Dalış Programı ve Dalışa Hazırlanma

VolkanUZ

Denizci
Denizci
Dalış programı ve dalışa hazırlanma

Deniz, sualtı ve balıklar hepimizin ortak tutkusu. Neredeyse hepimiz şehirden, insanlardan, gürültüden, stresten, keşmekeşten kaçmanın en güzel yolunu dalış olarak görürüz. Bazen ailemizle olmak bile bize bu kadar zevk vermez. İşte hayatımızda bu kadar yeri olan ve bizi kendimizden alan haftada belki 1 defa belki ayda 1 defa yaptığımız, yüzlerce kilometre teperek yaptığımız bu kaçışın zehir olmaması için dalışımızı çok iyi programlamamız gerekmekte.
Öncelikle hava durumu kontrolü. Günler öncesinden teknoloji sayesinde hava durumunu gözlemek mümkün. Dalış yapmayı planladığımız gün için hava durumu kontrolü ve balıkların hareketlerini göz önüne alarak dalış bölgesini seçmeliyiz.
Gün ve yer hazırlığından sonra dalış için bir gün önceden çantamızı hazırlamalıyız. Çantamızda neler olmalı?
Öncelikle standart donanım; elbise, çorap, eldiven, palet, maske, şnorkel, zıpkın, bıçak, ağırlık kemeri ve balık dizgisi. Bunlardan birinde bile sorun varsa gidermeli yada dalışı ertelemeliyiz.
Bunların dışında çantamızda olması gereken malzemelerde şunlar; ufak bir ilk yardım çantası, yedek misina, klipsler, pense, mümkünse yedek maske veya maske kayışı, mümkünse yedek şiş, yedek lastikler, yedek palamut, sirkülerin çıktıları, dalışa yasak sahaların gösterildiği harita çıktıları, amatör balıkçı belgemiz ve varsa sporcu lisansımız, yeterli miktarda su ( dalış esnasında vücudumuz gereğinden fazla su kaybı yaşar ve bu bünyemizi etkiler. Bundan sakınmalıyız.). Kış ayları için bere, kalın giysiler ve havlu.
Dalış günü dalışa gitmeden önce vücudumuzu dinlemeliyiz ve azda olsa bir terslik varsa dalışımızı ertelemeliyiz. Dalış partnerimiz içinde aynı şeyler geçerli ve onda oluşacak sorunlar için suçlamamalı ve ikna etmeye çalışmamalıyız. Daha önceden planladığımız dalış sahasına geldiğimizde bölgenin koşullarını iyi değerlendirmeli eğer daha önce o bölgede dalmadıysak partnerimizle daha yakın ve uyum içinde olmamız gerektiğini hatırlamalıyız. Unutmayalım ki deniz göründüğü gibi olmaz ve akıntılar, dip yapısı, balık ağları gibi etkenler bizleri her an zor durumda bırakabilir. Daha önce daldığınız bir bölge ise balık hareketleri ve dip yapısına göre plan yapmalısınız. Partnerimizle dalıştan önce yüzüş kombinasyonlarını ve tehlikeli durumlar için yapacaklarınızı gözden geçirmelisiniz. Bir örnek verirsek; suda ses dış ortamdan farklı algılandığı için bağırıp çağırmalar yetersiz kalır. Yapabileceğiniz en iyi şey genizden hızlı ve ani AAA sesini çıkarmanızdır. Bu ses kesinlikle duyulabilecek frekanstadır.
Eğer dalış için deniz taşıtı kullanıyorsanız teknenizin tüm bakımları ve belgeleri tamam olmalıdır. Dalış partneriniz taşıtı kullanabilecek bilgiye sahip olmalı. Aranızda zaman ve dalış bitimleri kesin önceden konuşulmalı. Kaybolma durumu için birleşme yeri kesin tespit edilmeli. Teknenizde yangın söndürücü ve can yeleği kanunen şarttır ve gereksiz gözükse de bir gün hayatınızı kurtarabilir. Teknede kış ayları için balıkçı muşambası giyilmeli. Balıklarımız için yaz-kış kesinlikle buzluk ve buzumuz olmalı. Yeter miktarda benzine rağmen zulada en az 5-10 litre yakıt taşımalısınız.
En az bir telefon bulunmalı ve su geçirmeyecek bir kap içinde saklanmalı. Partnerinizin aile ve yakınlarından birinin telefon numarası sizde olmalı.

Çok fazla şey yazdık, içinizden yok artık dediniz eminim. Siz bilirsiniz benden uyarması sizden uygulaması.  sağlıklı ve bol trofeli dalışlar sizlerin olsun
Saygılar
 
Geri
Üst