Değişen Tanımlar, Sözleşmeler, Kanunlar Ve Sorulara Etkisi

  • Konuyu açan Konuyu açan ecoll
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

ecoll

Küpeşteci
Denizci
İyi Günler,

Deniz Ticaret Hukuku ve Sözleşmeler için yayımlanan eski soruların birçoğu yeni düzenlemeler ve kanunlarla değişti. Örneğin MARPOL, Türk Ticaret Kanunu, Gemi Sicil Nizamnamesi, Gemiadamları Yönetmeliği vs. Eski soruları çözerken fark ettiğim bazı hataları aşağıda paylaşıyorum. Sizlerin bu konu hakkında düşünceleri nelerdir?

1 Ocak 2013 ve sonrası hukuk sınavlarında TTK maddeleri ile ilgili sorularla karşılaşan kişiler için;
a) TTK ile ilgili sorular eski maddeler göre mi yoksa yeni maddelere göre mi sorulmuştu?
b) Sınavda karşınıza çıkan TTK maddelerine itirazda bulundunuz mu? Sonucu nedir?


1.Türk Ticaret Kanunu ile ilgili sorular!
TTK büyük ölçüde değiştirilmiş ve tüm maddeleri yürülüğe girmiştir (bkz. http://www.yenittk.com/tr/turk-ticaret-kanunu-guncellenmis-yeni-ttk-takvimi.html). Fakat Yeni TTK'nın yürülüğe girdiği tarihten sonra sınavlara giren arkadaşların paylaştığı sorulardaki TTK maddeleri, eski kanun maddelerine göre hazırlanmış görünüyor. İlgili TTK soruları, Yeni TTK'ya göre incelendiğinde soruların büyük bir çoğunluğunun yanlış olduğu görülmektedir.

2. "Denize elverişlilik" &"Yola elverişlilik" belgesi ve deneti ile ilgili sorular için!
GEMİLERİN TEKNİK YÖNETMELİĞİ :
Denize elverişlilik belgesi ve su aracı uygunluk belgesi
MADDE 5 -
(10) Denize Elverişlilik Belgesi sörvey ve düzenlenme yetkisi ile ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir.
a) Tam boyu 24 metre ve üzerinde olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi sörveyi bölge müdürlükleri tarafından yapılmak zorundadır. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi bölge müdürü tarafından imzalanır.
b) Bölge müdürlüğü ile aynı yerde bulunan Liman Başkanlığında Denize Elverişlilik Belgesi işlemleri bölge müdürlüğü tarafından yapılır.
c) Liman başkanlıklarının kendi yetki alanında bulunan ve tam boyu 24 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi, denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş liman başkanı tarafından ve tam boyu 15 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş personel tarafından da yapılabilir. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi liman başkanı tarafından imzalanır. Bünyesinde denetim uzmanı bulunan liman başkanlıklarında ise bu denetimler öncelikle denetim uzmanı tarafından yapılır.

DENİZDE CAN VE MAL KORUMA HAKKINDA KANUN : (1) 29/6/1956 tarih ve 6763 sayılı Kanunun 43/C maddesi ile, bu kanunun 4,5, 6 ve 20 nci maddelerindeki "yola elverişlilik belgesi" ibaresi "denize elverişlilik belgesi" şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

Madde 2 – (Değişik: 16/7/2008-5790/2 md.) Liman idari sınırlarını geçerek sefer yapacak her ticaret gemisinin limandan ayrılışı, liman başkanlığınca verilecek izne tâbidir. Bu izin liman çıkış belgesi ile verilir.
Liman çıkış belgesi, talep üzerine denize elverişli olan ticaret gemilerinin;
a) Gemi adamları ile donatımı,
b) Yolcu sayısı ve yükün cinsi,
c) Yükleme durumu,
hususları açısından belgelerinde belirtilmiş durumlarına uygunlukları ile zorunlu belgelerinin geçerliğinin liman başkanlığınca yapılacak denetim sonucu tespit edilmesi hâlinde düzenlenir. Geminin denize elverişli olmadığının herhangi bir şekilde anlaşılması veya limandan ayrılmasını engelleyecek başkaca bir bilginin liman başkanlığına ulaşması hâlinde liman çıkış izni verilmez.

Madde 3 – Ticaret gemilerinin tahsis edildikleri işlere ve yapacakları yolculuklara göre tekne, makine, kazan, genel donanım, can kurtarma, yangından korunma ve yangın söndürme ve sair araç ve teferruatının yönetmeliği gereğince haiz olmaları lazımgelen durumları yılda en az bir defa denetlenir. Şu kadar ki, yolcu gemilerinden başka ticaret gemilerinin sualtı denetlemeleri iki yılda bir yapılabilir.
Madde 4 – (Değişik birinci fıkra: 16/7/2008-5790/4 md.) Denetleme sonunda durumu yönetmeliğe uygun olduğu anlaşılan ticaret gemisine süreli bir "denize elverişlilik belgesi" verilir. Denize elverişlilik belgesi olmayan veya belgesinin süresi bitmiş olan ticaret gemisine çıkış izni verilmeyeceği gibi, herhangi bir sebeple tekne, makine ve genel donanım gibi esas kısımları bakımlarından yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri kaybetmiş olan ticaret gemisinin belgesi İdare tarafından iptal edilir. Esas kısımlar ve 3 üncü maddede belirtilen diğer araç ve teçhizattan kısa sürede tamamlanabilecek veya onarılabilecek olanlarının eksikliği gemiyi denize elverişsiz hale getirmez.
Denize elverişlilik belgesinin süresi, yolculuğun devamı sırasında biten bir ticaret gemisi, yolculuğu bir Türk limanında bitiyorsa, yolculuğu bitirdikten sonra, denetleneceği limana dönmek ödevindedir. Böyle bir ticaret gemisi, denetleneceği limana kadar, denize elverişlilik belgesi varmış gibi ticari işlem yapabilir.

Gemilerin Teknik Yönetmeliği'ne göre Denize elverişlilik veya yola elverişlilik deneti yetkilendirilmesinde, tonilato değil boy esas alınmaktadır.

3. Yolcu motoru tanımı ile ilgili soru!
GEMİADAMLARI YÖNETMELİĞİ : MADDE 4 -
23) Yolcu Motoru: Tam boyları kırkiki metreden az olan ve liman sefer bölgesi içinde veya merkez iskelesinden yirmibeş milden uzaklaşmadan günübirlik yolcu taşıyan ticaret gemisini,

4. Liman seferi tanımı ile ilgili soru!
GEMİLERİN TEKNİK YÖNETMELİĞİ :
Denize elverişlilik belgesi ve su aracı uygunluk belgesi
MADDE 5 -
(11) Geminin, teknik durumu veya muafiyet koşulu, hava veya deniz koşulu, fiziki veya coğrafi koşul, gece veya gündüz durumu veya kıyıdan olan mesafe gibi özel durumlar göz önüne alınarak bölge müdürlüğü veya liman başkanlığı tarafından aşağıda belirtilen sefer bölgeleri kendi içerisinde kısıtlanabilir. Gemilerin Denize Elverişlilik Belgesinde sefer bölgelerini gösteren deniz alanları aşağıda belirtilmiştir.
a) Liman seferi, idari liman seferi ve 100 mille sınırlı liman seferi olmak üzere ikiye ayrılır.
1) İdari liman seferi, Liman başkanlığı idari sınırları belirtilmiş deniz alanı içerisinde yapılır,
2) 100 mille sınırlı liman seferi, en yakın kıyıdan 10 milden fazla açılmadan ve kalkış limanından 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılır,
GEMİADAMLARI YÖNETMELİĞİ :
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönetmelik’te geçen,
59) Liman Seferi: Sınırları belirli limanlar içinde yapılan seferleri,

5. MARPOL Annex IV - Özel Alanlar ile ilgili soru!
1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Baltık Denizi özel alan olarak belirlenmiştir (bkz. Special Areas under MARPOL : https://www.imo.org/en/OurWork/Environment/SpecialAreasUnderMARPOL/Pages/Default.aspx).
 
Hatalı ve güncellenmemiş sorular.

İyi akşamlar.Bahsettiğiniz konuya ilişkin olarak, ayrıca çalışma süreleri, işverenin fesih bildirim sürelerini dikkate almadan iş akdini fesih etmesi,kötü niyetli fesih ve tazminat, MARPOL 73/78 Ek2 özel alan ANTARTİKA, gibi örnekleri de ekleyerek soruların güncellenmesi ile ilgili Bakanlığa dilekçe ile başvurdum.Bakalım cevap bekliyorum.
 
Hatalı ve güncellenmemiş sorular.

İyi akşamlar.Bahsettiğiniz konuya ilişkin olarak, ayrıca çalışma süreleri, işverenin fesih bildirim sürelerini dikkate almadan iş akdini fesih etmesi,kötü niyetli fesih ve tazminat, MARPOL 73/78 Ek2 özel alan ANTARTİKA, gibi örnekleri de ekleyerek soruların güncellenmesi ile ilgili Bakanlığa dilekçe ile başvurdum.Bakalım cevap bekliyorum.
 
Geri
Üst