Daneç Sorusu

cassiope

Küpeşteci
Denizci
Selam arkadaşlar,

yeni GOSS sınav sorularında bir soru geldi geçenlerde, ebatları tam hatırlayamıyorum ancak soru şu şekilde;(not:ebatlar sallamadır)

32x8x6 ebatında bir ağır makine parçası güverteye yüklenecektir.güverte sacının 1 m2 sinin permissible load'u 2 tondur.buna göre bu ağır makine parçasının altına kaç m2 daneç döşenmelidir ?

soruyu tam olarak hatırlayan arkadaşlar varsa (tabi cevabı ile birlikte :) ) buraya atarlarsa kendilerine müteşekkir olurum....

dediğim gibi tam hatırlayamıyorum.verilmiş de olabilir.soruyu nette de çok aradım belki formülden faydalanırım diye ancak bulamadım.

benim hatırladığım kadarıyla, birim alana uygulanan kuvvetin (burada makina parçasının ağırlığı oluyor) oranlanması ile ilgiliydi. yani basınç ile ilgili. Katılarda eğer cismin taban alanı artarsa basınç azalır.

P=F/S den
parçanın ağırlığı / taban alanı = 2 ton/m2 olmalı
burada ağırlığı bilirsek mesala 3ton diyelim.
taban alanı = 1.5 m2 lik bir paletin uzerine oturtursak makina parçasını, taban sacında 1m2lik bir alana 2 tonluk kuvvet uygular.

bu durumda makina parçasının ya ağırlığını yada özgül ağırlığını vermesi gerekiyor ki (bize zaten hacmi vermiş özgül ağırlığı bilindiği takdirde buradan ağırlığını hesaplayabiliriz) soruyu çözebilelim.

eğer yanılıyorsam düzeltin lütfen.

ilgine çok teşekkür ederim tekrar.dün sınavdaydım gelmedi bu soru.verdik sınavı da çok şükür.am yine alımızın bi köşesinde dursun.yardımların için tekrar teşekkürler.

Geri