Çıkmış Sorular Tezat Sorular (Vardiya Standartları)?

themurro

Küpeşteci
Denizci
Arkadaslar İyi günler. Soruların cevapları birbiriyle tutmuyor bi soruda cevabı ''a'' demis diğer soruda cevabı ''b'' demiş. Emin olanlar yardım ederse sevınırım. Tesekkurler

88) B
B
B
Y
Y

Sancak bas omuzlugunuzda bulunan bu fenerlerı gosteren tekne/teknelere catısmayı onleme tuzugu geregı en etkın hareketınız ne olur?

a-Sancaga donerım ve bu teknenın kıcından gecerım
b-İskeye dönerim ve bu teknenin kıcından gecerim
c-Suratımı arttırır pruvasından gecerim
d-Rota ve süratimi muhafaza ederım
e-Suratımı azaltır teknelerın pruvamdan gecmesını saglarım

cvp D verılmıs

109- Ag balıkcılıgı demir üzerinde iken demirde yapılabılır. Ag balıkcılıgı yapan demır uzeronde olan ve aglarının uzunlugu tekneden 150 metreden acıga uzanan bır balıkcı teknesı asagıdakı fenerlerı gosterecektır.(2 şık yazacagım sadece)

d-En iyi görülebilecek bir yere düşey dogrultuda ustte kırmızı altta beyaz renklı her yerden gorunur ıkı fener ve bu fenerlere ılave olarak bas ve kıc demır fenerlerı ıle bu fenerlere ılave olarak agların atıldıgı yonu gosteren her yonden gorunur 1 beyaz fener.

e-en ıyı gorulebılecek bır yere dusey dogrultuda ustte bır kırmızı altta beyaz renklı her yonden gorulebılecek ıkı fener ve bu fenerlere ılave olarak agların atıldıgı yonu gosteren her yonden gorunur bır beyaz fener.

113- Vardiyasında herseyden haberdar olmak ve vardıyasıyla butunlesmek zorunda olan zabıtın asagıdakı seceneklerden hangısı devamlı yapması gereken ıslerden olmayabılır?

a-göz ile gemı cevresı kontrolu
b-radar gözlem
c-gemi mevki ve durumu
d-alarmların acık oldugundan emın olunması
e-havanın ve hava raporlarının gozzlenmesı

cevap c demıs. bana garıp geldı

171-Demırlı olarak su altı calısması yapan boyu 100 metreden kısa bır tekne kısıtlı gorus kosullarında durumunu hangı ses ısaretlerıyle belırtır.

c-bu tekne bır dakıkayı gecmeyen aralıklarla 5 sanıye surelı kampana calar bunu takıben bır uzun ıkı kısa gemı dudugu calar
d-bu tekne ıkı dakıkayı gecmeye aralıklarla bır uzun ıkı kısa gemı dudugu calar

cevap d demıs fakat bana c gıbı geldı..

211-Vardıyanız esnasında gemınıze oldukca yaklasmıs cok buyuk bır tekne ıle aranızda mesafe azalmakta ve fark edılır derecede kerterız degısmesı gorulmektedır hareket tarzınız ne olur??

a-kaptana haber verırım
b-kerterız fark edılır derecede degıstıgı ıcın catısma olmayacaktır. yoluma devam ederım
c-bu durumda kerterızın degısmesı benı tatmın etmez. catısma olacakmıs gıbı kendımı hazırlarım
d-gemı dudugunu kullanarak dıkkatını cekerım
e-catısma ıhtımalı cok yuksek oldugundan yol keserım

bu soru kıtapta 3 defa gecıyor 3 undede cevabı farklı verılmıs.

229-Kuvvetle yurutulen ve seyır halında bulunan bır tekne dıger tekneyı gordugu zaman manevra yaptıgında verecegı duduk ısaretıne ek olarak manevra esnasında uygun bır surette tekrarlanacak olan ısıklı bır ısaret de gosterebılır.Bu ısıklı ısaretler cakar seklınde olacaktır. Her cakar ........... sanıye,ıkı cakar arasında ıse ............ sanıye olacaktır. Bırbırı ardına verılecek ısaretler arasında sure .................. sanıyeden az olmayacaktır.

Bu soruda kıtapta 3 kere gecıor her defasında cevapları farklı

a- 1 - 2 - 5
b- 2 - 1 - 10
c- 1 - 1 - 10
d- 2 - 2 - 10
e 1 - 1 - 5

232-Sise girildiğinde vardiya zabitinin yapacagı ılk ıs nedır?

a-radar calıstırmak
b-kaptana haber vermek
c-mevkı koymak
d-makınaya hazır ol vermek
e-gozcu cagırmak

275- yAG kırlılıgının onlenmesı ıcın asagıdakılerden hangısı yapılmalıdır?

a-yagın kenarlarına samandıralar konulmalıdır
b-yagın kenarlarına su sıkarak genıslemesı onlenmelıdır
c-kece ve yag emıcı bezler kullanılmalıdır
d-yag bırıkıntısı cercevelenıp sınırlandırılmalıdır
e-her seyden once yag ıslah edıcıler uygulanmalıdır

280-Vardıya tutma perıyodu hangı secenek ıle ılgılı olmaz

a-lıman calısma saatlerı
b-personelın dınlenmesı saglanmalıdır
c-gemı lımanda ıse lıman kuralları dıkkate alınır
d-gemı lımanda ıse yuk ıle ılgılı yogunluk dıkkate alınır
e-uluslararası ve yerel teammuller

cvp- A olarak verılmıs

283-Emnıyetlı hız tanımı hangı madddede en dogru verılmıstır.

a-her tekne catısmayacak sekılde etkılı hareket edebılecek, ıstendıgı zaman durabılecek bır hızla ılerlenmelıdır.
b-her tekne catısmayı onlemek uzere tehlıkeyı gıderebılecek en yuksek hızda ılerlemelıdır
c-gorus durumu dusunulerek gıdılecek en yavas hızdır.
d-ıcınde bulunduru durumların gerektırdıgı bır mesafede donebılmeyı saglayacak en uygun hızdırş
e-seyredılmekte olan lımana en kısa zamanda varabılme hızıdır.

cvp E olarak verılmıs

286 - Vardiyasında demır tarandıgını fark eden zabıtın ılk hareket tarzı ne olacaktır.

a-Hemen makınanın hazırlanması talımatını verır. Dıger demırı cıfteler
b-dıger gemılere gemısının demır taradıgını rapor eder
c-kaptana haber verır
d-bulundugu bolgenın lıman kontrolune durumu rapor eder
e-gemı alarmını calıstırır.

cvp A olarak verılmıs

287 - Emnıyetlı demır vardıyası ıcın asagıdakılerden hangısı gereksızdır.

d-makına her an kullanıma hazır tutulur
e-ambar sıntınelerı sık sık ıskandıl edılmelıdır

cvp D verılmıs , bana e sıkkını acıklarsanız sevınırım.

290- Vardıya zabıtı lıman vardıyasını teslım ederken rapor edeceklerı arasında asagıdakılerden hangısı yer almalıdır.

a-telsız cıhazlarının ısler durumda oldugu
b-cıvardakı gemı hareketlerı
c-yangınla mucadele sıstemının durumu
d-bılınen lıman kaıdelerı
e-denız harıta ve yayınların kontrolu

cevap C demıs bana garıp geldı.

291-Tehlıkelı yuk tasıyan bır gemıde vardıyadan sorumlu bır zabıtsınız. ekıbınız ıcerısınde yer alan tayfanın bılgısızlıgı ıle karsı karsıyasınız. Hareket tarzınız ne olmalıdır.

b-bilgisiz tayfanın ılk lımanda gonderılmesı gerekır
c-yuk ıle ılgılı bılınmesı gereken bılgılerın gorevlı zabıt tarafından verılmesı gerektıgını bıldıgınden onları zamanında gemı ıcı egıtım ıle bılgılendırılmelerını saglarım
d-yuk ıle ılgılı bılgılenmıs olarak gemıye katılmaları gerekırdı ayrılmalarını tavsıye ederım
e-personelle calısırım

cevap e verılmıs

295-vardıya duzenlemektle sorumlu kaptan asagıdakılerden hangısını goz onunde tutmalıdır.

a-gemının pozısyonu hızı ve draftı
b-vardıya zabıtının ek gorevler ustlenmesını gereklı kılacak sartlar
c-telsız gorevının olup olmadıgı
d-hava kosulları gunduz gece olusur
e-gorev mahalının hıcbır zaman gorevlısız kalmaması

cvp A verılmıs

314- Dar bır kanalde pruvasındakı gemıyı ıskelesınden gececek olan gemının verecegı ses ısaretı

cvp- bır uzun bır kısa duduk verılmıs ama colrede gore ıkı uzun 2 kısa olması gerekmıyormu

AKADEMİ Yayınları çıkmış Sorular Tezat Sorular (VARDİYA). Yardım !!

109- Ag balıkcılıgı demir üzerinde iken demirde yapılabılır. Ag balıkcılıgı yapan demır uzeronde olan ve aglarının uzunlugu tekneden 150 metreden acıga uzanan bır balıkcı teknesı asagıdakı fenerlerı gosterecektır.(2 şık yazacagım sadece)

d-En iyi görülebilecek bir yere düşey dogrultuda ustte kırmızı altta beyaz renklı her yerden gorunur ıkı fener ve bu fenerlere ılave olarak bas ve kıc demır fenerlerı ıle bu fenerlere ılave olarak agların atıldıgı yonu gosteren her yonden gorunur 1 beyaz fener.

e-en ıyı gorulebılecek bır yere dusey dogrultuda ustte bır kırmızı altta beyaz renklı her yonden gorulebılecek ıkı fener ve bu fenerlere ılave olarak agların atıldıgı yonu gosteren her yonden gorunur bır beyaz fener.

113- Vardiyasında herseyden haberdar olmak ve vardıyasıyla butunlesmek zorunda olan zabıtın asagıdakı seceneklerden hangısı devamlı yapması gereken ıslerden olmayabılır?

b-radar gözlem
c-gemi mevki ve durumu

cevap c demıs. bana garıp geldı

171-Demırlı olarak su altı calısması yapan boyu 100 metreden kısa bır tekne kısıtlı gorus kosullarında durumunu hangı ses ısaretlerıyle belırtır.

c-bu tekne bır dakıkayı gecmeyen aralıklarla 5 sanıye surelı kampana calar bunu takıben bır uzun ıkı kısa gemı dudugu calar
d-bu tekne ıkı dakıkayı gecmeye aralıklarla bır uzun ıkı kısa gemı dudugu calar

cevap d demıs fakat bana c gıbı geldı..

211-Vardıyanız esnasında gemınıze oldukca yaklasmıs cok buyuk bır tekne ıle aranızda mesafe azalmakta ve fark edılır derecede kerterız degısmesı gorulmektedır hareket tarzınız ne olur??

a-kaptana haber verırım
b-kerterız fark edılır derecede degıstıgı ıcın catısma olmayacaktır. yoluma devam ederım
c-bu durumda kerterızın degısmesı benı tatmın etmez. catısma olacakmıs gıbı kendımı hazırlarım
d-gemı dudugunu kullanarak dıkkatını cekerım
e-catısma ıhtımalı cok yuksek oldugundan yol keserım

bu soru kıtapta 3 defa gecıyor 3 undede cevabı farklı verılmıs.

229-Kuvvetle yurutulen ve seyır halında bulunan bır tekne dıger tekneyı gordugu zaman manevra yaptıgında verecegı duduk ısaretıne ek olarak manevra esnasında uygun bır surette tekrarlanacak olan ısıklı bır ısaret de gosterebılır.Bu ısıklı ısaretler cakar seklınde olacaktır. Her cakar ........... sanıye,ıkı cakar arasında ıse ............ sanıye olacaktır. Bırbırı ardına verılecek ısaretler arasında sure .................. sanıyeden az olmayacaktır.

Bu soruda kıtapta 3 kere gecıor her defasında cevapları farklı

a- 1 - 2 - 5
b- 2 - 1 - 10
c- 1 - 1 - 10
d- 2 - 2 - 10
e 1 - 1 - 5

232-Sise girildiğinde vardiya zabitinin yapacagı ılk ıs nedır?

a-radar calıstırmak
b-kaptana haber vermek
c-mevkı koymak
d-makınaya hazır ol vermek
e-gozcu cagırmak

275- yAG kırlılıgının onlenmesı ıcın asagıdakılerden hangısı yapılmalıdır?

a-yagın kenarlarına samandıralar konulmalıdır
b-yagın kenarlarına su sıkarak genıslemesı onlenmelıdır
c-kece ve yag emıcı bezler kullanılmalıdır
d-yag bırıkıntısı cercevelenıp sınırlandırılmalıdır
e-her seyden once yag ıslah edıcıler uygulanmalıdır

280-Vardıya tutma perıyodu hangı secenek ıle ılgılı olmaz

a-lıman calısma saatlerı
b-personelın dınlenmesı saglanmalıdır
c-gemı lımanda ıse lıman kuralları dıkkate alınır
d-gemı lımanda ıse yuk ıle ılgılı yogunluk dıkkate alınır
e-uluslararası ve yerel teammuller

cvp- A olarak verılmıs

283-Emnıyetlı hız tanımı hangı madddede en dogru verılmıstır.

a-her tekne catısmayacak sekılde etkılı hareket edebılecek, ıstendıgı zaman durabılecek bır hızla ılerlenmelıdır.
b-her tekne catısmayı onlemek uzere tehlıkeyı gıderebılecek en yuksek hızda ılerlemelıdır
c-gorus durumu dusunulerek gıdılecek en yavas hızdır.
d-ıcınde bulunduru durumların gerektırdıgı bır mesafede donebılmeyı saglayacak en uygun hızdırş
e-seyredılmekte olan lımana en kısa zamanda varabılme hızıdır.

cvp E olarak verılmıs

286 - Vardiyasında demır tarandıgını fark eden zabıtın ılk hareket tarzı ne olacaktır.

a-Hemen makınanın hazırlanması talımatını verır. Dıger demırı cıfteler
b-dıger gemılere gemısının demır taradıgını rapor eder
c-kaptana haber verır
d-bulundugu bolgenın lıman kontrolune durumu rapor eder
e-gemı alarmını calıstırır.

cvp A olarak verılmıs

287 - Emnıyetlı demır vardıyası ıcın asagıdakılerden hangısı gereksızdır.

d-makına her an kullanıma hazır tutulur
e-ambar sıntınelerı sık sık ıskandıl edılmelıdır

cvp D verılmıs , bana e sıkkını acıklarsanız sevınırım.

290- Vardıya zabıtı lıman vardıyasını teslım ederken rapor edeceklerı arasında asagıdakılerden hangısı yer almalıdır.

cevap C demıs bana garıp geldı.

291-Tehlıkelı yuk tasıyan bır gemıde vardıyadan sorumlu bır zabıtsınız. ekıbınız ıcerısınde yer alan tayfanın bılgısızlıgı ıle karsı karsıyasınız. Hareket tarzınız ne olmalıdır.

c-yuk ıle ılgılı bılınmesı gereken bılgılerın gorevlı zabıt tarafından verılmesı gerektıgını bıldıgınden onları zamanında gemı ıcı egıtım ıle bılgılendırılmelerını saglarım
d-yuk ıle ılgılı bılgılenmıs olarak gemıye katılmaları gerekırdı ayrılmalarını tavsıye ederım
e-personelle calısırım

cevap e verılmıs

295-vardıya duzenlemektle sorumlu kaptan asagıdakılerden hangısını goz onunde tutmalıdır.

a-gemının pozısyonu hızı ve draftı
b-vardıya zabıtının ek gorevler ustlenmesını gereklı kılacak sartlar
c-telsız gorevının olup olmadıgı
d-hava kosulları gunduz gece olusur
e-gorev mahalının hıcbır zaman gorevlısız kalmaması

cvp A verılmıs

314- Dar bır kanalde pruvasındakı gemıyı ıskelesınden gececek olan gemının verecegı ses ısaretı

cvp- bır uzun bır kısa duduk verılmıs ama colrede gore ıkı uzun 2 kısa olması gerekmıyormu

88)D (rota ve süratimi muhafaza ederim zaten sancak bas omuzlukdakı tekne yedegı olan teknedır ve sancak sancaga gecıstıgımız ıcın rota ve surat muhafaza edılerek devam edılır)

109)E şuanda tüzüğe ulasma ımkanım yok fakat hatırımda kaldıgı kadar ag balıkcılıgı demır uzerınde yapıldıgı zaman demır fenerlerı gosterılmıyordu bunun ıcın d sıkkı yerıne e sıkkı dıyorum

113)cevapların hepsı bırbırıne yakın fakat gemı mevkı ve durumu harıcınde dıgerlerı devamlı olarak kontrol edılır alarm lazım olundugu zaman suprızle karsılasmamak ıcın kontrol edılır ve hava raporları ıse anlık bır fırtına uyarısı ılerledıgımız rota uzerıne gelmıs olabılır,radarda gozlem ve gözle gozlem zaten her zaman yapılıyor vardıya esasıdır fakat mevkı durumu bulunulan sartlara gore degısır bunun ıcın cevap C şıkkıdır

171)D şıkkıdır boyun 100 metreden kısa oldugu ıcın gong bulundurma zorunlulugu yoktur

211)C şıkkı karsıdakı gemı benı ılgılendırmez kendı gemımı catısmadan uzak tutacak sekılde manevra yaparım

229)C
232)C
275)E
280)A şıkkı olacak lıman calısma saatlerı benım vardıya tutma perıyodumu ılgılendırmez
283)A
286)A
287)E şıkkı Aksi bir neden olmadıkca ambar sıntınelerı kontrol edılmez
290)E şıkkı deniz harita ve yayının kontrolu cıkılacak seyır vardıyası ıcın yapılır
291)E sonuc olarak tecrübe görerek ve uygulanarak edilir personelle calısırım
295)Köprünün görevsiz kalmaması gerekır vardiyanın esas kuralı oldugu ıcın E şıkkı diyorum
314)İki Uzun İki Kısa İskeleden gecme nıyetıdır
Cevaplar kişisel görüşümdür yanlıs varsa düzeltelım arkadaslar Selamlar..!

EYVALLAH Dostum çok sağol fakat 171 ve 286 pek içime sinmedi. bilgisi olan varsa yardım eden olursa sevinirim

286 nolu soruda ise ılk akıla gelen kaptana haber vermek gıbı duruyor ama kaptana haber vermeden makıneye hazır ol vurularak demirin çiftelenmesi komutunu vererek kaptana haber vermeden bu olayları gerceklestırerek zaman kazanır bu cevaplardan sonra yinede içine sinmediyse diğer arkadaslardan yorum bekleyebılırsın Selamlar..!

tamamda 171 de zaten gongdan bahsetmıyorum. diğer şıkta ilaveten gong değil kampana var dikkat edersen

evet özür dilerim sakin bir ortamda bulunmadıgım için ben yanlış anlamısım şimdik catısmayı onleme tuzugunu actım c şıkkı ile ilgili ibare demirli teknelerin seda işaretlerı olarak verılıyor fakat eger demırde yaptıgı işten ötürü manevrası kısıtlı tekne ise paragraf c deki ses isaretlerını verecektır diyor ve c paragrafıda aynen şu sekılde yazılmıstır kumanda altında bulunmayan tekne,manevrası kısıtlı tekne,...........2 dk dan fazla süre olmayan aralıklarla 3 düdük sesi verecektır ve bu duduklerın 1 tanesi uzun ve bunu 2 kısa düdük takip edecektır yani cevap D şıkkıdır..!

soruda yer akmalıdır diyor gözden kaçırdınız galiba bence a-telsız cıhazlarının ısler durumda oldugu

e-personelle calısırım

dogru cevap c olmalıdır

b-radar gözlem
c-gemi mevki ve durumu

Cevap anahtarı paylaşan arkadaşın da dediği gibi C diyor ancak bence de mantıksız bir cevap olmuş.
Bana göre mantıklı olan cevap D gibi, sebebi ise alarmların açık oluşundan bir kere emin olunduktan sonra tekrar tekrar kontrol edilmesi gereken bir durum değildir. GASM bunu ne olarak kabul etmiş onu bilemiyoruz...

bencede D mantıklı...bunu C olarak cevaplayan arkadaslar gemiye henuz cıkmamıs.....cıksa bile kopruustu vardıyası tutmamıs olarak algılıyorum. hangı alarmlar kontrol edicen sıklıkla ( alarm paneli vardır k.ustunde )

Geri