Çipura

VolkanUZ

Denizci
Denizci
Sparus aurata

İtalyanca: Orata

Fransızca: Dorade royale

İngilizce: Gilthead sea bream

Almanca: Goldbrasse

Portekizce: Dourada

image002phd.jpg



Bulunduğu yerler: balığına tüm Akdeniz’de(Özellikle orta ve batı Akdeniz)/ Kanarya Adaları'nda/, İngiltere/K.Batı afrıka sahilleri.
Tropikal, subtropikal ve ılıman kuşaklarda yayılım gösterir.
image004mee.jpg


Çipura deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu–çakıllı ve otlu ortamlarda yaşamını sürdürür. Bunun yanı sıra nehir ağızlarına kadar girer Akdeniz tabiri eriştelik denilen ama seyrek otlakların arasında da bulunur…yavrular çıktıktan sonra 1 cm/3 cm lik boylara gelince nisan mayıs aylarında dere agızlarına gelirler buralarda kendilerini emniyette hissederler.

50 gr a kadar olanlar ince lidaki, 100 gram a kadar olanlar ı lidaki,200 grama kadar olanları kaba lidaki, 200 ve üzeri a olanları da çipura dır


Bu türün karnivor bir beslenir yani hayvansal besinler temelde şunlardır :

Crustacea ailesinden /yengeç/
image006hro.jpg


Upogebia pusilla / mamun
image008k.jpg


Mollusca ailesindan /Madya. Hexaplex. trunculus
image010yyb.jpg


Solenoıdea /Ensis phaxoides/ensis mınor/ ensis ensis/ Solen marginatus / Sulina/Sülünes
image012ugk.jpg


Neriididae FAMİLYASI..
Nereis Zonata/BORU KURDU
image014apf.jpg


Kırmızı kurt
image016k.jpg




Balık çiftliklarinin civarındaki tekne avlarında çiftlik kaçkını balık çokça rastlanır sebebi ise bir canlı olarak çipura havuzda dogup kafeste büyümesi ona kapalı bir dünya ögretisi olmuştur.agların parşalanması ile dışarıya çıkan hayvan hiç bilmediği bir dünyada kurt/mamun/ nedir bilmediğinden.kapsul yemeolan alışkanlıgından . beslenme nedeni ile kafeslerin etrafından ayrılmaz bu da balıkçılara bir avlanma fırsatı olur.
Gözler orta derecede gelişmiştir. Çipuralar çift cinsiyetlidir.

1. yaşta üremeye başlar tüm bireyler erkek karakterdedir ikinci yıl ise bireylerde erkeklikten dişiliğe geçiş olur . Ancak bu cinsiyet değişimi balık toplumunun hepsinde değil de yaklaşık olarak %80’inde olur.. çipuralar üreme döneminde dişilerinde yanal çizgilerinde sarımsı bir çizgi olur ve karın kısmında bir şişkinlik olur.

Balıklardaki en saglıklı i gelişim 20-25 °C aralığında olur.. çenesi çok kuvvetlidir kabuklu deniz canlılarını kırabilir.

Genellikle 3-25 m arası derinliklerde yayılım gösterirler. Yaşları ilerledikçe derinlerde yaşamayı tercih ederler.. Yaz aylarında 0.5-9 m derinliğe kadar olan sığ sulara giriş yapan çipuralar, kış aylarında 35-40 m derinliğe kadar inerler. 2 yaşını aşan bireyler daha da derin sulara inebilmektedirler.

Maximum boyları 60 cm’ye ulaşan çipuraların ortalama uzunlukları 25-40 cm. arasındadır.

Avcılığı klasik 3 iğneli sitemler veya tak iğneli uzun köstekli sistemler ile yapılır..çipura tedbirli bir balıktır huylanır. Hemen yemi alıp uzaklaşmaz önce yoklar alır bırakır daha sonra bir kaygı duymaz ise azgına alır..Ayrıca tekneden Pirçol denilen ufak zokalar ile de yapılır bu sistemde sadece zoka ya yem tekılır herhangi başka bir agırlık yoktu srbest bir şekilde suya fırlatılır ve beklenir. Çipura yemi alıp hareketlendimi misinada bir gerilme görülür ve anında çalınma hareketi ile balık alınır..üremesi sonbahar ve kış aylarında olur..

Sularımızda amatör avcılıkta boy limiti 15 cm dir. Ve birey başına 5 kg ı geçemez..
(Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg’ı geçemez.
Kg cinsinden sınırlama getirilen türlerde, tek bireyin 5 kg’ı geçmesi halinde, bu birey yasal limitler dahilinde kabul edilir.
Adet miktarı her türün ayrı ayrı avlanabileceği miktar olmayıp, gün içinde avlanabilecek toplam balık sayısıdır.)



ÇUPRAYI AYIRT EDEBİLMEK :

Çiftlik çuprası:
1-Rengi deniz balığının rengi gibi açık beyaz renge yakın olmaz, mat olur.
2-Yanağındaki pembelik,eskilerinde alyanak diye tanımladığı renk yerine,çiftlik çuprasında bu renk sarıya veya belirli belirsiz biraz portakal rengine benzer.yada siyahtır.
3-Kafa yapısı ve bedenine göre daha orantısız olarak büyükdür.Beden şiş ve tıknaz formundadır.Kuyruk ve yüzgeçler deniz çuprası kadar geniş ve doğal değidir.
4-Çoğu çiftlik çuprasının beden yapısına bakıldığında.deniz çuprasındaki o dizayn ve uyum görülemez.Hatta bazılarının bel omurgalarında eğri büğrülük görülebilir.

% 100 Deniz çuprası:
1- İster lidaki olsun ,isterse takoz çupra olsun;mutlaka yanaklarında ''gurup rengini '' andıran bir doğal pembeleik/kırmızılık vardır.

2-Renk berrak bir renk olup,balığın renginin berraklığı ve beyazlığı çiftlik çuprası ile deniz çuprasını yanyana koyunca adeta göz kamaştırır.

3-Vucudu kafaya göre uyumlu olup;Kuyruk genişliği ve yüzgeçlerin genişliği ilk bakışda farkedilecek kadar aşikardır.

Havuz kaçkını veya o civarda beslenen Çupra..
Malum olduğu üzere bir çok yöremizde,balık çiftlikleri vardır.Bu balık çiftliklerinden gerek ''Boylama'' yapılır iken,gerekse ''Hasat'' yapılırken veya hava şartları sonunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle,ister istemez denize doğal ortama balık kaçmaktadır.

Tutulan bir çupra eğer yakın bir zaman da kafesden kaçmış ise,hemen hemen yüzde yüz kafes balığın özelliğini taşıdığı net olarak görülebilir.Kafesden kaçan bir balık eğer bir şekilde yakalanmayıp doğal ortamda beslenmeye başlar ise; ilk önce karşılaştığı bu doğal ortamdaki beslenme çeşidinden dolayı rengi açılamaya başlar.Ama yanağında yer alan o doğal rengin yerini alması ve tam bir deniz çuprası beden yapısına sahip olmas için belki aylar geçmesi gerektiği kanaatindeyim.
Alıntıdır
 
Geri
Üst