*TTK Madde 817/1’e göre, aşağıdakilerden hangisi "Denize Elverişlilik" denetiminde dikkate alınmaz?
A) Gemiadamları yeterlilik ve sayıları
B) Can kurtarma ve seyir donanımları (Umumi donatım ?)
C) Yangından korunma ve yangın söndürme araçları (Umumi donatım ?)
D) Makine yeterliliği
E) Kumanya, yakıt yeterliliği ve yükleme durumu

5*Liman çıkış belgesi (Yola elverişlilik belgesi) olmayan gemi ......................
A) Yük taşıyamaz
B) Ticari faaliyette bulunamaz
C) Yolcu taşıyamaz
D) Yük taşır, yolcu taşıyamaz
E) Hiçbir şekilde hareket edemez

6*Müşterek kusurlu çatmada can zararlarından sorumluluk ne şekilde tezahür etmektedir.
A) Donatanlar zarar görene karşı müteselsilen sorumludur.
B) Donatanlar kusurlarının ağırlığı ölçüsünde sorumludur.
C) Kusuru fazla olan gemi donatanı zararı tazmin eder.
D) Donatanlar eşit olarak zararın tazmini yoluna giderler.
E) Herkes zararma katlanır.

7*Aşağıdakilerin hangisi kurtarma yardımın unsurlarından değildir?
A) Tehlike unsuru
B) İradilik unsuru
C) Hizmetin konusu kurtarılan ve yardım gören
D) Kurtarma yardım hizmeti
E) Faydalı ve başarılı sonuç unsuru

8*“Serbest Pratika” aşağıdakilerden hangisidir?
A) Temiz patenta
B) Serbest geçiş
C) Transit geçiş
D) Uğraksız geçiş
E) Limana (sağlık açısından) giriş müsadesi

Cevaplarından emin olan arkadaşlar cevaplarlarsa çok sevinirim ...teşekkürler...

1-Donatanın sorumluluğunun takip safhasındaki sınırlarının belirlenmesi.
2-bölge müdürlükleri sörvey kurulları
3-1 sene
4-makine yeterliliği
5-ticari faaliyette bulunamaz
6-donatanlar kusurlarının ağırlığı ölçüsünde sorumludur
7-iradilik unsuru
8-temiz patenta

2.soruda bazı yerlerde marmara bölge müdürlükleri cevaplarına rasladım ama doğru yanıt bu olması gerekir

2.soru için;
50 rusum tonılotaya kadar liman başkanlıkları,
50-500 rusum tonilota arası bölge müdürlükleri sörvey k.
500 rusum tonilotadan büyük gemiler için marmara bölge müdürlüğü sörvey kurulları
yani ' C ' şıkkıdır

hakan 178
sana zahmet yola elverisililik icinde ayni yukardaki gibi yarazmisin
kac gross kim diye?

simdiden tsk...

Teşekkürler herkese şimdiden...Bu hukuk sorularının farklı farklı cevaplar içermesi çok kafama takılıyor...Kitapta farklı hocalarımızın verdiği slaytlarda farklı ....Umarım kafaya takılan sorular hanemize doğru olarak gelir sınavlarda :)

hakan 178
sana zahmet yola elverisililik icinde ayni yukardaki gibi yarazmisin
kac gross kim diye?

simdiden tsk...[/QU

yola elverişlik için tüm izinleri liman başkanlıkları veriyor şeklinde biliyorum,
okuduğum bir kaynakta

'Bu belge liman başkanları tarafından verilir. Ve alındıktan sonra geminin azami 48 saat zarfında limandan kalkması gerekmektedir. Bu belge kaptan tarafından veya salahiyetli kıldığı bir memur tarafından geminin yük durumu, suyu, kumanyası, yakıtı, yolcuların durumu tetkik edildikten sonra verilir. Geminin bu limandan beyan edilen diğer limana gidebileceğini gösteren izin kağıdıdır.'
şeklinde anlatılıyor

Donatanın çevre kirliliğinden doğan sorumluluklarının hukuki niteliği?

Sınırsız mı yoksa sınırsız ayni mi cevap ? bu da çok ikilemde bir soru ???

3*Denize elverişlilik belgesinin süresi ne kadardır.
A) Klas sörvey tarihine kadar
B) Seferlik
C) 6 ay
D) 1 sene
E) 5 sene

Doğru cevap e) şıkkı yani 5 senedir.

Denize Elverişlilik Belgesi veya Su Aracı Uygunluk Belgesi talep üzerine yapılacak başlangıç sörveyi ile bu sörveye esas olan kara sörvey tarihinden itibaren aksi belgede belirtilmedikçe beş yıl süreli olarak düzenlenir.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13556&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

Doğru cevap e) şıkkı yani 5 senedir.

Denize Elverişlilik Belgesi veya Su Aracı Uygunluk Belgesi talep üzerine yapılacak başlangıç sörveyi ile bu sörveye esas olan kara sörvey tarihinden itibaren aksi belgede belirtilmedikçe beş yıl süreli olarak düzenlenir.

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13556&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

senın dediğin 5 yaşını geçmiş su araçlarına uygunluk muanesi yapılır diyor yani 5 yıllık uygunluk belgesi verir diyor diğer gemiler yolcu gemileri ve diğer gemiler için denize elverişlilik bir yıldır su altı surveyide 2 senede bir yapılır yani denize elverişlilik seneliktir

senın dediğin 5 yaşını geçmiş su araçlarına uygunluk muanesi yapılır diyor yani 5 yıllık uygunluk belgesi verir diyor diğer gemiler yolcu gemileri ve diğer gemiler için denize elverişlilik bir yıldır su altı surveyide 2 senede bir yapılır yani denize elverişlilik seneliktir

Ben mevzuati paylastim ve cumlelerin icinde 5 yasini gecmis diye bir ibare yok. Detayini surada okuyabilirsin:

http://www.denizhaber.com.tr/guncel...stirma-bakanligi-denizcilik-mustesarligi.html

Ben mevzuati paylastim ve cumlelerin icinde 5 yasini gecmis diye bir ibare yok. Detayini surada okuyabilirsin:

http://www.denizhaber.com.tr/guncel...stirma-bakanligi-denizcilik-mustesarligi.html

6) 5 yaşına kadar su araçlarına vizeye tabi olmadan 5 yıllık Su Aracı Uygunluk Belgesi düzenlenir. 5 yaş ve üzerindeki su araçlarına 5 yıllık düzenlenen su aracı uygunluk belgesi, 5 yıllık süredeki ikinci veya üçüncü yıldönümlerinde kamera ile yapılan sualtı sörveyi ile geçerlidir.
diyor bi önceki paylaştıgın linkte

6) 5 yaşına kadar su araçlarına vizeye tabi olmadan 5 yıllık Su Aracı Uygunluk Belgesi düzenlenir. 5 yaş ve üzerindeki su araçlarına 5 yıllık düzenlenen su aracı uygunluk belgesi, 5 yıllık süredeki ikinci veya üçüncü yıldönümlerinde kamera ile yapılan sualtı sörveyi ile geçerlidir.
diyor bi önceki paylaştıgın linkte

Daha once de paylastigim gibi, 2nci maddede cok acik bir sekilde 5 yillik oldugu yaziyor. Senin kafan isin survey kismina takilmis. Bu 5 yillik gecerlilik suresi icinde her yil survey yapilmali, bu survey sonuclari dneize elverislilik belgesine islenmelidir, yani survey sonrasi yeni bir denize elverislilik belgesi duzenlenmez, varolan belgenin arka sayfasina not dusulur.

http://www.izmirdenizcilik.gov.tr/KALITEYONETIMSISTEMLERI/GSK/DEB_Aciklama.pdf

Bize denize elverislilik belgesi sorulmus, bu yuzden ben de onunla ilgili paylasimda bulundum, Su Uygunluk Araci Belgesi konu disidir. Gemiler icin duzenlenmez, diger su araclari icin duzenlenir. Ancak onun suresi de yine 5 yilliktir.

Soruda sertifikanin suresi sorulmustur, survey sikligi degil.

Eski bir sorudur bu. yonetmelikse 2009un sonlarinda degismis. Yani eski cevap siklarini ezberlemek yerine arastirmak gerekiyor. Bu soru da onun bir ornegi.

denize elverişlilik bir senedir o sene oldumu ticari faaliyette daha dogrusu hareket edemezsın diyim o sertifikanın yenısını alabilmek içinde gemiye survey gelir kontrol eder uygunsa elverişlilik raporunu verir geminin bakıma kızaga çekilmesi içinde su atlı surveyi gelir gemilerde büyük gemilerde 2 senedebir sualtı surveyi yapılır eğer geminin karinası karıncalanmışsa böceklenmişşe gereğinden fazla o gemiyi kızağa cekerler he yok fazla bişe yoksada suyun altındanda temizlerler geminin karinasını Demin hukuk kitabına baktım deniz elverişlilik belgesi geçerlilik süresi 1 yıldır diyor

Geri